- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- кандидатстване
Знам,че напоследък кипи от такива теми,но покрай вас,тези,които са 12ти клас,и аз взех да се притеснявам.Въпросът е,че идва време и аз да избирам по кой път да тръгна и какво да уча,но изобщо не съм запозната.Знам,че за мен има време,не съм 12ти клас,но някак всички около мен са избрали какво ще учат,знаят вече към какво да се стремят и на какво да наблягат.Ясно ми е,че не винаги става така,както си го планирал,но все пак нали трябва да се набляга най-много на предмета,който ще ти трябва по-нататък?
Едно знам със сигурност-матура ще се държи по математика.Не че ми върви невероятно много,но вярвам в себе си,че с учене се постига.Пък и ми е приятна.
Но оттам нататък какво?
Каква точно специалност?Къде?Мисля си за икономика,но,както казах,изобщо не съм започната къде може да ми се предостави най-доброто обучение.
Банково дело?Счетоводство и контрол?
Абе,както виждате,в главата ми е пълна каша и имам нужда от разяснение.Насочила съм се към икономиката,но оттам нататък какво?Кой град,каква специалност точно..
имам нужда от малко помощ.
Отново ще попитам, какъв е смисъла от 300 000 икономисти в тази страна... България не е държава, която се нуждае от толкова хора да управляват никаквата и икономика..
вземаш един справочник и разглеждаш
[ мразим хора! ]
'И аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец.'
('Дяволско' - А. Далчев)
В България има сума ти икономисти. Баща ми също е икономист и въобще не се занимава с това, което е завършил. Много като него са същите по образование, но както се каза по-горе в страната ни каква икономика ще управляваш ...
Вземи се позамисли, какво те влече? И между другото сега математиката е нормално да ти е приятна, нещата все още са добре до 7 клас, но от там нагоре се учат също и невероятни лично за мен безсмислени такива, неща които ще му трябват само на един математик.
А и ако завършиш МАТЕМАТИКА, какво ще станеш освен един счетоводител или учител по съответният предмет? Лично - не се сещам, може и да има, но трудно ще е с добро заплащане.
Все пак ако си уверена и обичаш тази наука, давай право на пред!![]()
Ако трябва се посъветвай с родителите си, те могат да ти помогнат със насочването към определено училище.
Благодаря за мненията.
Да,прави сте.Икономисти бол..Просто това ми беше първата ориентация.
Какво ме влече ли?
Ами,нямам точно определен предмет.Знам,че математиката става все по-трудно и по-трудна,но мисля,че ми горе-долу ми върви,а с учене всичко се постига.
Най-добра съм в Българския и Литературата,ама пък какво от това?
Химията и биологията не са ми силната страна.
История-не.Не че не ми е интересна или нещо такова,просто не искам право.
И,бай дъ уей,искам да попитам за ТУ в Пловдив и за ТУ София..Има ли някой от там?Каква специалност е?
Очаквам мнения.![]()
С математика - архитект, инженер, строителен техник, геодезист и почти всички такива професии о.О И на тях ако не им плащат добре, не знам на койПървоначално написано от Fiction7577
(айде на строителния техник не му плащат толкова много и не е като останалите, ама и за т'ва трябва математика)
Не мога да те посъветвам с тая икономика, защото не съм мноого запозната, а и въобще не ми харесва (на МЕН). Иначе в София НТБГ и НФСГ са почти винаги първият избор на тези, които искат да учат стопанство, икономика, право и т.н.
Не знам, на мен математиката не ми идва от въртре въобще и не съм се интересувала особено от възможностите които ти предлага, но за архитектурата са прави.
Все пак имам едни познати, които искаха да са архитекти и отидоха в художествената, затова че наистина не знам как стоят нещата с тази професия и къде трябва да ходиш да учиш.
Ако можеи да рисуваш и ти харесва, кандидатстваш си там, има и за дизайни някви паралелки, сума ти чудо ...
отиди в чужбина . там му е майката пич
Ами,'пич':
1.Едва ли ще имам такава финансова възможност.Родители те ми няма да могат да ме издържат най-вероятно.Доста е солено.
2.Не се виждам в чужбина.Колкото и да я плюят България-родна ми е,бе.Не искам да бягам!
Ако съм имала такава идея,щях да напиша за нея по-рано.![]()
Всеки втори избира икономика.
Ти пък избери математиката , щом ти върви .. Можеш да учиш за архитект , инжинер или нещо в тази сфера.
Ако искаш можеш да следваш Българска филология , щом ти е силна страна.
А нещо за философията ? Влече ли те ?
С математика можеш и към информатиката и информационни технологии да се насочиш. А иначе Вярно България ти е родна, и аз смятах така преди, че не ми се бяга, но сега в 12ти клас си промених мнението, като се има предвид, че 2 лета съм бачкала на Златните, знам как се бачка като ненормален за мизерни пари и ги харчих само за мене си. Ами ако трябваше да издържам мене си и децата си.. абсурд! Затова бягам в чужбина и тва е. Да, ще ми липсва, много обичам родината си, но държавата ни е скапана... Хубавото е, че в някои университети тук, се правят бригади за през лятото. Никой не е казал, че ваще ще те издържат. Ти можеш и да работиш и да учиш, стига да знаеш, че ще можеш да издържиш.
Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..
Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
Изключения: недочувам, недовиждам..
Именно, с математика може да се ориентираш към ИТ сферата. Тази седмица по новините обявиха, че на фона на малкото работни места и ниските заплати в много от работните сфери, ИТ-то държим най-висока средна заплата - 2000 лева.![]()
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Според мен запиши публична администрация.В момента се развива много добре и има работа след като завършиш.Но докато свършиш 12клас има доста време.А в кой град еми във Варна много ясно. Икономическия или Свободния.Относно marin4itu: Ами ти докато викаш няма оправия и дай да бягам от тук в България, еми няма да се оправи, защото всеки си вика така и край чужбина му е майката.Ако искате да ставате роби на някой хубаво.Но по прекрасно нещо от родна България и там където си роден няма.![]()
А защо не щом ще се насочва към информатиката и информационните технологии ,да не кандидатства направо за тях, вместо да се бута за математика?Първоначално написано от Chacho
![]()
Информационни технологии ги има в училище и това е предмет-пародия. По-добре да го нарекат компютърна грамотност.
За компютърните специалности се кандидатства с математика, а не с информатика/информационни технологии. След това, ако влезеш в университета и не си добре подготвен по математика, е редно да се откажеш без да се замисляш. Всеки семестър ще се сблъскваш със по няколко нови математики, всяка от които едвам произнасяш. По-добре да се готви по математика, училищната информатика и без това ще я повторят през първия семестър.
Между другото, напоследък гледам, че в обявите за програмисти редом с диплома по комп. науки приемат и диплома по математика.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Училищна информатика,глупости!Аз едно нещо не съм научила в училище.![]()
Нормално е..
но все пак всичко след това се учи наново,не мисля,че е проблем.