.
Отговор в тема
Страница 1 от 4 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 79

Въпрос към будните българи със сиво вещество.

България:
    -площ малко под 111 хиляди квадратни километра
    -население малко над 7,5 млн души.
    Ние , братя , българи неможем да си оправим нищо и никаквата страна през която минават 4 от 7те , ако не се лъжа, главни европейски транспортни коридора. Но все пак разбираме от всичко!!!!
    Едно 70% от хората изразяват някфо мнение по въпроси от които просто си нямат грам идея... Голяма част от българите разбираме от химия / физика/политика/спорт/биология/атомна енергетика/ МАСОНСКИЯ , илюминатски заговор за новия световен ред и световното правителство/ И какво ли още не.
    Е тук ми се губи връзката - КАК МОЖЕ да разбираме ОТ ВСИЧКО , по МНОГО , а да сме на тоя хал - НАЙ - бедната страна в ЕС.

Ярък пример за типичния българин за който говоря е АМК. Нищо личн нямам към теб, момче, просто ти си точния пример за масовия българин , за когото говоря - по ВСЯКА тема имаш КОМПЕТЕНТНО мнение.

Замислете се , БРАТЯ. Може би проблема е в нас.
    Моля без коментари за правописа и пунктуацията ми. Благодаря предварително.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Защо се приема по презумпция, че ако сме умни и разбираме от всичко, непременно трябва държавата ни да е богата и силна. Политиците по принцип също си разбират от работата и доста от тях са умни. Хората просто си гледат личният интерес, а не националният. Ако искаш ги наричи "зли гении". Това, че някой е умен, не означава, че ще е патриот действащ за доброто на България. А иначе естествено проблема е в хората, каквито са хората, такава е държавата, политиците и т.н. Хората правят системата. И тъй като трудно се променят дори и в личен аспект в най-дребните работи, какво остава за цялото общество.
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Ако сме умни и разбираме от всичко , ще позволим ли на политиците да гледат личния си интерес , всмето националния?

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Иначе познавам добър брой хора, които си разбират от призванието и могат да вземат аргументирани мнения по доста други въпроси, даже биха и помагали за съвземането на държавата ако можеха, но всеки иска да учи/работи в чужбина. Тук откъдето и да го погледнеш е прекалено зле, всеки иска да те прецака, спъне, измами и т.н., от шефа ти до някой напълно непознат и случаен човек, най-лошото от всичко - никой не цени труда ти подобаващо, на запад поне труда ти не отива на вятъра, заради това всички искат там(и най-вече няма проблеми със заплащането). Просто тука е връзкарска, циганска работа и селска мафия.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Цитирай Първоначално написано от ivan_gr
    Ако сме умни и разбираме от всичко , ще позволим ли на политиците да гледат личния си интерес , всмето националния?
    Всъщност това далеч не е вярно че сме умни и т.н., просто в интернет са ония, които се интересуват и съответно вземат мнение по всякакви въпроси и се опитват да разсъждават. Но дори и да бяхме толкова умни и да разбирахме, то само това не стига, трябва дух, гражданска активност, а и след като самите хора си гледат само личния интерес и не им пука за националния... Тука е най-дивия капитализъм и монополизъм.

Напълно прав си за труда.
    Надявам се и мен да ме приемат в чужбина... Тук не се трае .. преди Х дни гледах едно предаване по някаква телевизия , та водещия водеше диалог по тела с някъф обикновен човечец. Та в този диалог обсъждаха проблема с японските АЕЦ, и водещия едно подигравателно изкоментира човечеца - Вие май НЕ разбирате от ядрена сигурност...
    Подяволите ,как журналията разбират от атомни централи ... На запад са добре , защото всеки си има дадена област в която разбира и не се прави на интересен по всяка една тема...

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Цитирай Първоначално написано от ivan_gr
    Напълно прав си за труда.
    Надявам се и мен да ме приемат в чужбина... Тук не се трае .. преди Х дни гледах едно предаване по някаква телевизия , та водещия водеше диалог по тела с някъф обикновен човечец. Та в този диалог обсъждаха проблема с японските АЕЦ, и водещия едно подигравателно изкоментира човечеца - Вие май НЕ разбирате от ядрена сигурност...
    Подяволите ,как журналията разбират от атомни централи ... На запад са добре , защото всеки си има дадена област в която разбира и не се прави на интересен по всяка една тема...
    Ако проследим историята на света по райони, ще видим, че западна европа е минала през най-много периоди и най-много е развила науката, един вид най-много са еволюирали. Всъщност западна европа от един момент нататъка е тикала света напред и най-много е дала на света.

Ако под тикала света напред имаш предвид търсили са нови начини и технологии да се избиват помежду си - прав си То си имаше един лаф. "Китайците измислили 1ви барута, защото европейците били твърде заети по това време да се изколват един друг."

ivan_gr, явно не си поживял в други държави, най много на екскурзийка да си минал. Ако недай си боже не полагаш квалифициран труд, примерно инжинер един къде си, дупе да ти е яко. На бачкаторите им се ебава мамата в чужбина, щото там не можеш да скатаеш като в Бг. А за уважението на труда, то си е до човек, а не до държава. Там ги няма 1/2 от тукашните проблеми, но пък си има други. Жив пример, негърските гета в америка. Е не, не са само по филмите. Има си ги. И като влезе бял вътре, трябва да е много послушен и покорен за да не го пръснат от бой. Същите са като мангалите, даже американците си избягват да ходят там.

Българите НЕ СА УМНИ. Просто всеки се прави на голям разбирач. 95% са пълни тъпанари и абсолютен брак. Скорошен тест дори го доказа. Най-ниското IQ сред учениците в EC. Има шепа умни и способни хора. По моя преценка едно 90% в университети в момента са пълни дебили. Нямат представа защо са там, какво учат и какви ще станат след като завършат (не че повечето завършват де). Както каза Вежди Рашидов дето го нападнаха за тая му реплика - "Шибан народ!"

А относно примера ти с amk93 - това е най-неудачния пример който можеш да дадеш. По лично мое мнение, човека има доста добро виждане за нещата, макар да не е българин дори, пише може би най-правилно в целия форум.

Lupus in fabula

http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php - Онлайн кирилизатор!

Ти говориш за САЩ , аз за държавите от северна Европа/Скандинавия.. Там нещата са различни. И да ти го каза , че хората в университетите са абсолютни... повечето... Та на къде вървим ?
    А за момчето , щом мислиш , че говори само правилни неща - ок , не е нужно да убеждавам никого и да насаждам мнението си...

Слагаш ми думи в устата. Не съм казал такова нещо. Но мнението му е далеч по компетентно отколкото на ....почти всеки в този форум. Това, да имаш широка обща култура е нещо задължително в 21ви век.

В скандинавия не съм бил, но имам някакви впечатления от бившите съветски републики...пиене и разврат....до припадък. Ама под разврат разбирай, че 90% от жените са пълни курви в абсолютния смисъл на думата. Тука кифлите са девици пред тях. Мъжете само пият и хойкат...

Едно ще ти кажа, запомни го ако искаш, ако искаш недей, но един ден ще стигнеш до същото заключение. Хората си не струват, където и да идеш. Ако щеш и на Марс.

П.п: Влез в другата тема и ми прочети коментара за Германия....че не ми се пише пак...

Lupus in fabula

охх човек не говоря за републиките от СССР...
    Говоря за УК , Холандия ,Германия , Дания , Норвегия ,Финландия , Швейцария ако щеш... Да разгледах ти поста - прав си има измет където и да отидеш , но тук е в пъти повече. Като чисто процентно съотношение говоря. Там не се притесняваш за работата си , стига да не си мияч на чинии. Живееш спокойно и като цяло общата картинка е в пъти по -добра от тази в родното БГ , с всичките многознайковци.

В коя от изброениете държави си живял и работил? Нека не си говорим на основата на слухове. Твоето мнение не е нито факт нито нищо. Чиста проба спекулация бих го нарекъл. Дай ми реални факти, реални примери да ми го докажеш.

Lupus in fabula

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Цитирай Първоначално написано от GregoryHouse
    В коя от изброениете държави си живял и работил? Нека не си говорим на основата на слухове. Твоето мнение не е нито факт нито нищо. Чиста проба спекулация бих го нарекъл. Дай ми реални факти, реални примери да ми го докажеш.
    Ами факт е, че в западна и северна европа са най-развитите, цивилизовани и съзнателни общества.

Сега кандидатствам да уча там. Не съм работил там . Имам приятели бол които са в Холандия , Германия и Швейцария. Като си идват за коледа споделят впечатления. И честно казано братле всичките са на мнение , че там е хиляди пъти по-добре от БГ...

Споменах ли, че мненията не са факти? Не ме карай да се поварям.

Lupus in fabula

За съжаление не всички работят с факти.
    Точно в това е проблема... както вече казахте хората говорят за какво ли не без да знаят за какво става на въпрос и също така говорят без аргументи, но все пак Нали сме демократична държава.. всеки има право на глас.
    Baby Bash ft. Pitbull - Outta control [music]] [sunn]

Мега фен
    @Хаус ,аз пак ще зачовъркам стара тема ,но не се сдържах след тази реплика :
    Хората си не струват, където и да идеш. Ако щеш и на Марс.
    Както ти казах и в другата тема - да ,действително мнението ми е базирано на доста оскъдни преживявания и факти ,но ги намирам за повече от достатъчни за да ми формират позицията.
    Това ,което съм виждал в Англия и начинът ,по които се общува с хората тук и там е коренно различен.
    Разбирам че си бил свидетел на огромни простотии - да окей - въпреки ,че ме учуди адски много с разказа си , пак съм на мнение ,че обществата ни не са сходни.
    Без да изпадам в подробности - тук е нормално да си дебил. Там е нормално да си дебил, но от време на време.
    С колко млади българи можеш да седнеш и да говориш за нещо смислено ? Вземи мен за пример - на 19 съм - имам някакво мнение и известни познания относно политика ,история ,философия ,ИТ ,мода ,религия ....абе като цяло почти за всичко мога да седна да си дърдоря с някого. Ама ниц...няма с кого .То хубаво да се шляеш по цял ден и да се лиготиш ,ама писва.. Защо мислиш ровя по разни форуми и си пилея времето - току виж намеря някой интелигентен индивид ,с когото ми е интересно да общувам.
    Имам си двама приятни познати - и двамата чужденци. Българин на тяхното ниво (да го наречем) не познавам. В този форум сте ти и АМК933 ,на които си заслужава да чета постовете. По другите подфоруми също се намира по някой интелигентен тип ,но дотам.

Ivan_gr - без да ти звуча като някакво старче ,което говори за отминалото време - преди години наистина не беше така. Младите не бяха толкова изпростяли и хората като цяло не бяха толкова озлобени. Сега всеки ще гледа да те мине ,дето се вика.
    Помня като бях малък имаше някакви дядо Коледовци по улиците през Декември - раздаваха разни дреболиики ,колкото да зарадват малките. Имаше и всякакви изложения ,концерти етц . Абе атмосферата в България беше друга...
    Нямахме компютри вкъщи (аз чак '00г се сдобих с такъв) и се събирахме по разни клубове да играем HL / CS / RA ,а после излизахме да ритаме. А в даскало помня ,че 5 клас си бях понижил доста успеха (някакви 3ки и 4ки по няколко предмета) и съучениците ми ме спукваха от ебавки . Сега ако си 3каджия си герой....

Колкото до примера ти с АМК - .

PS : Greg ,преди 2 години лятото някаква чужденка беше дала на баба ми и някаква нейна приятелка 100 евро пред Билла. То в семейството проблеми с парите нямаме ,ама нали ги знаеш бабите - обикаляше с една нейна приятелка по магазините - хареса си нещо от тук ,от там и се прибере. Та жената слязла от някаква (цитирам) модерна кола () и нещо им заговорила и й бутнала банкнотата в ръцете. После си тръгнала.
    Аз бях ей-така като ми разказа

Auriss, аз не твърдя, че обществата не са сходни. Твърдя, че човечеството като цяло не струва. Тук береш едни ядове, там други. От трънка на глок, че по висок.

Да ти отговоря на въпроса. Има такива хора. За 4ма българи се сещам на момента с който мога да си говоря на ниво, на много теми. Да ти кажа разговори на такова ниво с чужденци някак не успх да постигна... На тях не им е опряло яйцето до гъза, нито им се бистри международна политика още по-малко някакви науки. Но, да като цяло - в България зор можеш да намериш някой, който не е с 300 комплекса и не е тъп на бургия.

Аз като съм на 21 и отивам 22...какво да кажа. Колкото пари съм пръснал като малък във компютърните клубове да цъкам CS и Stacraft истина не е. Сигурно къщичка мога да си построя с тях Верно тогава не беше така. Нещо от последните 3-4 години населението сякаш се изруди бе маа му деба. И преди имаше тарикати на дребно, ама не на всяко кьоше.

Иначе в другите страни е най-вече така защото са научени на дисциплина и уважение. Това което ни липсва в България. Немците (с малки изключения) над 40 са страшно възпитани хора. Културни са и се отнасят винаги с уважение към теб. В България, това просто го няма.И българина упорито отказва да го възприеме.

С риск да се повторя: Проблема не е в държавата, а в хората. Ако хората се оправят и държавата ще се оправи. Не помня кой беше казал тази мисъл "Държавата е огледалото на един народ."

Lupus in fabula

Индекс Човешко развитие -
    1Исландия 0.968
    2Норвегия 0.968
    3Австралия 0.962
    4Канада 0.961
    5Република Ирландия 0.959
    6Швеция 0.956
    7Швейцария 0.955
    8Япония 0.953
    9Холандия 0.953
    10Финландия 0.952
    ....
    58България 0,743

БВП на глава от населението в $

2 Норвегия 58,141
    5 Ирландия 44,195
    6 Швейцария 42,534
    7 Нидерландия 40,850
    8 Австрия 38,153
    9 Швеция 37,383
    11 Дания 36,604
    14 Германия 35,613
    15 Великобритания 35,445
    16 Финландия 35,426
    ......
    56 България 12,394

По БВП на глава от населението има страни като Черна гора , Венецуела , Ботсвана , Румъния ( който преди 25г са били в пъти по-зле от БГ)

България няма университет в ТОП 100 в Европа , а за света да не говоря- 801 Sofia University Saint Kliment Ohridski
    Дефакто най - добрия ни университет е на 801 място в света.

Здравеопазването ни е 2рото най-лошо в ЕС

Работна заплата:
    В изданието си Евростат привежда данни и за средната работна заплата на час в ЕС – 20,35 евро. Най-висока е тя в Швейцария (33,81 евро), в Исландия (32,37), в Швеция (32,16 евро), в Дания и Люксембург (31,98 евро), а най-ниска – в България (1,65 евро), в Румъния (2,68 евро) и в Латвия (3,41 евро).

Населени , което живее под прага на бедността:
    За България над 51% (2011)
    Средно за ЕС около 17% (2011)

Инфлация:
    Най-ниската средна 12-месечна инфлация до февруари 2011 г. е отчетена в Ирландия (-1.1%), Латвия (0.0%) и Холандия (1.2%), а най-високата в Румъния (6.5%), Гърция (5.0%) , Унгария (4.4%) и България (4.1%).

Детска смъртност:
    България, Румъния, Малта и Турция са страните с най-висока бебешка смъртност, която варира от 8,6 случая на 1 000 живородени деца в България до 17,0 случая в Турция, докато Люксембург се класира най-добре с едва 1,8 смъртни случая на 1 000 живородени деца.

Ето ви факти , приятели.

Мега фен
    ivan_gr, българите по принцип разбираме от всичко по няколко прости причини. Една от тях е липсата на тотална организация във всяка една система на тази държава. Образователна, здравна, транспортна и коя ли още не. Не може в една образователна система да заучаваш напълно безполезни и непотребни неща и да искаш хората да вземат отношение само в специализирана област. Няма как да стане. Тук всеки учи от всичко по много, като резултът е малко, но от много, т.е. малко знания в много области на науката, но навсякъде повърхностно. Докато западняците учат полезни и потребни неща, които реално ще им трябват като знания в живота, тук се учи всичко, но не и това което ти трябва за напред (говоря за училищата). Вместо да се учи от всичко, може да се учат само определени профилиращи предмети - така всеки ще си е спец в своята област, а и няма да се занимава със странични и ненужни неща, т.е. ще има или повече свободно време, или повече време за профилиращите предмети, т.е. от него ще излезе кадърен специалист в дадена област, така, както е на запад. Да не говорим за манталитетът на нацията ни - никой никого не уважава, а "законът е създаден, за да се нарушава" е максимата на 60% от българското население. Почти всички млади хора пълнят кафетата и кръчмите, а всяка една ценностна система, била тя най-елементарните униформи до малкото останало уважение към някой по-възрастен бива осакатявана и изкривявана. А това идва от малкото останал морал, "граден" през последните 20 години (впрочем, през последните 20 години кой направи свястна реформа или се опита да изгради някакви ценности/морал?)

@Лъчо , споделям мнението ти на 100%

Останалите- искахте факти - ето ви ги. Нужно ли е да ви извадя факти, защото мога още доста неща да напиша , но все си мисля , че добихте представа за това , за което говоря.
    А вие какви факти ми изкарахте - никакви. Комично е да ми обяснявате как говоря празни приказки без грам доказателства , след като вие точно това правите (Двоен стандарт) . Нито 1 факт / статистика не ми изкарахте. Всичко го карате на лични впечатления и разни афекти. Не ви поствах сухата статистика по - рано , защото все си мислех , че знаете каква е картинката за родното БГ , ако говорим в цифри.

А относно примера ми за АМК - не ме разбрахте правилно ( или може би аз не съм се изразил както трябва). Исках да кажа , че той е типичния бг гражданин , който е има мнение по всяка тема, било то компетентно или комично.

п.п След като прегледах още веднъж мненията ви искам да ви попитам - искате ли още информация за положението на БГ в цифри, защото доколкото виждам все думата факти ви е в устата.

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Виждам, че името ми е намесено, така че съм длъжен да отговоря.

Предполагам визираш мненията ми в този раздел...
    Имам мнение, защото за мен светът започва и свършва с история и политика. Чета супер много, интересувам се и двамата ми дядовци са били доста известни политици на времето (преди и след 89), а по майчина линия родът ми е минал през геноцид, гонения и спасение в България и още един куп други неща. Учил съм политика (в училище, но материала за първа година в уни) и модерна история на света в последните 4 години по много повече отколкото материалът се засяга в българското училище. Мнението винаги мога да си го защитя с факти, а не спекула.

Типичният българин си мисли, че разбира от всичко, но в огромната си част е страшно наивен и се оставя да го лъжат. Ето го днес Костов например - България не можело да вдига цените на петрола, защото купувала от Русия, а не от Либия. 90% от хората, които са го прочели това са си казали - ами да, така е. Ами да, ама не е така. Има световен петролен пазар и, когато една от основните държави-износителки стане нестабилна, цената скача моментално при всички, съответно и при Русия. Така и ние ще плащаме повече. Това беше един съвсем прост пример от днес, за да онагледи това, което исках да кажа.

И не, аз не разбирам от всичко. Не разбирам от физика, астрономия и всякакви подобни науки. Не разбирам от ИТ, нито от коли, нито супер добре от някой спорт. За това и не коментирам. Поназнайвам езици, политика, история, икономика, математика, химия, медицина (бегло) и за това коментирам. Да знам какво става в Либия, защото съм бил 4 пъти в Близкия Изток и ми е ясно от първа ръка кой конфликт защо и как. И за това мога и да пиша. Мога да пиша защо АЕЦ Фукушима никога няма да е Чернообил, защото знам точно какво е алфа, бета и гама радиация и кое, как се отделя, образува и наранява...и т.н. Никога няма да седна да драскам глупости за нещо, от което си нямам идея.

Това е от мен.

ПС: А за изказването, че съм типичен масов българин...странно. Всъщност в последните 4-5 години доста се промених, защото уча и се изграждам в една страшно различна среда и далечна култура, която няма нищо общо с българската (въобще не се опитвам да намекна, че едната или другата е повече - просто са тотално различни).

Мега фен Аватара на marin4itu
    Град
    Варна/Русе
    Ам аз да кажа, че през България минават 5 от 10 коридора.

Родината ни има много красива природа, имаме от всичко, но държавата ни е много смотана. Много ме разочарова едно предаване на Господари на ефира, където разпитваха някакви политици в Парламента и 2ма казаха, че сме се били освободили преди повече от 500 години... Що за глупост?! Това едно дете във втори клас да попиташ, ще знае кога сме се освободили.. И тези хора ни управляват..

Българите си мълчим и това е... все още сме си поробени, защото нищо не казваме, не се опълчваме.. Толкова сме слабохарактерни.. Ние се подкрепяме само като се видим в чужбина.

По-горе се каза, че рускините са големи курви и руснаците-пияници. Абсолютно вярно. Германците на 40 наистина са адски възпитани и мили. А бабите англичанки са много сладки и много обичат да си говорят с млади хора. Румънците са отвратителни и много нагли. Работила съм две лета на Златни пясъци и ми е правило впечатление, че всеки народ си има някакъв манталитет. Разбира се, че има и изключения, както и сред българите. Има наистина хора, заслужаващи да се развиват, но няма как да стане тук в родна България. А толкова ме е яд, защото историята ни е наистина богата.

На базата на скромните ми 18 години, това мога да кажа..

Това беше постнато вчера от един мой съученик и реших и на вас да го покажа:

Грък, сърбин и румънец хванали златна рибка.
    - Искам в България да изригне вулкан - казал гъркът.
    - Искам в България да стане наводнение - казал сърбинът.
    - Искам в България да стане земетресение - казал румънецът.
    - Готово! - казала рибката
    ...Гледат насред Солун изригнал вулкан, Белград - под
    вода, а Букурещ - изравнен със земята
    - ЗЛАТНА РИБКЕ, КАКВО НАПРАВИ ?!!!!
    - ОЛЕЕ! ГЛЕДАЛА СЪМ СТАРАТА КАРТА
    Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..

Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
    Изключения: недочувам, недовиждам..

Имам предложение. Понеже доколкото разбирам, според вас България е една воняща дупка. Нека всички емигрираме на някъде. Да сменим гражданството си и да продадем територията на България на Турция. Аз предлагам цена от 80млрд Euro. Така ще можем да раздадем на всеки бивш българин по 10 000 евра и да може да се установи където си иска. Съгласни ли сте? Понеже така и така тва е някфа си дупка, кфо ви пука за нея? Ще си живеете в Норвегия, децата ви ще говорят само норвежки, вие ще говорите само норвежки и край на историята.

Съгласни ли сте? Според мен 90% минимум от отговорите трябва да са ДА.

Lupus in fabula

Мега фен Аватара на marin4itu
    Град
    Варна/Русе
    Аз всъщност не искам да си зарязвам родината. Да, искам да ида в чужбина, но за да мога да направя някой лев и да се върна, за да мога да се устроя тука. Искам децата ми да знаят български и да знаят българската граматика, да знаят какво е лютеница и да ядат кебапчета. Искам и да си купуват семки за 20 ст, а не като в Малта пакетчето семки да е 3 евро.
    Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..

Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
    Изключения: недочувам, недовиждам..

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си