- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Абитуриенти 2011
Ние и по БЕЛ не влизаме даже .. слушаме само за проблеми с простатата,за внуците,за риболов,за секс с доста директни понятия и т.н. и т.н.Влизаме си само в зип-а за втората матура.![]()
Big or small, lies are lies!
Хора, искам да помоля нещо :S
Можете ли да ми кажете какви насоки са ви давали вашите учители за писането на резюме за матура, някакви тънкости имам предвид.
Във 2рата част на Матура за отличен има сигурно 1 лист м.ф. за това как се пише резюме и хич не е достатъчно, а и примера, който е даден е много елементарен. В интернет пък са доста общи приказки пише какво представлява резюмето, но и не как правилно да се състави... На мен лично понякога ми се получават резюметата, понякога съм далече от действителността... някакви алгортми има ли при писането им? Примерно наскоро правихме упражнение и аз от текст 1 страница среден формат (нито голям, нито малък формат е книжката, по средата) изкарах резюме половин страница голям формат на тетрадка, а една съученичка двойно повече и госпожата призна и моето, и нейното. Тя беше писала и доста подробности, които аз не бях. Много ми е мътна тая работа с резюметата, ама съм си казала никакви частни уроци!
Аз се водя по следното: Текста трябва да е 1/3 от целия обем на оригиналния текст; трябва да има толкова абзаци, колкото теми съм определила (примерно може да има 5 абзаца оригиналния текст, но аз да напиша в резюмето 3 пасажа); не трябва да има години, имена на градове и други подробности, освен ако не са важни за цялото на текста; трябва така да превърна времето, че да е сегашно, макар и в оригиналния текст да е в минало да речем;
.. и за това се сещам сега..
НАИСТИНА МНОГО МОЛЯ ДА КАЖЕТЕ КАКВО СА ВИ ПОСЪВЕТВАЛИ ВАШИТЕ УЧИТЕЛИ :S
Аз пък грам не съм пипал по нищо![]()
Итал. Посланик: Да Бъдеш Алфист Това Е Религия
![]()
![]()
![]()
Lancia
Alfa Romeo
Мотори
Slawi92 не те ли гризе съвестта,че нищо не си прочел,че ако се изложиш(недай Боже) ще е доста заслужено !?![]()
Аз не мога така .. просто после ми е ааааадски гузно и си умирам от страх.![]()
![]()
по бел не ми пука![]()
колкото, толкова, не ми се учи
![]()
![]()
![]()
по математика са ще имам 6 на изпита в ТУ и толко на матурата... а и са се върнах от националната олимпиада по руски
Gwendoline, нашата учителка ни каза, че залавията на самите абзаци трябва да са точни и ясни, без излизшн думи. Например правихме резюме на някакъв текст за захарина (има го в матура от миналите години) и заглавията бяха Откриване на захарина, Спиране на производство и някави такива. Госпожата каза, че не трябва да се стремим към оригиналност, както при есето.
Иначе и аз се притеснявам дали ще се справя, но и ме мързи честно казано..Абе каквото стане, винаги съм успявала някакси да се оправя..
Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..
Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
Изключения: недочувам, недовиждам..
Когато съм решавала матурите,никога не съм се заемала да пиша резюмето, а си давам максималните точки.Попринцип знам какво трябва да се прави още от 7кл.,защото сега никой нищо не ни е обеснил.
А и когато си проверявам,хвърлям око и над резмето за да видя как е оформено г/д и винаги съм го мислела правилно.Оказва се вярно,нищо,че не съм го писала.Разчитам на себе си.
![]()
vagarious, не че и аз съм ги писала резюметата, когато решавам матурите от минали години, по текстът, към който има въпроси, се прави и резюме. И от там го знаех. Иначе в час правихме резюметата.
Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..
Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
Изключения: недочувам, недовиждам..
Ние пък никога не сме правили резюмета.Господинът ни по БЕЛ ни заяви, че по правилник не бил длъжен да ни подготвя за матурата...
И общо взето, както съм споменавала и преди - от 5 години насам сами си преподаваме уроците по литература, сами си учим от интернет, той само ни изпитва и ни проверява класни, писмени и т.н.
![]()
Така че и аз ще съм много благодарна, ако някой даде някакви насоки за резюмето. Аз за определянето на темите за всеки микротекст мисля, че ще се справя. Както каза marin4itu - точно и ясно, без излишни думи. Но самото резюме ме притеснява.
Аз също като си решавам от книжката и винаги пропускам резюмето и 41. въпрос (за там си чета само анализи).
Просто резюмето е най-важната част от даден текст, аз това го усвоявам също като си развивам темите по география, пише се най-важното. Всеки го знае, но и зависи какъв е текста.. ако е научно-популярен, тярбва да се запишват научните факти в текста. Например миналата седмица правих резюме на Дяволското гърло, и нали писах аз къде се намира, какво има в него, но не написах дължината и ширината и класния коментира на всеки работата и каза, че тези неща трябва да се пишат щом е научно-популчтен екст и е факт някакъв..
Вафла..
Да, и аз честно казано не помня кога сме писали резюмета. Учителката ни беше казала да си преговорим в 6 клас, каквото сме учили, защото тогава сме писали резюмета... пф
А знаете ли дали резюмето задължително трябва да следва номинативната верига на текста?
събота имам изпит...не съм учил грам за него
за матурите не съм отварял![]()
а време няма...
иначе като цяло детайлите за самия бал не ме интересуват особено...много се преекспонират нещата и като цяло е доста изкривена представата за бала...
реално повечето (особено момичетата) го приемат като някакво ревю...а да не говорим колко е смешно като си поверват, че са принцески, а всъщност все едно са удряни с права лопата в муцуната пфххахах![]()
почти готов съм с нещата за бала![]()
Чесно да ти кажа НЕПървоначално написано от vagarious
не ми пука ... а трябва ... ама съм сигурен, че след тва ще си викам да му е*а майката що не седнах малко да поуча ... ама нищо на следващата сесия
![]()
Итал. Посланик: Да Бъдеш Алфист Това Е Религия
![]()
![]()
![]()
Lancia
Alfa Romeo
Мотори
някой може ли да ми даде линк за семестриалните такси във ВТУ, че вече около час не мога да ги намеря, а би трябвало да ги има, защото веднъж без да искам попаднах на тях![]()
[ мразим хора! ]
'И аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец.'
('Дяволско' - А. Далчев)
Само искам да кажа, първо момче съм.
Второ, всички които казват, че самия бал не е важен, че даже и в кръчма да си го караш, без костюм и без роднини преди бала голямата работа, всички тези хора са едни завидливи олигофрени.
Разбирам, ако нямате възможности и да не правите тези неща, но да имате и да не ги направите е грях.Ще съжалявате цял живот, но просто още не сте дорасли морално, за да го разберете.
Абитуриентската е един път,сватбата може да е няколко
..
Еми толкова са "морално" дорасли тогава.Нека сти стоя у тях на абитуриентската.Ще се минат години, ще погледнат назад и ще се псуват сами.
Първоначално написано от Gwendoline
колкото абзаца е текста точно толкова трябва да е и твойто резюме
всеки абзац се озаглавява
ако в текста има години,имена,точни факти и в резюмето трябва да ги има
поне нас така ни учат,а и госпожата ни всяка година ходи да проверява матурите в софия
Абе някой от Пловдив, който живее там или си е купувал костюм оттам, да ми препоръча някой магазин или модна къща.Само искам малко ориентация, че съм от Хасково и да не си губя времето с търсене. Благодаря предварително!
Ухх аз сега съм се хванала да уча за матурата по БиологияОт време на време по БЕЛ , но литературата още не съм я хващала
и това малко ме притеснява..
... Живей с мечти, а не със спомени ...
Хахахахахаахаххаахахаха, ти си типичния комплексиран абитуриент, дето мама и тати могат да извадят повечко пари за бала и айде да се изфукаш, че имаш (ти реално нищо нямаш де). Моите мама и тати също могат да извадят пари, но просто аз не искам това да е начина - да дадеш 10 бона за бала и да се правиш на големец и да викаш, вижте мама и тати имат пари. Ти не цениш парите, един ден ще ти е трудно, ако не се научиш да цениш парите.Първоначално написано от Remixa92
Хора, дайте съвет,моля ви!!! Поръчах си рокля от една фирма от София (няма да казвам коя..).След като ми обещаха роклята за края на март/началото на април,аз успях да се доредя за първа проба в края на април!И това не беше всичко- не я бяха ушили по мой размер (ужасно голяма ми беше) и не бяха направили деколтето така,както им казах!!! Както и да е,ще ми е смалят и тн, но въпроса ми е - след като струва 420 лв. (платени са 210), в правото ли съм да искам отстъпка от цената и колко да бъде тя? Самата продавачка е много любезна и малко ми е неудобно да се пазаря за цена,но си мисля,че трябва... какво мислите![]()
Пак ли се делите на бедни и богати ?Който плаща,той поръчва музиката,като неможеш да си платиш ще слушаш каквото ти пуснат и това е.Така е било винаги,така и ще бъде.
The time's for sobieski
Всичко съм си взел, освен горната част на облеклото за изпращането
Матурите ми ще са по БЕЛ и Математика...
..а за по-нататък.. дай боже - Симеоново, Пожарникар или Полицай!
![]()
Обичам те!19.09.08
..because days come and go
But my feelings for you are forever!
===========
- Изработка на website , за повече информация - ЛС
И аз така другата година,ако нищо нестане от мен ще стана полицай,там поне няма да ме върнат.
The time's for sobieski