- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Знаете ли как е станало това нещо библията?
Имам смътен спомен да съм питал преди, но не намирам нито тема нито коментар. Ако е така сори.
Таааа това е. Знаете ли как е дошла в света първата библия?
Адски ми е любопитно и бих оценил всеки индивидуален отговор.
EDIT: npp я кажи наистина откъде го взе това интерпретиране на библията в темата за медитация (която наистина оспамихме на лайно и не искам да я осирам още повече) щото в нито една версия не намерих това за което говориш, самия пасаж като го гугълнъх не мачна нищо в мрежата, самата оригинална дума (ליצור) си означава баш това и в комбинация с факта че всяка една версия до която не ме домързя да се докопам в biblegateway и която преведох ми изкарва същото значение което означава че си доооста по-ерудуран и знаещ (на колко си години мецду другото? интересно ми е да знам възрастта на този титан на мисълта) от някакви 90-ина или повече % от християните...
а това е леееко нелогично. тръпна в очакване на отговора ти.
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Nqma znachenie. Kakvato i bibliq da imash, ako si vqrvasht shte ti bude pomognato da razberesh pisanieto i.
Sorry za latinicata.
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
споко бе!
не казвам че има значение, просто питам.
ако отговора ти е "не знам" просто си кажи така
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Библията е толкова пъти редактирана и пренаписвана, че е трудно да се каже как се е появила първата й версия. Да не говорим, че това дори не е книга, а сбор от книги.
По мое лично предположение няколко от учениците на Христос (не само авторите на 4-те евангелия) са написали/събрали всеки писмен източник, който са сметнали за необходим (и до който са могли да се доберат разбира се). Така се е образувал Новия завет. Старият е еврейската митология и вече е бил налице. Не знам кога и как точно са събрани 2та Завета в едно книжно тяло.
Еми Константин Велики е направил събирането на писания и в крайна сметка се пръква Библията...
Имало е комитет в който се е гласувало за Исус как да бъде представен там - смъртен или безсмъртен....и е гласувано да се напише, че е безсмъртен...
Мисля, че оттогава почва цялостната библия...е да преди новата ера са били писани евангилиета но не като цялостна книга...
gandalf,
Истината е че след апостолите, съответните старозаветни и новозаветни писания се били намерени и събрани, издадени и публикувани в сборникът наречен Библия.
Въобще не гледай еврейски, староеврейски, гръцки, старогръцки, и който и да било от езиците, защото терминологията на библейските книги е много специална духовна терминология, и няма почти нищо общо с посочените по-горе езици. Трябва да имаш Правилна Вяра за да можеш да Разбираш Божията Истина и Писанието, и за целта не е задължително да си на определена възраст, изключвайки евентуално младежките години, когато човек е възможно да се окаже доста привлечен от неща като: противоположния пол, развлечения, купони, и пр.
Титанът на Мисълта не съм аз, но самият Св. Господ Бог.
^ нито ми каза на колко си години та си по-умен от всички библии до които можах да се докопам (не че е супер важно)
нито информацията която си дал за произхода на библията има дори далечна връзка с реалността (всеки с интернет и 1 минута свободно време може да види колко съм прав)
нито каза откъде го изкопа този пасаж който постна - ако те разбирам правилно излиза че бог ти го е казал... това ли искаш да кажаш все пак?
The Bird of Hermes
Гандалфе, не го съди...Той не си го иска...такъв е от малъл...
Просто е сляшовярващ...
Разбира се че Св. Господ Бог е Който говори Благата Вест(т.е. Божията Истина), а пък аз съм само човек, чрез който Той може да свидетелствува Своята Истина - какво значение има на колко години е човека чрез когото Бог свидетелствува Истината?! - "И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфа и Омега, началото и краят. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота."(Откровение 21: 6).
Еми ти не можеш да имаш пряк контакт....църквата, поповете...????Първоначално написано от npp
Те за какво са...? Нали те са посредниците между Бог и човека...
значи казваш че:
1 - пасажът не си го копирал от някъде, а е дошъл от теб
2 - дошъл е от теб понеже (FML) ти го е казал джизъс
3 - явно си на 12/13 и не искаш да споделиш този факт да не загубиш кредулентността с която се ползваш между нас
това е СУПЕР!
аре са да го питаш как се лекува рак и спин и да се свършва.
The Bird of Hermes
Рака е намерено как да се лекува...1-2 начина ако не и повече(което е сигурно), но просто целта е да не се допуска до масата.Дори едно от лекарствата е открито от българин...
Е при СПИНа нещата са много по-сериозни...Все пак е направена изкуствено за тази цел...И сега страха е, че дори създателите не могат да я спрат...И я представят много по-безубидна...А това, че презерватива предпазва не е вярно....И е доста издражлив вируса...Не е истина, че не издържа извън тялото...
И Бог не би могъл да отговори за СПИНа, все пак не е пряк създател( не, че съществува де, ама в контекста)...
"И когато дойдоха при народа, приближи се до Него един човек, който коленичи пред Него и каза: Господи, смили се за сина ми, защото е епилептик и зле страда; понеже пада в огъня, и често във водата. И доведох го при Твоите ученици но те не можаха да го изцелят. Исус в отговор каза: О роде невярващ и извратен, до кога ще бъда с вас? до кога ще ви търпя? Доведете го тука при Мене. И Исус смъмра беса и той излезе от него; и момчето оздравя в същия час. Тогава учениците дойдоха при Исуса насаме и казаха: Защо ние не можахме да го изгоним? Той им каза: Поради вашето маловерие. Защото истина ви казвам: Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина(т.е. на целият сатана): Премести се оттука там, и тя ще се премести; и нищо няма да ви бъде невъзможно. [А тоя род не излиза, освен с молитва и пост]."(Матей 17: 14-21).
Значи, за истинският Господ Бог: всяка болест, всяко сакатство, и всеки недъг, са лечими, за Него всяко Добро нещо е възможно и нищо такова не е невъзможно. Единственото необходимо е Правилна(-та) Вяра в Него, т.е. в Онзи, Който наистина е Истинският, чрез Правилна молитва и Правилен пост(постът е отречение от светотатството, т.е. отречение от духовната неправда).
^ ЕКСТРА!
а сега да се помолиш всички тези болести и недъзи да бъдат излекувани.
The Bird of Hermes
Заради това ли има толкова болни и недъгави ВЯРВАЩИ хора по света?Първоначално написано от npp
![]()
Преразказ на разказ, базиран на думите на неочевидец.
(вероятно)
Браво npp ти ще спасиш света...
Аз ще се (по-)моля, но ако все пак не се получи само от моята молитва, тогава за целта ше са необходими повече молители, но такива които не светотатстват, и най-вече достатъчно подготвени да понасят евентуални атаки от сатана, и тогава може и да се получи - в същност всичко зависи от самият Св. Бог, но дано Той да Се Вдигне Достатъчно.Първоначално написано от gandalfepi4
Аз вярвам, че ти сам ще ги унищожиш(болестите) с божия помощ...аз не вярвам, аз съм сигурен, че ще го направиш...До утре няма да има болни...