.
Отговор в тема
Страница 2 от 4 ПървиПърви 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 85
    anonymous768631
    Guest
    След като един паметник е построен не на място, то това значи, че рано или късно трябва да го няма. Дори и да го построят този паметник на американските летци. Да престои 30 години например. Пак ще съм първият, който ще иска да бъде не демонтиран, а срутен!

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    И кво?

Детето ти е целунало първата си любов там, пък ти нека го събаряш, защото не е коректен към идеалите ти.

Крайностите рядко са хубаво нещо.
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

И все още не виждам един довод, които да защитава паметник възхваляващ окупационна армия и тоталитарен анти-човешки режим.

Всички са свързани с особената атмосфера на мястото, което след демонтирането на паметника ще се превърне в мол-дискотека оакана от кучета, пълна с мутри, курви и наркомани.

Искам само да кажа, че смятам събарянето на мавзолея на Димитров за грешка. Сградата можеше да се използва след реконструкция. Беше сравнително прилична.
    ...

anonymous768631
    Guest
    Мамка му! Ти уби рибата!
    За мен двата купа панели, натрупани един до друг на село са паметник, защото съм изкарал сума време при тях и ги свързвам с много събития от детството си.
    Това значи ли, че собственикът няма моралното право рано или късно да си ги вземе?

Същото е. За всеки различно нещо е паметник. Паметник, ако не си забелязал, идва от памет, което само говори по себе си. Една държава не може да се съобразява с капризите на всеки.
    Пък и хората не винаги са напълно наясно кое е най-добре за тях.

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    Идеалите и режимите се сменят с времето. Постоянно ще рушим, за да сме актуални с тях? (и доводите, че нашите будители са вечни във времето ще го пропусна, защото етническата схема на всички държави се размива драстично)

Този паметник нищо не възхвалява, защото е загубил смисъла, с който е създаден. Вече е паметник на различни неща.

Може и на цар Освободител паметника да бутнем, защото, видиш ли, този режим е пратил Каулбарс в България, където той е водил опресивен режим.

и last.fm-ец

Мега фен Аватара на yakuza_
    Град
    Niggaland
    Според мен пък има доста по - належащи въпроси за страната ни, за да се занимаваме с някакъв паметник и едва ли не да си прави на проблем на цялата държава, по - скоро трябва да си е проблем на съответната общинска служба която отг. за тея неща, предполагам, че има такава.
    n00bs

Да го демонтират и да направат скейтпарк, време е вече!

Цитирай Първоначално написано от w0sh
    Идеалите и режимите се сменят с времето. Постоянно ще рушим, за да сме актуални с тях? (и доводите, че нашите будители са вечни във времето ще го пропусна, защото етническата схема на всички държави се размива драстично)

Този паметник нищо не възхвалява, защото е загубил смисъла, с който е създаден. Вече е паметник на различни неща.

Може и на цар Освободител паметника да бутнем, защото, видиш ли, този режим е пратил Каулбарс в България, където той е водил опресивен режим.
    Аз се надявам, че режимите са си отишли завинаги.
    И не - няма да разрушваме. Ще градим.
    Явно за някои хора реконструкцията и модернизирането са разрушаване.

Ужас - реконструират околовръстния път. Ама там сума момчета от квартала си направиха сефтето.
    Ужас - асфалтират ми улицата. Ама аз на тия павета съм ритал топка.
    Ужас - модернизират националния стадион. Ама на стария имахте такива победи.
    Ужас - бутат родилния дом, където съм се родил и на негово място строят нов.

А сравнението от историческа и дори естетическа гледна точка на паметника на съветската армия и цар освободител е смешно.

А да - и петоъгълния шестохуй трябва да се махне. Макар мястото също да е свързано с много спомени.
    ...

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    Откога в България се строят нови паметници.

Строенето иска пари, търгове за фирми, рушвети, ракия, чалга.

и last.fm-ец

Аз се сещам, че в моето село вдигнаха цели два

И пак:

тъжното е, че не виждате в този случай възможността за едно символично ново начало. Във вашите очи единствено е възможно да стане по-зле.
    Не че демонтирането на този паметник може да стане символ на края на шуробаджанащината, на нашите хора, на подкупите и фалшивата отчетност.
    Кажете, че е безполезно и само показно и не е нищо в действителност. Такова е било и черешовото топче.
    Няма да забравя миналото, но няма и да се вкопча в него.

Да се промени, не означава да стане по-добре, но за да стане по-добре трябва да се промени.
    ...

Цитирай Първоначално написано от CanisDirus
    Цитирай Първоначално написано от w0sh

Аз се надявам, че режимите са си отишли завинаги.
    И не - няма да разрушваме. Ще градим.
    Явно за някои хора реконструкцията и модернизирането са разрушаване.

Ужас - реконструират околовръстния път. Ама там сума момчета от квартала си направиха сефтето.
    Ужас - асфалтират ми улицата. Ама аз на тия павета съм ритал топка.
    Ужас - модернизират националния стадион. Ама на стария имахте такива победи.
    Ужас - бутат родилния дом, където съм се родил и на негово място строят нов.

А сравнението от историческа и дори естетическа гледна точка на паметника на съветската армия и цар освободител е смешно.

А да - и петоъгълния шестохуй трябва да се махне. Макар мястото също да е свързано с много спомени.
    В случая примерите са неподходящи.

Нещата, за които говориш не са исторически паметници. Да, те могат да имат особено емоционално значение за теб, но при поглеждането им от КОЙТО И ДА Е (знам, че за съжаление не е така, но говоря в общия случай), изплуват ли спомени за отминали режими? Пораждат ли всекиго мисли как те са неразделна част от историята ни и косвено символизират и ни напомнят защо аджеба сме на това дередже...

Пък и във всичките ти примери се разглежда реконструкция, подобряване, надграждане ако щеш, докато в конкретния случай става дума за УНИЩОЖАВАНЕ и изтриване на част от историята.
    Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.

Sofia Rebel Station

http://en.wikipedia.org/wiki/Memento_Park

Ето как унгарците си унищожиха историята. те завинаги са забравили комунизма. Нищо не помнят. не помнят дори 1956.
    Реваншисти!
    Антикомунисти!
    Фашисти!

Изобщо не осъзнавате, че такива грандиозни паметници и монументи са вдигани с цел да се покаже мощта на режима, силата му.
    Къде ми сравнявате цар освободител с този на съветската армия. Вижте им размерите, вижте им композицията.
    "На съветската армия освободителка от признателния български народ"
    От какво ни е освободила тази армия? Кога?
    Признателни ли сте й за 45 години комунизъм?
    ...

Цитирай Първоначално написано от manliftingbanner
    С високопарни слова можеш и да повлияеш на някой от по-елементарно устроените, но ми е малко смешно да ни сравняваш с унгарците - поради тоооолкова много причини.
    Е да. не мога да ни сравнявам с унгарците. Пък и ние не искаме да се сравняваме с тях. искаме да си караме по нашия си път.
    Но и мен вашите сълзливи слова за прекараните там тийн години не ме трогват.
    нека най-високия паметник в централна София е на съветската войска.
    Ще го преглътнем, понеже там сме се натискали с Пепа от блока.
    ...

Изобщо не осъзнаваме ролята и първоначалната идея на паметника?
    Хмммммм. Доста тежки обвинения...

С високомерие, абсурдни примери и слагане на думи в устата няма да постигнеш нищо.
    Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.

Sofia Rebel Station

anonymous768631
    Guest
    Първоначалната идея е ясна. Да се закрепят отношенията между България и Русия. Какво неясно има?

ОК.
    Вие ме наричайте доморасъл антикомунист.
    Аз пак няма да приема аргументите ви, че преместването на паметника ще изтрие историята и ще ви помрачи детските спомени.
    ...

anonymous768631
    Guest
    Как да не знаем Кравай бе!!!

А освен това и аз се опитах да обясня, че за ърбан културата на моето село, тези панели са важни, но ще ги махнат рано или късно, защото нямат теоретическа роля.

Същото го мислят и японските китоловци, когато им идват някакви разглезени западняци, да им обясняват за китовете.
    на всичкото отгоре ги ловят от много повече време.

Също така твърдя, че разните му там организации нямат никаква работа да спират женското обрязване в Африка. То е част от културата от стотици години. Това си е тяхнаата страна, тяхното село и не им трябват някакви разглезени европейци да им обясняват за техните путки.

Може да ви е същото мнението за убиването с камъни, ако си изнасилена.

за тях това значи повече от празните приказки на някакви, дето са го гледали това по телевизора.
    ...

Супер фен
    никога не могат да го махнат, тия дето искат и реват по телевизиите как бил грозен, са много тъпи. при росен петров си спомням имаше един от инициативния комитет - еми по-тъп човек не съм чувал, опонента му от бсп (макар и някакъв смотляк) направо го направи на 5 стотинки

освен това не може да бъде махнат по простата причина, че руснаците са много горди хора и ще стане огромен политически скандал и после колко глави ще паднат не е ясно под руски натиск, кой е луд да си рискува столчето, обаче русия има и огромно влияние в българия колкото и да не им се ще на някои. всичко е свързано много силно, не само исторически, но и икономически най-вече. газ, нефт, нови тръби, аец-ите, туристите. който много се дуе и иска да е със запада го духа здраво - грузия и украйна много искаха запад, нека сега плащат за газта на западни :Д

освен тва не разбирам какво е това "поробили" ни 45 години. а кой ни е поробил 500 години, че ако не бяха те да сме с фесове. това е истината за мен. руснаците са си руснаци и е грешна политиката на досегашните правителства - прозападно ориентирана, а за запада хич не му дреме за нас. за 20 години какво даде тоя запад - един хуй.

и още нещо - най-големите врагове преди русия и германия в момента са първи дружки, и след сащ русия е втория най-голям бизнеспартньор на германия, даже и италия също се бута там, хората си правят бизнес щото руския пазар е огромен и непретенциозен дори за нашите стоки, ама тука само се гледа да се плюе и да се казва как 45 години соц-а бил лош, да бе 20 години затва се граби от него. 1 магистрала няма за 20 години направена:Д

Град
    Bitch, I live in a trash can !
    CanisDirus,

Беше ми трудно да дочета доразвилата се след нашия диалог дискусия, защото, откворено казано, от твоя страна прочетох коментари, които по-скоро очаквам от премиера Бойко Борисов.

Надявам се да не се обидиш от това ми мнение, но то е такова именно заради несъстоятелните аргументи.

Не мога да ти опонорам наравно за икономика, но очевидно политиката, историята и антропологията ти куцат в огромна степен.

За да не бъда наречен празнословец ще си послужа с една доста простичка теза. И тя не е свързана с кървавите преживявания на Унгария и Чехия, а с простият факт, че в България, така нареченият преход преминава под знака на постоянното заличаване на история. Нещо, за което ти сам призоваваш.

И ето какво излиза...

Унгария и Чехия НЕ започнаха отначало, защото използваха завещаните от комунизма блага, колкото и да са те... сега са проспериращи нации и държави. България не го направи - тя приватизира всичко, което можеше, включително капаците на шахтите, а сега преживяваме втори 90-те години на мутризация и престъпност. Повечето от страните на Източния блок придобиха класически социалистически партии, но само в България номенклатурниците са още кошмар на средностатистическия човек.

Канисе, едно не мога да разбера.. и това беше попитан малко по-нагоре. Ще затрие ли спомените ти премахването на паметника на Съветската Армия ? Не, отговарям го директно. Тогава моя контра-въпрос е - какво ще последва тогава ?

И ти не ми отговори на моя въпрос, какво правиме с всички хора, "замесени" в комунизма преди 1989г., по повод досиетата, които ги споменаваш много не на място, но задължително под всеки камък на паметника.

Убийството на Г. Марков - убийството на един от 3-мата дисиденти и един от 2-мата анти-правителствени шпиони. Това к'во общо има с шибания паметник ? Досиетата ? Които се отварят на части, в които все още има хора, на които "демокрацията" повярва ? Досиетата, които са приказка за лека нощ пред архивите на бившия СССР, в който фигурират имена, които са хванали чук и брадва в ръцета да рушат паметници ?
    Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
    Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
    Ментално деформиран - черупка без душа.
    Животът си в клетка наричаш свобода.

Рисуваш картини с затворени очи.
    Живееш своя свят с розови мечти
    Ментално деформиран - черупка без душа
    Измамната реалност те води в пропастта.

Забраната е за комерсиален лов, а не за такъв с научни цели.

В резолюция на СЕ 1481 например се осъжда комунистическите режими. Дори социалдемократите от Чехия и Унгария го подкрепиха.
    Унгария, Полша, Чехия - всички си махнаха паметниците на комунизма.
    С демонтажа на паметника няма да се промени историята, нито ще се изтрие, просто ще се покаже воля да се скъса с нея.

realantisocial,

Къде призовавам за заличаване на историята? Призовавам за събиране и систематизиране (парк-музей на комунизма)

Унгария и Чехия консервираха ненужното (паметниците) и изградиха икономика с оставенето от комунизма. Ние оставихме паметниците и си съсипахме икономиката. Това означава ли, че трябва да държим паметниците, понеже вече нямаме икономика?

А относно досиетата - казах го - лустрация. Агенти на ДС да не заемат ръководни псотове в държавната администрация. Има го в Чехия, Полша, Словакия. Ти сам казваш, че се справят по-добре от нас. Защо да не последваме примера им?
    ...

anonymous768631
    Guest
    Ако Кравай поднови дейност и бъде реконструиран, аз ще съм най-големият поддръжник.

Никакъв политически скандал не може да стане по такъв смешен повод. Инвеститорският интерес ще намалее, защото покрай нас ще си отидат и Македония, и Турция. Малко инвеститори биха позволили такова своеволие. Русия не би направила проблем за подобна глупост. Всичко е бизнес и пара.

Не!
    искам да скъсам с лошото и с това, което ни дърпа назад.
    както искам да скъсаме с практиката на отговорни постове да се назначават наши хора.

А за това, къде се озовават китовете е нужно да се сезират съответните органи.
    и въпреки това няма да тръгна срещу китловните кораби.

Ако мнозинството реши паметника да остане - ще се съглася. Няма да тръгна да го взривявам като руски националист паметник на Ленин.

Излагам си доводите защо не го искам, вие вашите защо го искате. накрая мнозинството ще реши.
    тук явно съм в малцинството.
    ...

anonymous768631
    Guest
    Ще говоря от името на Канис, защото той/тя май не може да постигне общ език с вас. Убеден съм, че има същото нещо предвид.
    Под скъсване с историята нямаме предвид забравяне! От това по-вредно няма. Просто показваме, че сме си взели поука и сме надживели един тежък период, като споменът задължително остава за поука, като своеобразна обеца на ухото ни.

Град
    Bitch, I live in a trash can !
    Цитирай Първоначално написано от CanisDirus
    Не!
    искам да скъсам с лошото и с това, което ни дърпа назад.
    както искам да скъсаме с практиката на отговорни постове да се назначават наши хора.

А за това, къде се озовават китовете е нужно да се сезират съответните органи.
    и въпреки това няма да тръгна срещу китловните кораби.

Ако мнозинството реши паметника да остане - ще се съглася. Няма да тръгна да го взривявам като руски националист паметник на Ленин.

Излагам си доводите защо не го искам, вие вашите защо го искате. накрая мнозинството ще реши.
    тук явно съм в малцинството.
    Брато, ти продължаваш неадекватно да скачаш от тема в тема. Т'ва сега с длъжностите класическа характеристика на комунистическите и социалистически режими ли е ? Сигурно аз съм недочел.
    Бягаш от себе си - бягаш цял живот.
    Бавно превръщаш се - превръщаш се в робот.
    Ментално деформиран - черупка без душа.
    Животът си в клетка наричаш свобода.

Рисуваш картини с затворени очи.
    Живееш своя свят с розови мечти
    Ментално деформиран - черупка без душа
    Измамната реалност те води в пропастта.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си