Да търся ли точното определение за порода? 'Щото в момента уча генетиката и това е един от разделите и. Чистопородно развъждане. Абсолютно глупаво е да идеш (и като брат ми) да дадеш 400 а и повече лева за куче, което е, както се каза по - горе породоподобно. Но в никакъв случай не е глупаво да отидеш и да си дадеш 800те евра като пич за куче, към което имаш очаквания, то да се окаже читаво и да имате едни (поне) 10 години прекрасно съжителство, в които то ще покрива твоите очаквания. Сещам се колко ми е тъп примера, ама защо давате трицифрени суми за телефони с уай фай и куп други тъпи приложения, при положение, че можете и за 50 стинки да си купите телефон? Като си вземеш куче от улицата можеш ли да си сигурен какъв ръст ще има и как ще изглежда? Кръвта, гените са важни. Ами ако е наследствено обременено с агресивно поведение, болести или нещо друго? Селекцията също е важна. Основна роля играе при развъждането домашните животни, но защо да не е важна и при кучетата? Сигурна съм, че всеки, независимо дали е фен на породистите кучета или на уличните има поне една порода, която му е фаворит от към екстериор. Към значението на селекцията могат да се съотнесат и работните кучета, бе значение дали са пазачи, водачи, терапевти или имат друго предназначение.