Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her
Цитирай Първоначално написано от AniBG
За да не правя нова тема относно ноктите, ще попитам тук... Значи, имам по-малка сестра, която е на 12 и попринцип от детската градина има тик да си ръфа ноктите... Въпросът е, че и майка ми и аз сме и повтаряли да спре, защото като порасне малко ще плаче.. и ето, че този ден дойде! Та сега се чудим как да оправим положението.. Просто как да я откажа да спре да ги ръфа, въпреки, че доста пъти се е опитвала и иска да спре, но просто... неможе!
Ръфах си ноктите до края на 8-ми клас. Бях пробвала с горчив лак, с лепенки, с какво ли не. Е, не, братче. Изблизвах лака (отвратителен беше на вкус, ама шанс) и почвах. Накрая сама спрях, дори не усетих как.
Изпилявах си ноктите красиво (да няма дефект, защото точно като видех такъв, започвах да го гриза, за да го "оправя" и накрая всичките 10 нокътя бяха изгризани!), лакирах ги и им се радвах. И до сега съм така. Сменям лака често, поддържам ги красиви. Сега се стремя да ги пусна дълги, защото много се разслояват и се късат чат-пат (буквално се късат. Тази част от нокътя, която е над пръста, се откъсва по дължина). Подозирам, че се дължи на гризането.

Таа, след дъългото и безполезно отклонение, моят съвет е да й лакирате ноктите. Вярно, на 12 е, ама... не е чаак толкова малка. Лакирай ги в розово/лилаво (нещо по-бледичко, естествено), нарисувай й нещо (ако не можеш, продават много стикерчета в пакетче за 1-2 лв) и й казвай: "Виж какви са красиви, недей да ги разваляш".
Добре, а това, че си ги ръфала преди време не ти ли се отразява лошо след време на нокътната плочка!?? Имам предвид, че някой ми беше казал, че като си гризеш ноктите след време като спреш "бялото" накрая на нокътя ти става по-дълго (смисъл, че до там, до където си ги ръфала от там нататък нокътя ти се отлепва от пръста, офф не знам как да го обясня точно Дано сте разбрали нещо )