- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- AMD Vs Intel - Нека да видим кой за кой е
Да ви дам малко материал да продължи жабуренето по темата, щом имате желание:
1) Вероятно сте малки и не помните, но по времето на P III и първите Athlon се разкри една малка и красива тайна 1GHz Intel >> 1GHz AMD. Правило. От тук нататък започнаха големите маркетингови трикове от страна на AMD:
Athlon 2800, който не е 2,8GHz, ами всъщност е 1,8GHz, ама представяте ли си, перформънса му бил като на Pentium 3-ка, ако Pentium 3-ката се клокнела до 1,8. Жалко само, че не споменават, че Athlon-чето не се мери с P3, ами с P4. От друга страна пък P4@1,8GHz си е отчетливо по-бърз от Anthlon@1,8GHz. Лайнами с гавнами.
2) Предполагам също така не отчитате технологичният фактор, а има толкова да се говори за него:
Производителност(MIPS) срещу топлоотдаване(Watt) -> Intel wins
Производителност(MIPS) срещу консумирана енергия(Watt) -> Intel wins
И ако стигнем до малко по-злободневна материя:
Живот на чипа(MTBF) срещу цена($) -> Intel wins
3) Тъй като явно не горите от щастие, че AMD леееко издишат, разходете се в сайта на Intel - от чиста куртоазия. Прочетете за разработваните и предлаганите технологии, имплментирани в масово производство процесори - AMD няма реална алтернатива за половината от тях(TurboBoost 1.1/2.0, Smart Chache, Enhanced states, Demand-Based Switching, Elevated AES)
ПП. Разбрахме, че цената на AMD е по-нискаПовярвайте ми, ако цената им беше по-ниска и бяха толкова качествени, че да могат да са заместител на Intel - принципите на пазара щяха да се задействат, AMD щеше да е на върха. Ама не е. В момента е на 1/8(една осма, 12,5%) от това, което е Intel. Джабур.
Выполнения: Земля в илюминаторе (7.1 Амфитон Усилитель Системы 100-AC-022) Обратная связь:
авторитетный ответ: 95.43.28.133
вторичный ответ: 85.14.6.98
Sponsored by: Реактивная Tехнология
Бартън на 1.8 си правеше гаргара с всеки Печкиум 4(Нортууд) до 2.6Гхз. Аз тогава имах един от първите Бартън 3000+, 400мхз ФСБ и не мога да ти опиша, какъв ужас бях за който и да е едноядрен Интел. По едно време ги морих процесора, наклокан на 2.45гхз с Витеста ДДР1 566ки, по спомен 2-3-2-6 и 2.75 волтаж. Идваха ми Нортууди, Прескоти, дори един Галатин(ако си спомняш, 3.46гхз с трето ниво кеш) изоставаше от Бартънчето. После дойдоха А64, взех FX55(San Diego)...е*ането на едноядрени интели стана още по-грубо, беше заменен от х2ка 4200+, 6ти на 100гхз 2006....ехх, какви времена бяха - имаше интрига, а сега...
Ho Ho Ho, I'm using tEh internet
А сега Интел не ви дава даже да окажете съпротива?![]()
Признавам си, че в директен двубой ще е трудна работата, само някой много клокърски Феном 2 Сикс Кор и то в игрово приложение.Първоначално написано от Cybershot
Но идва Булдозера, може да изрине Санди от топ мястото му, нищо се не знае.
Докато излезе Булдозера, Интел ще имат нова архитектура...
Чудя се защо не хванат един GPU и не пренапишат изцяло инструкции и прочие и да се използва за CPU. Предполагам трябва да е възможно... Интересно е и кога ще извадят 128бит процесор и кой ще го извади първи![]()
Смисъл от 128бит процесор за сега нямат. Не, че не могат да призведат...технологията си съществува.
Малко off topic , но да попитам някой напъна ли си процесора с Crysis 2 Multiplayer Demo-то ? :P Аз го пробвах и съм доста доволен.Навих се да си взема един Nanosuit![]()
„След два дни утре ще бъде вчера !“ – Димитър Пенев
я като спорите си кажете мнението за процесора ми: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2100 MHz (10.5 x 200) 4000+
ПС: (на 3-4 години е)
Athlon 64 са мега смрадливите процесориПървоначално написано от dakata123
![]()
Слаба работа. Ако ще е Атлон - поне 6000+(Windsor, не Брисбейн!)Първоначално написано от dakata123
Ти пък какво го наядеПървоначално написано от GregoryHouse
Процесорчето си врътка както си иска Windows 7, а ако е подкрепено с достатъчно памет/видеокарта ще пуска и доста от широкоразпространените игрички. За сферата на обикновеният и непретенциозен потребител е предостатъчно. Има още живот в подобни системи.
Пресен пример: мой познат искаше да си сменя компютъра наскоро(той е с AMD 4800+/2GB RAM/8800GT - отпреди около 2 години и повече). Е - не ми повярва, че няма особен смисъл, докато не го пуснах да поцъка на моите компютри.
Защо? Ами той си отваря скайп, фейсбук, пука CS и WoW. Значително подобряване се видя само в последното, понеже детайлите са наблъскани на максимум, а при него са на 3/4 някъде. А, и беше втрещен, че могат да се пуснат 4-5 WoW-а едновременно. Също така се смая от box играта(управляваш няколко акаунта едновременно). Но в крайна сметка, за тия екстри трябва да се набута 700-800 лева - за малко повече детайли на WoW и да може да играе с няколко акаунта едновременно. Не си заслужава. В крайна сметка се вразуми, прие факта, че е обикновен потребител, а със спестените пари(и добавени още малко) си купи плазмичка. Вързахме попа - селото миряса.
Выполнения: Земля в илюминаторе (7.1 Амфитон Усилитель Системы 100-AC-022) Обратная связь:
авторитетный ответ: 95.43.28.133
вторичный ответ: 85.14.6.98
Sponsored by: Реактивная Tехнология
Ммм не, имал съм 2 професора от Athlon 64 серията, 5200+ и 6000+ великия Уиндзор който споменаха по-нагоре. Много смотана серия са. Ако само ще джиткаш фейсбуки скайпи и филми - да. Ако ще вършиш работа на това нещо - забрави. Специално за тая серия AMD съм ги хранил повече от колкото най-врълите им опоненти от Intel. То грешки, то чудеса, то остави, че си му скапана арихтектурата.
Цитирам по памет, така че ако греша - поправете ме. Но тоя проц 6000+ е 2006 пуснат, докато е7300 на интел го пуснаха след по малко от година (б.а. - 2007г.) Интела го смаза...ама смаза. И работеше на 2 пъти по малко мощност и го минаваше с 25%. Някъде и с повече. Да не говорим, че беше много по-хладен. AMD с тази 64та серия - много се окъкаха. Феном 2 засега биват. Ама само ца цъкалки бих си ги взел. Даже и Атлон х3 ще свърши работа. И на тях всичко си върви на макс до момента.
Едит: Сори объркал съм се. E7300 излиза 2008 о.0 и е Wolfdale.
Аз имах предвид Conroe. E6700 бие УЙнздора, черпи по-малко ток /x2 пъти/ и се клоква повече и има повече кеш...и работи по бързо...найс.
П.п: това винаги ме е нервело при Intel, как си именуват процесорите и последователността в която ги изкарват...
Аз съм с Athlon 5200+ и съм си доволен от него! С малко клок до 3GHz и по-голям охладител си държи 31 - max 48 градуса при най-тежкото натоварване. Да орязан е от към кеш памет в сравнение с процесорите на Intel и все пак за цената си се справя добре и при съвременните видео игри и приложения изискващи един средностатистически процесор!![]()
Интересно ... а защо използват лаптопски процесор ?
Същия, ще го има и в десктоп вариант...май Санди ще лапа големия, а ?Първоначално написано от K_O_L_E_V
![]()
Ами да лапа... аз санди не ползвам![]()
Не ми и трябва :P
Аз от както си купих първия амд, атлон 64 3000+ съм напълно доволен. След него минах на 6000+, беше най-мощното за моя сокет. Никакви оплаквания, с една Ати3850 съм пушка. Вярно, че поостаря и е време да го сменям, но за момента нямам кинти, а игрите още ги бутам на що-годе прилични настройки
С 2 ръце за АМД![]()
Дай му на лумпена злоба,
окъпи глупака във власт,
пусни го в тъмната доба,
да раздава правда за нас.
My Blog / Update 22.09.2011
Тук повечето гласували не са ползвали АМД... и аз бях един от тях до преди 2 месеца.. харесвах Интел повече докато не забелязах цените и качествотоСдобих се с АМД пфеном 2 Х6 (хексакор- 6 ядрен) 1050Т
еквивалента на интел ай7 струва около 700лева ми казаха а този на АМД е 350 - половин цена :Д така че гласувам за АМД :P
AMD Phenom II x6 1050T@ 4.0 Ghz | Sapphire HD5750 1G DDR5 (2x)
8GB A-Data(@1333MHz Dual Ch.)|Raptor HDD 1TB (10kRMP)
|Creative Sound Blaster|Creative T7900 Inspire (7.1)
Аз гласувах за АМД. Ползвал съм двуядрен АМД сега ползвам двуядрен Интел на същите честоти и мога да кажа че разлика в производителноста няма. Има единствено разлика в цената, точно заради това гласувам за АМД- защото предлагат процесори с производителността на Интел на двойно по-ниска цена. И защо да гласувам за Интел?! Защото са по популярни и "лъскави" ли ?! да бе.. Същата история като с марката Мерцедес- била най-добрата, най скъпата, и всеки се натиска за мерцедес. Да ама не, един Ford "Crown Victoria" е на половина по-евтин от последната С-класа, и е 2 пъти по-голям, със същите глезотийки и екстри, и ако сравним топ-моторите им е също толкова мощен, че и по-бърз даже. И заради кое да си купя мерцедеса, че е по-гъзарски ли? Не.
Много неуместно сравнение направи с Мерцедес. Гледай малко Top Gear и други подобни предавания, където показват перфектните немски машини... Всяка една стотинка за Мерцедес си струва... Има Мерцедеси на по 30 години с по-добра возия от чисто нов Форд, айде стига, че го обърнахме на автомобилна тема.
всичко е до въпрос на вкус и лично мнение. Неуместно е за теб, за мен не![]()
Intel на 1000%
В една тема стана въпрос за "Булдозерите" на AMD, та ето и предварителния тест на AMD FX-8150![]()
Облякох черни дрехи върху бялата си душа
за да се слея със сивата безмълвна тълпа.
Darkness Is My Fate, but I Have an Angel Heart !!!
Between Darkness and Light I'm ready to Fight !!!
TheDarkAngelOfHope ... comming soon for your last Hope !