- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Judea vs Europa
Aurisss 100% съм сигурен, че точно една от тия доходните професии е била забранена на християните 18-19 век. 99% съм сигурен, че е банкерството, но ще питам идната седмица и ще ти отговоря подробно, защото това го знам само като подробност около Холокоста, а не в детайли.
Като казах религия, имах съвсем различно нещо предвид - че религията на евреите им е позволявала да вършат много повече неща, от които биха забогатели, отколкото тази на християните. Лихварството и банкерството беше един пример (който ще потвърдя идната седмица). В Германия специално анти-семитизмът е назрял и заради пропагандата, че евреите са носители на най-голямата вреда - комунизма. И това също е изиграло огромна роля, във припознаването на нацистите като основна алтернатива на събитията в СССР. А за повече подробности около ранния анти-семитизъм (първите векове след новата ера, трябва да седна и да чета).
Аз знам това като една от основните причини и има логика.Частта с това ,че са били доста заможни в следствие на професиите им е донякъде приемливо ,но хората са устроени така ,че просто да завиждат...
Това по NG не съм го гледал, но съм на мнение, че има много офицери от SS, Gestapo и Einsatzgruppen, които трябва да са зад решетките, но още не са открити. Преди години имаше един топ нацистки офицер, когото откриха в Америка, наредил разстрела на няколко десетки хиляди евреи и избягал в САЩ с фалшиви документи и чисто нова самоличност. Е, разкриха го на 90 години, осъден задочно при Нюрмбергския Процес и в момента лежи в затвора. Като цяло аз смятам, че на такива мястото им е зад решетките. Така че ако става въпрос за такива - да трябва да са в затвора без значение от отминалите години. Ако става въпрос за най-прости войници и подизпълнители, тогава и аз смятам, че това е пълна глупост.
А за модерен Израел имаш право до някъде. Не пропускай факта, обаче, че Израелското Кралство е съществувало на това място хиляди години преди Римляните да ги изселят и че тук не става въпрос за някакви expansionist и империалистки намерения, а за някаква относително малка територия, в която да живеят.
А за евреите като цяло - зависи много от гледната точка. Аз имам супер добри приятели евреи. Точно както аз никога не говоря за Арменския геноцид, така и те никога не са споменавали за Холкоста. Никога не съм чул нещо от сорта "ние онеправданите" или видял подобно действие от тях. Супер готини, симпатични и добри приятели са ми и, въпреки че в момента ни дели огромно разстояние, ми се обаждат всяка седмица поне по 2 пъти. Винаги са ми помагали. Като цяло имам супер положително отношение към тях. Нищо не са ми направили, за да не ги харесвам - точно обратното.![]()