Да, вярвам.
За кандидатстването в чужбина се се иска зубрене като тук, а да покажеш, че не си си пропилявал годините в училище. В Германия например не ти пишат 6.00 ей така- при тях най-високата оценка е единица, но гледай принципа - при тях успех от 1.9 [малко над 5 по нашенски] се счита за УОУ! Затова и много се впечатляват от сптипендии и прочее, понеже за да заслужиш техните, трябва да си скъсаш гъза и те си мислят, че е така и при нас. Изглежда, че ти не си наясно. Един приятел е полугерманец и учи в Германия, така че е ... ъъ, доста добре информиран. Имам един куп приятели, които ще кандидатстват там тая година, така че... да, вярвам си.
Трябва да покажеш АДМИНИСТРАТИВНА ИЗВАДКА - това е дипломата плюс цялата информация за отсъствия, наложени наказания, стипендии, спечелени състезания, олимпиади. Освен това искат извънкласни занимания, постижения в хоби/спорт и т.н.
Аз съм доста по наясно от теб, защото уча в Sheffield University, който е 60ти в света. Така че съм минала през всички тези неща и знам какво гледат и какво не. Администраривната извадка включва оценките за последните три години (без последния срок на 12ти клас) и НЕ ВКЛЮЧВА информация за отсъствия, стипендии, спечелени състезания, олимпиади.... И понеже крайния срок за кандидатстване в повечето университети в чужбина е май а ти все още нямаш официална издадена диплома, затова предтставяш тази админастративна извадка. В момента, в който ти издадат дипломата нямаш нужда от админастративна извадка. Също така на всички им е известно как се пишат оценките и какво представлява образователната система във България, затова не тe приемат по резултат от дипламата а изистват резултати от изпити като TOEFL, SAT, GMAT...........