С теб се знаем, но не съм те питал, според теб какви виждания трябва да има един български националист?И като второ - да гледа в миналото и да прилага действия тип ВМРО от миналия век или да гледа напред без да бъде шовинист?

Ако приемем теорията за логичното разделение на национализмите на положителни и негативни, България винаги е имала и трябва да има положителен национализъм заложен като виждане още от създаването на модерната ни държава /след освобождението/.

За съжаление последните години изследванията върху паметта на българина показват, че се заражда или вече се е зародил и се развива т.нар. страдалчески национализъм. Този национализъм е опасен, ненужен.

С думи прости - Ние сме горди с това, това и това. Ние сме направили това, това и това. Ние сме победили. Ние сме спечелили. --- Това е положителния национализъм. А страдалческия и реваншистки поражда митовете, като Баташкото клане например /извършено от помаци, не от турци/*

Национализмите /в този аспект, който ти разбираш/ отмират. Това е неизбежно в 21в., когато световната глобализация е с такива темпове, че предизвиква урагани от хора с размерите на Великото Преселение на Народите. Евентуално може да се говори за завръщане на идеята за Европа на нациите, но това няма да стане тъй като процесът е необратим. Национализмът в момента и за в бъдеще трябва да бъде значка, етикет за самосъзнание, отговорност и поет ангажимент към - опазване на основните ценности, разпространяване на националния разказ, възпитаване в гордост и позитивистични чувства, както и грижа за близкия, семейството и опазване на институцията семейство /!!!/
ВМРО няма. Македония няма. Време е всички да се събудим и да разберем, че всеки има право да се самоопредели. Това си говорих и скоро с един "македонец", че той даже ми се обиди.. Казах му, че нямам нищо против него и неговото самоопределение и че не го смятам за по-малко човек или нещо такова. Както няма да имам нищо против след време да се появи държава Мадония, нейните граждани Мадонисти, които говорят Мадонски език, историците им вадят корените им от семката на Мадона и в столицата си имат статуя на същата. Той човека май ми се разсърди, но то е точно така.
Шовинизма трябва да отмре с последните, които са възпитани в него.

* Мит не винаги означава нещо, което не се е случило. Мит е национална приказка, спомен, който се предава.