- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Ученици,вземате ли стипендия?
Първоначално написано от mlakniwe2
Как така за какво ти е?!? И 5 лв. са пари,а 20 да не говорим.![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Вярваш ли си на тези глупости. Никой не го интересува училищното ти досие и няма абсолютно никакво значени дали си взимала стипендия или не когато кандидатстваш в чужбина.Първоначално написано от PinkPan7her
Да, вярвам.
За кандидатстването в чужбина се се иска зубрене като тук, а да покажеш, че не си си пропилявал годините в училище. В Германия например не ти пишат 6.00 ей така- при тях най-високата оценка е единица, но гледай принципа - при тях успех от 1.9 [малко над 5 по нашенски] се счита за УОУ! Затова и много се впечатляват от сптипендии и прочее, понеже за да заслужиш техните, трябва да си скъсаш гъза и те си мислят, че е така и при нас. Изглежда, че ти не си наясно. Един приятел е полугерманец и учи в Германия, така че е ... ъъ, доста добре информиран.Имам един куп приятели, които ще кандидатстват там тая година, така че... да, вярвам си.
Трябва да покажеш АДМИНИСТРАТИВНА ИЗВАДКА - това е дипломата плюс цялата информация за отсъствия, наложени наказания, стипендии, спечелени състезания, олимпиади. Освен това искат извънкласни занимания, постижения в хоби/спорт и т.н.![]()
Аз съм доста по наясно от теб, защото уча в Sheffield University, който е 60ти в света. Така че съм минала през всички тези неща и знам какво гледат и какво не. Администраривната извадка включва оценките за последните три години (без последния срок на 12ти клас) и НЕ ВКЛЮЧВА информация за отсъствия, стипендии, спечелени състезания, олимпиади.... И понеже крайния срок за кандидатстване в повечето университети в чужбина е май а ти все още нямаш официална издадена диплома, затова предтставяш тази админастративна извадка. В момента, в който ти издадат дипломата нямаш нужда от админастративна извадка. Също така на всички им е известно как се пишат оценките и какво представлява образователната система във България, затова не тe приемат по резултат от дипламата а изистват резултати от изпити като TOEFL, SAT, GMAT...........Първоначално написано от PinkPan7her
1000 стипендии за нищо не струва да не говорим ква им е мизерна стипендията!
Да, взимам за успех.
Наистина са смешна сума и реално погледнато така да ги цъкат всеки месец - да се чудиш какво да ги правиш, не е приятно.
Но щом мога да източа скромната сума от 21лв. от "хубавата" ни държава - естествено, че ще го направя.
С тях, без тях - не е кой знае какво, но пак е по-добре да си ги взема, отколкото да са за някой друг. хах
Big or small, lies are lies!
мда, вземам "стипендия".. интересно как е била 21лв когато средната заплата е била 200лв, а сега, когато средната заплата е ~700лв... тя ПАК е 21.. тая стипендия не е мръднала откак се помня, че и отвъд!
Но не си я харча веднага, събирам си примерно за лятото или за черни дни или.. абе събирам си.. и като ми потрябват пари - знам, че имам![]()
Вземам, за успех - 21лв.
Реално погледнато доникъде не стигат, с тях и без тях няма голяма разлика, но пък кой ти ги дава![]()
Първоначално написано от LoVeLiFe
Животът не се измерва
с броя вдишвания,
а с моментите, които
спират дъха ни!!! =]]
kombarka, нямах предвид теб с поста за социалната стипендия. Освен това 1 000 стипендии не са за социално слаби![]()
littlebee, в Германия се гледа и дипломата.![]()
Не,не съм взимала.. ноо относно стипендия за успех колко трябва да ти е минималния успех долу-горе?Благодаря предварително
Женските сълзи са много красиви и нежни,когато са потекли за някой скъп човек..Очите са най-искрени и те никога не лъжат,така ли поне веднъж не се осмели да погледнеш в моите и да видиш болката и тъгата в тях :]
Ние взимаме само за успех от класа - 20 човека , над 5.50 трябва да имаш.
Един взима заради неравностойно положение, с един родител е - 18.50 , като трябва да има успех над 4.50 .
Няколко човека от класа взимат и тези от 120лв.
ЕДИТ: За успех над 5.50 е 21лв.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Все още има нормални хора ( по моята система на оценяване) .Първоначално написано от kombarka
И аз се надявам да ми започнат едни доходи, свързани с учебна дейност, за да си доплатя сама английския и сертификационния.
А има толкова хора на 19-20 , които все още родителите им ги издържат, за да учат в мижав колеж, където при редовна форма на обучение си цъкат по цял ден уоу .
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
дааа и винаги съм взимала![]()
![]()
За 1000 стипендии,ако не си получавал предходната година,е почти сигурно,че ще те одобрят.Необходимо е само да имаш отличен успех и да напишеш едно добро есе![]()
Специалната стипендия е вече друго нещо.... трябва да имаш взети места на национални състезания,за да те одобрят
За спора за прием в чуждите ВУЗ-ове.
Гледат да имаш добра диплома (ако не си завършил все още,искат въпросната извадка,за да им покажеш,че имаш добър успех) и гледат добър резултат на изпит по езика.В плюс са извънкласните дейности,които вписваш в мотивационното си писмо при кандидатстване или са написани в препоръката от даден учител.Никой не го грее дали си взимал стипендия или не,важен е успехът![]()
А, извинявай тогава. Моя грешка.Първоначално написано от PinkPan7her
![]()
Nobody breaks my heart.
Не оставяй някой безумно тъп човек,
който няма представа колко е часът,
да те убеди в противното."
Ever notice how 'What the hell' is always the right answer?
Я моля ви да ми разясните. Значи уча в езикова гимназия, кога може да се взима стипендия, като се има предвид, че разказвателните предмети са с едан година назад, т.е. сега съм 9ти клас и уча разказвателни за 8ми.. и успехът трябва да е над 5,50 нали?
Да, с една година назад ти е материала все едно.. А стипендия трябва да взимаш от тази година, щом си в езикова.Първоначално написано от MissNothing
![]()
Постъпи грешно... с правилното момиче.
Взимам стипендия за отличен успех от 9ти клас и ми идват много добре парите .. и аз ва началото и мислех ,че 20лв не са нищо , обаче от 10ти клас ни ги превеждат в дебитна карта и много по-малко е харчат , така де аз отивам накрая на годината и си ги тегля всичките и ми идват много добреА и като знам , че тези пари са ми нещо като заплата , и че са си лично мои пари ми е много по-сладко да си ги харча
![]()
Първоначално написано от sasheto0o
![]()
![]()
какви стипендии бе за кво говорите ас съм 7кл.успехът ми е 5.50 никога не съм взимала стипендия не съм и чула за такова нещо.В кои клас се взима стипендию?
Стипендия се взима след 10 клас въз основа на успехът от втория срок на предходната учебна година. Това важи за всяка следваща година. Стипендия се получава при или над успех отл. 5.50.
А мнението ми за стипендиите - голяма тъмница, както всичко в нашата държава. Фестивали се провеждат, стипендии се уреждат, никъде не се упоменава, а държавни сладки парички текат в нечии джобове благодарение на фиктивни конкурси и проекти. Никога и никъде няма да има яснота за всички национални конкурси, проекти, съзтезания, олимпиади, а наградите за съответните 1, 2 и 3-то места не се знаят. Провеждат се фиктивни междушколни и междуорганизационни конкурси, под патронажа на МОМН, субсидирани от нашите данъци, от общинските бюджети и т.н., под предтекст, че са национални конкурси. А защо като са национални не е уведомен нито един ученик, нечленуващ в определена организация (от тези, на които "техните хора" взимат стипендиите).
И още нещо - мнението ми за стипендиите, давани по успех в училищата: трябва да се спрат, докато не се изгради стабилна образователна система, в която учениците да бъдат научени да учат за знания и реализация в близко бъдеще, а не да учат за оценки, бележки или поради натиска на роднини. Освен това - ако се дават, да се дават по-високи стипендии - за да имаш поне малък стимул като ученик да учиш.