- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Бихте ли осиновили улично животно?
и все пак обмислям да си имам дого аржентино... няма да купувам то е ясно, ама и на улицата няма как да намеря![]()
то густо, то пусто
Къде по-точно от написаното от мен реши, че дискриминирам породистите животни или пък, че "драматизирам" ситуацията?!![]()
Между другото мисля, че има разлика между "породист" и "породоподобен", като първото май се отнася за тези със знатното поколение родители и прародители, и т.н, а породоподобен що се отнася до породата. Затова не съм съвсем сигурна, така че ако има някой, който разбира от кинология, може да внесе малко повече яснота.![]()
Така или иначе обаче със сигурност съм далеч от идеята да дискриминирам животните по такъв признак.
Разорена съм, но щастлива
Бедна, но мила
Висока, но здраво стъпила на земята
Нормална, но обсебена
Загубена съм, но пълна с надежда.
Нямате си и идея колко много ме дразнят хора, които се хвалят с кучетата си или с домашните си любимци и обясняват колко точно са породисти, или пък какво е величественото им родословие...
Ще разкажа една история по случая. Преди 2-3 месеца с "наште" бяхме поканени на някаква вечеря у семейни приятели. Всъщност приятели е доста силна дума. Семейни познати би било по - подходящо.
По едно време мъжът без никаква връзка започна да говори за трите си невероятно породисти кучета. Разказва 20 минути какво семейство имали, каква история имали, как ги бил СПАЗАРИЛ за няколко хиляди евро. После обаче спомена, че били доста глупави... След като го попитах съвсем сериозно дали мисли, че често срещаното кръвосмешение може да е причината, той се посмути малко, но продължи да разказва още 10 минути. Накрая просто не издържах и го попитах защо просто не си е взел едно кученце от приют, което си няма никого, а вместо това си е "купил" нещо, с което да се хвали като с материална принадлежност. Отговорът беше очакван - " Я млъквай. Какво разбира един 17 годишен пикльо?"...
Тук вече не издържах и се отказах от добрия тон, който досега се бях старал да спазвам заради родителите си. Гореспоменатият господин изяде нещо от рода на "Абееее... бедняк, не стига че те слушам от 1 час как ми се правиш на лорд Уинчестър, а сега и точно ти си тръгнал да обиждаш мен. Просто се огледай наоколо и осъзнай, че си един псевдо - "аристократ", който всъщност е тъп като гъба"
Абееееее, колкото и да е тъжно се получава същата работа като с холивудските курви, които си носят по едно малко кученце в чантата за престиж, за част от стайлинга им, но в следващия момент биха сритали някое улично кутре без да има мигне окото.
Свобода е свободата да кажеш, че две и две правят четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.
Sofia Rebel Station
Драмата не беше за теб, но дискриминирането .. мхм, някак си се отнасяте неуважително към породистите и скъпи животни с арийска кръв![]()
И моите котки винаги са били улични...
Да търся ли точното определение за порода? 'Щото в момента уча генетиката и това е един от разделите и. Чистопородно развъждане. Абсолютно глупаво е да идеш (и като брат ми) да дадеш 400 а и повече лева за куче, което е, както се каза по - горе породоподобно. Но в никакъв случай не е глупаво да отидеш и да си дадеш 800те евра като пич за куче, към което имаш очаквания, то да се окаже читаво и да имате едни (поне) 10 години прекрасно съжителство, в които то ще покрива твоите очаквания. Сещам се колко ми е тъп примера, ама защо давате трицифрени суми за телефони с уай фай и куп други тъпи приложения, при положение, че можете и за 50 стинки да си купите телефон? Като си вземеш куче от улицата можеш ли да си сигурен какъв ръст ще има и как ще изглежда? Кръвта, гените са важни. Ами ако е наследствено обременено с агресивно поведение, болести или нещо друго? Селекцията също е важна. Основна роля играе при развъждането домашните животни, но защо да не е важна и при кучетата? Сигурна съм, че всеки, независимо дали е фен на породистите кучета или на уличните има поне една порода, която му е фаворит от към екстериор. Към значението на селекцията могат да се съотнесат и работните кучета, бе значение дали са пазачи, водачи, терапевти или имат друго предназначение.
У нас покрай мен почнаха да прибират улични животни. Ако имах собствено жилище щеше да е фраш. Но за съжаление в общежитието ни не се позволява, а в другите ми две къщи хората са станали истински задници.
Иначе, преди в старото общежитие се беше появила една котка , хранех я всеки ден и й сипвах вода. За съжаление кучките - възпитателки ги беше страх от нея , поне я взеха едни хора от панагюрище.
Най-голянмата ми любов - брат ми ( той е куче) го взехме от съседите, беше се мушнал у тях, едно малко рахитено бълхясало бебе . Те не могат себе си да гледат и го взех , моето беше починало, а майка ми искаше да купи хъски. Беше много стресирана като си го харесах и като ревнах за него. Сега е голям пюмяр , изклюително умен , пълноправен член на семейството.
В другата ми къща двете кучета бяха братче и сестриче - сирачета, до контейнера при реката хвърлени. Прибраха мъжкото , но женското го търсеше, ревнех за него - прибраха го и него . Сега са най-големите кучета - пазачи, абсолютни диваци.
Преди три месеца някаква кучка беше изхвърлила едно бебе-коте-сукалче, защото е женско , сигурно. Плачкаше. Баба ми каза за него. При което всички нещо гледаха лошо, но с нея се спогледахме и излязохмеи го прибрахме. Сега всички много обичат Мозето, заедно с нейните 3 братчета.
Иначе, имам семейство котки у нас , които водят началото си от преди 20г. , но майка им почина . Сега са трима - принцесата Мура на тате + Сина й Зоро + детето им , което е много глупаво и си няма име . Аз му казвам Маче![]()
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
^Не се заяждам, само питам. Оценяваш ли грижите, които полагате за всичките тези животни като адекватни? Паничката с вода и храна достатъчна грижа ли са?
Всичките животни са пълноправни членове на семейството, спят с нас, живеят с нас . В едната ми къща ги приспиват като бебета, това което правят е нещо като мания. Получават много повече от внимание, все пак баба и дядо по цял ден са у нас. Обезпаразитени са, ветеринар често идва . Не можеш да си представиш какви грижи получават.Първоначално написано от babity
Но никой не е за нови членове на семейството.
Иначе, по-добре ли е да умрат от глад на улицата? Ако никой не им обръщаше внимание, а само ги хранеше пак щеше да е по-добре.
И да, заяждаш се.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Имаш моите адмирации, ако наистина е така! Интересуваха ме ваксинациите и обезпаразитяванията конкретно. Не съм съгласна с това, че само храненето е достатъчно. Да не забравяме, че така се получават проблемите с уличните кучета в междублоковите пространства, така се разнасят и паразити/болести. Ако не можеш да правиш нещо както трябва, не се захващаш с него. Прекаленото внимание не ми го хвали, обикновено предизвиква поведенчески проблеми.
Ако имаш в предвид поведенчески проблем за животните - да , едното има. Всички изключително много го обгрижваха, защото като ги взехме с братчето му имаха нещо като пневмония и едното не се справи . В резултат на това котката понякога откача, почва да ходи навсякъде да събаря всичко, и да бяга, все едно някой я е подгонил.
И при самите стопани възникват проблеми - леля ми понякога забравя, че има човешко дете![]()
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Бейби, не вярвам да не подхвърляш на песовете и котките кренвирши, нито вярвам, че смяташ, че е по-добре никой да не ги храни и да умрат от глад на улицата.
Така че, в случая според мен NomNomNom има право - даже да не си ги гледаш у дома, все пак правиш добро да им мяташ някоя шунка през прозореца. Сигурна съм, че поне веднъж всеки от форума е давал храна улично животно.
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride
Да, да и да.
С най-голямо удоволствие бих си осиновила "улично" куче.
Бих предпочела обаче да си го взема от специализиран приют, от място където до някъде се е социализирало, макар че не е чак толкова важно.
Единственото, което ме спира в момента е, че живея в апартамент от стая и половина и работим до късно вечер, и то доста далеч от вкъщи. Няма да има кой да извежда кучо редовно, а животинката си иска своето - въздух, тичане и т.н. Във всеки случай, ако/когато реша, че ще си взимам куче, със сигурност ще е такова.
Едно на ръка, че по-лесно се дресира. От опит знам, че тези кучета са изключително верни.
Засега съм хвърлила око на един котак от приюта в Богров. Само да намеря повод да отида до София, сигурно ще се върна с него.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
"Дискриминарите" кучета могат да сигналит на Комисията за защита от дискримнация за тази тема.
Иначе изказвания във връзка да се затрие кинологията са лудост, най-малкото поради това, че селектирани породи кучета с определени качества са обществено значими и необходими за държавни институции и граждански съюзи. В едно такова животно са вложени средства и усилия, което създава условия за покупко-продажба и съответната възвръщаемост на усилия и средства.