- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- ATi vs Nvidia
Нека всеки изкаже мнението си.Kоя повече се дава на clock , коя има по добра охладителна система и kоя има по ниска цена на пазара и т.н
С една дума малка дискусия , относно коя е по-добрата серина видео карта.
В края на мнението си нека всеки постави фаворитат за него.
За мен е АТи ХД 6970 понеже има от новите шини 256 бит поради която зарежда доста бързо по-тежките текстури ,ядрото и е доста бързо и подлежи на по-голям clock c по-нисък волтаж.
1-вия ми компютър(2002) Беше с Nvidia 5500 много стара,но изгоря без причина..просто дефектна нещо,смениха ми я с Ati Radeon 9200 вървеше ми всичко добре,но накрая почна и тя да прави проблеми ...и в крайна сметка смятам,че Nvidia са по-добри не подценявам ATI :P
Love! And may God bless you all !!
Казвам се Атилла,майка ми ми вика Ати ,но съм за Nvidia![]()
-Щастието е нещо вътрешно, а не външно, затова то не зависи от онова, което имаме, а от това, което сме.
-Учи се от вчера, живей за днес, вярвaй в утре!
nVidia в момента развиват мобилния пазар и вадят двуядрени и четириядрени процесори за телефони тъй че съм за тях![]()
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101
Единственият фактор, с който nVidia могат да се опънат на ATI е CUDA. Евентуално до някаква степен PhysX. Неща, до които обикновеният потребителобикновено не стига, защото струват доста парички. Затова по-долу хич няма да го разлеждам като фактор. Ако знаете какво представляват тези неща, то няма и нужда да ги споменавам... а ако знаете, ще можете да прецените.
Ценови фактор: Печели ATI
nVidia са по-скъпи от ATI с 10% до 25% в различните класове. Ето ти ценови списък на карти нисък клас - не коментираме цените, защото ги гледам на бързо само от един вносител, т.е. може да има по-ниски, но това за момента не ни интересува:
1) Нисък клас
SAPPHIRE ATI HD5450(512MB GDDR3 Memory), Overall Performance Score: 1438 points. Цена: 63.53 BGL
PALIT nVidia GT220(512MB GDDR3 Memory), Overall Performance Score: 1317 points. Цена: 94.32 BGL
Картата на nVidia e по-бавна и по-скъпа, освен това лесно могат да се направят още поне десет забележки в полза на ATI. Например 5450 поддържа работа с 3 различни монитора едновременно, а 220-ката само към 2. И така нататък, и така нататък... подробности
2) Среден ценови клас
SAPPHIRE ATI HD5670(1GB GDDR5 Memory), Overall Performance Score: 2193 points - Цена: 148.21 BGL
PALIT nVidia GT440 (1GB GDDR5 Memory), Overall Performance Score: 2032 points. Цена: 162.32 BGL
Отново nVidia e по-бавна и по-скъпа. Разликите в скоростта и цената вече не са толкова фрапиращи, затова могат да бъдат пренебрегнати. Разликите в екстрите също не са толкова големи. Т.е. на това ниво вече и двата производителя предлагат сходни продукти.
3) Висок ценови клас
Тук зависи колко високо искаш да отидеш - и двата производителя имат уникални продукти, които са почти несравними.
Охлаждане: няма печеливш
Стоковото охлаждане на картите нисък и среден клас е смешна история. Което означава допълнително разходи за охлаждане, ако искате да си тормозите здраво машинката и тя да поживее повече от 3-6 месеца.
Лошото на сериите карти nVidia от началото на 2010-та нататък е(видеокарти GT105, GT110, GT120, GT210 и т.н.), че имат лепенка "Warranty will be void if this sticker is removed or damaged in any way", която се разполага на ключово място върху охлаждането. Или казано простичко - идеята е да ползвате картата със стоковото охлаждане и да не можете да го свалите, дори за почистване. Сериозен минус за nVidia.
Отделянето на жега от продуктите и на двата производителя си е стабилно. Доживях процесора ми след един час активна работа да не може да вдигне над 30 градуса, ама тъпата ми видеокарта под 50 не пада. Но и над 55 не се вдига(добре де, може някога да е подскочила до 56 или 57 градуса, не изключвам такава вероятност). Такива ми ти истории.
Клок на картите: тука ме хвана неподготвен
Идеята да клокваш нещо е "то вече не ми трябва, искам да си замине по-бързо от предвиденото". Пример: имам процесор на 2.93GHz на ядро. Да кажем - не ми стига. Вместо да рискувам да си изгоря дъното(500 лева), да си смеля RAM-a(6 плочки по 50-60 лева всяка) и евентуално да вкарам демидж на захранването си(около 250 лева) е много по-лесно да си продам процесора, да си добавя 50-100 лева отгоре и да си купя по-добър.
С колко щях да го клокна? 10%? до 3.2GHz? Ценово разликата до този модел е 62 лева. Не си заслужава риска. Историята с видеокартата е горе-долу същата. За да спестя 62 лева да взема да се вкарам в такъв филм, че да се чудя какво се е случило и откъде ми е дошло. Е, ако си ползвам компютъра "да пукам CS" и да си чатя с кифли/кифльовци - не е такъв проблем(ама тогава пък защо ти е клокване?!?).
Юзър вию:
В момента(2011) ползвам ATI HD5870(1GB GGDR5), което е далеч отвъд нуждите ми, но ми е без парички и нямам право да се оплаквамПриятна карта - до момента не ми е правила никакви проблеми.
Преди нея(2007-2010) ползвах ATI HD2600XT(Extreeme 256MB GDDR5), което също беше далеч отвъд нуждите ми, но си ми е подаръкМного готина карта - тръшва в земята всички новоизлезли карти от нисък клас. И по-голямата част от средният клас. А е на над 3 години. Не ми е създавала ядове.
Преди нея(2006-2007) ползвах ATI X1950 Pro(256MB GDDR3), което отново ми е над нуждите, дори в момента. Всъщност, покрива ми всички нужди и остава(малко, но остава) излишък. Създавала ми е ядове с охлаждането - след 1 година работа, просто спря. Фиксира се с поставянето на един сериозен Zalman. До ден днешен повече дертове не е правила(още си бачка, бочнал съм я на компютъра на сестра ми за да движи 42 инчова плазма в 1080p, да могат племенниците да гледат анимационни филмчета).
A пък преди това(до 2005г.) си движех на вградени видеокарти. При високите резолюции се получават лайнами с гавнами. Пускаш 1600х1200 визуализация на WinAMP, отиваш да пиеш кафе, запознаваш се с някакво готино момиче, каниш я на вечеря, отивате на хотел, откривате, че сте един за друг, заминавате на околосветско пътешествие, връщаш се след два месеца вкъщи и вградената видеокарта ще й остава ооооще малко да изчисли началният кадър на визуализацията...
Извод: Ако не ви блазни CUDA или PhysX, то правилният избор си е ATI. А иначе - да, SLI+CUDA си е фактор, но пък дали изобщо ще го използвате или само ще се кефите на рекламните лепенки? По-добре инвестирайте в SSD дискове или още десетина джиджибайта RAM памет - нещо, което в общият случай би направило ускорението от CUDA и/или SLI смешно.
Выполнения: Земля в илюминаторе (7.1 Амфитон Усилитель Системы 100-AC-022) Обратная связь:
авторитетный ответ: 95.43.28.133
вторичный ответ: 85.14.6.98
Sponsored by: Реактивная Tехнология
Да добавя че АТИ вадят много повече фреимрате (Кадъра в секунда(ФПС)).Тестовете на АТi с повече от една карта crossfireХ е много по успешен от Nvidia с повече от една карта SLI , също така и 3ДМарк показва в полза на АТи.Ето и няколко бенчмарка:
http://www.youtube.com/watch?v=qsrbHMr31S8
http://www.youtube.com/watch?v=dqBjfbHRCXw
http://www.youtube.com/watch?v=yx69O-HY9DI
Една наистина добра машина.. :
http://www.youtube.com/watch?v=IRA-m...eature=related
Лично, на мен са ми фаворити ATi (AMD) от доста годинки насам. Имах само една НеВидя и естествено ми даде дефект след месец-два употреба...От тогава самo ATi.
Първото предимство, което вече по-нагоре беше изтъкнато - цената. По евтини са, и получаваш същото. Друг е фактора, че НеВидя играят курвачка със Гейм индустрията и игрите са оптимизирани за З(е)ЛЕните.
Също така ATi черпят далеч по-малко ток от зелените лами, следователно пестиш пари и от захранване. Има разлика дали ще си земеш 500W или 700W.
На всичкото отгоре и имат по-малко топлоотдаване. Говорим за референтните модели! Всякакви изгъзици на рандом производители със мегазавишен и безполезен клок не го броим. Въпреки, че топлоотдаването зависи от производителя, дали ще е Gigabyte,Asus, Sapphire и т.н. Спомням си една велика издънка на Asus, ако не ме лъже паметта в HD4000 сериите където охлаждането беше 2 ПЪТИ по зле от това на Sapphire. Но това е друга тема![]()
Предполагам, че повечето ще си кажат - е какво малко повече греели - голяма работа.
Доста голяма е - представете си конфиг с 2 зелени лами в SLI...вътре в компа става чудо. Освен, че те се нагряват зверски - нагряват и останалите компоненти - респективно скъсяващи живота им. Което налага да се усъвършенства, видиш ли, въздушния поток. Тоест трябва да сложим 300 вентилатора - да заприлича кутията на ховъркрафт и вътре да се образуват мини торнадота...Което естествено струва още пари
Да не говорим, че Nvidia не са надскочили (поне според мен) ATi с нищо от GT8800 насам.
Такива теми са си абсолютно безполезни де, сега ще дойде един зелен фен и ще видите каква война ще настане, последвана от Lock![]()
Да дойде да видим кво може да каже , макарче аз знам.Ще каже 3-4 изречения които са неверни , и това е само за да защити погрешните си виждания , само защото мама и татко са купили преди 2 години pc и видиш ли вътре имало зелена (жаба)Първоначално написано от GregoryHouse
и дай сега да плюя ей така по АТи , без нито един довод.Чакам с нетърпение..
лично аз на лаптопа съм с нвидиа 310м ,а на компа с интел гл40 гма х4500
skype dubi95
и Нвидиа са много по-добри от ати.Имат технологията куда,а атии неее.
skype dubi95
АТИ(АМД). Моето си е чиста фенщина...макар и да имам Интелска конфигурация.
Ho Ho Ho, I'm using tEh internet
ето и моята видеокарта на лаптопа http://prikachi.com/images/870/3009870R.png
skype dubi95
Коко, спамер такъв, 3 лишени от смисъл мнения. Това не е тема да казваме кой с каква карта е. Тук се обсъзда друго, понеже си виден разбирач, си дисквалифициран от дискусиятаПък и не разбрах, какво като имат CUDA ? Big deal...
Kurdokolenko, като имаш интелска конфигурация, не може да си с ATi карта или какво?![]()
Имам две АТИ карти даже ...в кросфайърПървоначално написано от GregoryHouse
Мисълта ми беше друга - фен съм си на продуктите на АМД
![]()
Че те АМД друго СПОЛУЧЛИВО освен видеокарти правят ли![]()
Ко да ви кажа, nVidia си е чиста проба гъзария. Това е за заклетите геймъри... Все пак който каквото иска си избира, има право на избор, мое лично мнение е това. Аз понеже не играя ултра-модерни игри, за които ще ми трябва карта за 300+ лв не се и нуждая от такава.
Много зависи за какво ви трябва картата. Има и други марки карти, които просто могат да изядат с парцалите ATI и nVidia, но те вече са професионални....
^^ За такива като Matrox ли говориш? Хм в последните няколко години nVidia им изпапаха хлебеца
AMD правят и други сполучливи неща освен видео карти. Процесори вършещи същата работа на обикновения потребител на по ниска цена отново![]()
@Cybershot, АМД преди 2006та лятото се отнасяха с Интел, като разгонен октопод с японска ученичка. И споко, новите Булдозери ги дават 50% по-бързи от сегашните Феном 2ки, което автоматично означава, че Санди Бридж ще си има конкуренция...и то жестока!
Сега като се замисля, аз също играя на ултра-модерни игри и нямам никакъв проблем с АТИ...1920х1200 + всичко надуто и най-често с повече от 2хАА.![]()
Ако гледаме назад, мога да ти припомня, че АМД са копували лицензи от Интел и са произвеждали "Интелски" процесори....
Както и очаквах не даде конкретен отговор защо нвидя , и ми вика заклети гамери :Д , сичко живо вече ползва ати.Поне като говориш опровергай се.И повярвай ми не само картите а и процесорите са много добри , и не са като ония интелки колкото една заплата , например един Athlon х4 955 си върши просто уникална работа и е 260 лв , и спокойно стъпва на пръста на Intel и7 920 които е на двойна цена смешна работа ..Първоначално написано от Cybershot
![]()
Ах, погледни в hardware.bg има различни бенчове за процесори. Кажи ми коя фирма прави процесори, които водят в класацията и замълчи.
Пък за nVidia онази тяхната простотия PhysX повярвай ми милиони са направили от това, геймърите да си копуват nVidia само заради този маркетингов трик...
И пак бяха по-доброто решение тогава. Относно бенчовете, направили ли са таблица с прайс/пърформанс? Съмнявам се. Там половината са хора с 11-12см пишки, избиващи комплексите си с мощните щайгиПървоначално написано от Cybershot
![]()
Приятелски ще ти драсна няколко реда , върху които да се замислиш , и да се прекрати излишния спам.Та от къв зор ми е тоя physX като пусна сичко на ултра + 1920х1200 , при тези графични настройки physX-а не може да се осети , но гледам си дървен философ да ти огода , като искаш толкова тоя physX зимaш едно хубаво дано и слагаш още една карта на нвидя колкото за physX-а.Първоначално написано от Cybershot
Темата я правя с цел дискусия , и да помогна на тези които ще си копуват карти , всеки да си каже мнението и да се види коя е по добра..Айде мисля че е време да се спреш.
А и за процесорите , макар и да сам прав спирам да споря , понеже темата не е за ЦПУ а за ГПУ.Като имаш да кажеш нещо по темата го кажи.![]()
В поста си говоря за обикновенния потребител, а не за хората които реално разбират. Те печелят от обикновенните потребители, които се хващат на такива неща и си копуват nVidia. Пак ще го кажа - маркетингов трик, ако чаткате малко икономика ще ме разерете, ако не - ще продължите да спорите с мен. Компаниите печелят точно от тия баламурници дето не разбират, а те са едно 95% сигурно. Айде стига спами и ти.