Цялата работа с премахването на паметника на Съветската армия е пълен фарс.
Аз виждам две причини, поради които разни хора ВСЕ ОЩЕ се правят, че им пука какво значат подобни символи:
- отвлича се вниманието от друг проблем;
- търси се нов скандал и повод за разделение на хората.
Примерите, дадени с Полша и Унгария (Капитал:
http://www.capital.bg/interaktiv/deb...a_v_sofiia_da/) са неадекватни, защото като нация никога не сме били с психиката на посочените две други. И като история, впрочем, едното соц-минало ни сближава, това е.
Допълнително, народът ни го мъчи такава физическа и психическа мизерия, че подобни дебати са си чиста проба излишна помия. Много отдавна на никого не му пука за този и други подобни паметници, а ако се направи, че му пука, според мен, не му е чиста работата.
И още нещо - аз нямам претенцията да разполагам с всичкото необходимо знание, за да тълкувам историята по най-обективния възможен начин. А колко човека могат да направят това? И достатъчно ли са тези хора, достатъчно ли се чува думата им и тази им дума може ли да обедини народа около една теза, че да се повдигат подобни дискусии и да се стигне до решение?
Поредната гняс, поредните безсмислени протести на фона на къде-къде по-належащи проблеми, които са тук и сега.
Историята и народопсихологията ни най-вече ще продължават да са ни котва.