Цитирай Първоначално написано от babity
Ама аз имам истински приятели. Говоря за новото ми обкръжение. Сега университета ме принуждава да се запознавам и в различни моменти да съм в различни отношения с хората. Аз имах високи очаквания, а колкото и да се опитвам да се сприятеля с колеги... получава ми се, обаче после винаги намират начин да ми паднат в очите. И въобще не говоря за някакви дребни недостатъци, които мога да си ги измисля. Имам предвид неща, с които аз лично не мога да направя компромис като поведение на публично място, възпитание и обноски... такива неща. Не е като да не харесвам някой, 'щото прическата му е зле. Разбира се, обстоятелствата ме принуждават да поддържам отношения с тези хора и аз си се справям много добре. Много съм добродушна, повечето хора ме харесват. Иначе... с гаджетата е различно. С тях не съм толкова обсебваща, колкото с приятелите си, дори напротив. Обаче наистина не познавам някой, който да ме заслужава.
факта че виждаш толкова лесно и отчетливо недостатъците на другите според мен е адски добро качество. показва че познаваш добре себе си, това което цениш и нещата които те дразнят и отблъскват. на повечето хора им отнема години да го осъзнаят.

това, разбира се, е нож с две остриета, защото ще ти е много по-трудно да задържаш приятелства. повечето хора правят несъзнателни компромиси с другите, самозаблуждавайки или нарочно затваряики очите си за много от трансгресиите на техните приятели ( дефиницията за "трансгресия" тук е строго индивидуална за всеки, теб те дразнят едни неща, другите - други, само че разликата е че ти не се колебаеш да отчетеш този факт ), което им помага да задържат приятелството или добрите отношения със съответния човек. доколко те са изцяло искрени и открити, без никакви задни мисли от сорта на "ма еди какво си ме дразни в него/нея" е съвсем друг въпрос.

"insightful" си, а на хората, които гледат навътре повече вместо навън, никога не им е лесно "навън". защото се познават по-добре, а познавайки се по-добре, ще познаваш и останалите по-добре, и ще си лишен от перманентните розови очила на блаженото неведение, в което повечето хора тънат.

и в отговор на валдес - много ясно че ще бие шута на всеки който не и е интересен. за какво да поддържа връзка, интимна или приятелска, ако в нея няма интерес? това е огъня, който е в основата на всяка връзка. интереса.

истините са простички и трудни за приемане, и хората си измислят цял куп морални норми, с които да забулят и притъпят удара на истината, когато тя не им харесва в нейната цялост.