- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- На Горещия стол е WinstonSmith!
Интересен, но и доста обширен въпрос.Първоначално написано от semantics
За каква революция става дума? За революция на съзнанието? За революция на бита? Социалните и културни аспекти ли трябва да сравня?
И така мога да отговоря, но бих искал малко пояснения, за да не се окаже, че съм имал предвид друго.
"С голямата сила идват и големите отговорности, Питър..."Първоначално написано от w0sh
С властта идват отговорностите, напрежението, големите очаквания които трябва да изпълниш, доверието, което трябва да оправдаеш.
С властта разбираш, че всяка власт е унизителна, че тя унижава както упражняващите я, така и тези, над които я упражняват.
Кое си отива? Отива си пламъкът в очите ти, отива си искрата, отива си мисълта, че можеш да промениш нещо. Накрая ти остава едно - една саможертва. А тази саможертва само покварява тези, за които си се жертвал.
Затова точно интелигентните хора не се стремят непременно към нея. Защото не можеш да направиш хората добри със закон...Защото винаги, когато някой упражнява власт, има някой, който й се противопоставя....
гласувал ли си досега? Би трябвало да си политически активен, но не знам за годините.
Не съм гласувал. Нямал съм правото да упражня вота си. Друг е въпросът дали бих го направил...
Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.
Sofia Rebel Station