- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- "Реформата на средното училище", сезон 7432, епизо
Пускам темата тук, защото май най ще има дискусия (надявам се). И се надявам да не се налага да се мести в друг раздел. Но много ме вълнува този въпрос.
И ми писна от лицемерието и бездарността на МОМН, и ми писна от безделие, мишкуване и празни приказки и най-вече ми писна от цялото овчедушие на оглупялата ни нация, дето не разбира, че реформата на обществото започва с реформата на възпитанието, не на пътната настилка!
Дори съм склонен да защитавам тази позиция не само като своя, а като общовалидна, но се надявам да не тръгне спор точно в тази посока.
Става дума за поредният фееричен проектозакон на МОМН, който отново се подлага на предемократичен ШИРОК обществен дебат.
И разбира се, не поствам новината от teenproblem, а от Капитал:
http://www.capital.bg/politika_i_iko...a_na_znanieto/
Специално внимание обръщам на конкретиката, която ми се ще да обсъдим и добавям своите коментари по точките, които най-много ме разчувстваха:
1) Влезе в сила и много одобрявам. При една по-съвършена образователна система, капацитетът на малките деца е особено подходящ точно в тази възраст за това да започнат да развиват познавателните си възможности. Допълнително, ще се решат проблеми, свързани с детски градини, ще се улесни преходът на децата в училище на чисто емоционално ниво и бог знае още какви благини, ахах. Стъпка в правилна посока, така мисля.Основните идеи на закона
- основното образование завършва със седми клас, от VIII до X клас е първият гимназиален етап, а от XI до XII - вторият
1) задължителна предучилищна подготовка за навършилите 5 години (вече влезе в сила)
- общообразователната подготовка ще е еднаква за всички училища, а учебните програми за разширената подготовка ще се разработват на училищно равнище
2) часове за гражданско образование, предприемачество, здравно образование
- в XI и XII клас ще има възможност за предуниверситетска подготовка с кредити към висшите училища
3) учебните програми в професионалните училища ще се изготвят съвместно с бизнеса
- възможност за професионална квалификация след завършване на X клас
- задължителни предмети във всички училища ще бъдат български език и литература, математика, чужд език, гражданско образование и спорт
4) национално външно оценяване след края на всеки етап
5) поетапно въвеждане на целодневна форма на обучение (вече влезе в сила за I клас)
6) по-добри условия за кариерно развитие на учителите
7) атестация на директорите на всеки 4 години
2) Тук съм без думи. От скоро и аз съм нещо радетел за здравно образование в средното училище - да бъде общодостъпно и стандартизирано, да покрива всичко от миене на зъбки, през анатомия, до сексуално и репродуктивно здраве. Бъркат ми се малко възпитателните и по-психологически страни на здравното образование и гражданското образование, които много се припокриват, що се отнася до умения за информиран избор, за емоционална интелигентност, за асертивно поведение и пр., та ми е интересно как ще се съчетаят тези два момента. Също и не разбирам от кой до кой клас ще бъдат двата вида образование и какво ще включват (трябва да се запозная повече с документа де). При всички случаи, битката за здравно/гражданско образование тече вече повече от 15 години... НЕ съм оптимист.
3) Прекрасно! Това е от най-фееричните и същевременно не дотам трудни промени, мисля си, та дано стане. Не знам дали трябва да изброявам плюсовете при евентуално реализиране на тази мярка.
4) Одобрявам и съм го одобрявал винаги, когато е било обсъждано! НО САМО ако изпитната форма е адекватна на предоставените през годините знания и умения на учениците (не прекалено трудна, не прекалено лесна, а обективна съобразно следващия етап в образованието им) и има стриктна система за разглеждане и одобряване (стандартизирана) на изпитните форми. Ако не са тестове, още повече, макар че имаме много какво да научим от западния модел на изпитни тестове.
5) Отново, много одобрявам! Особено за малките. Основният ми аргумент е, че и без това "възпитателната реформа" в обществото по необходимост трябва да започне в образователната система, а не в семейството, защото в семейството демократично вмешателство не мисля, че може да има, а и българското е крайно недорасло за това.
6) Трябва да разгледам проектозаконът подробно, тъй като това изглежда като празнословие. НО е от критична важност!
7) Любопитен съм как ще става. Но е още една добра идея, защото лошият мениджмънт прецаква много училища у нас, особено откакто се ползват делегирани бюджети.
И твай. Многокрасиви думи за сетен път,дали ще се случат...
Вярвате ли в тези промени?
Какви са коментарите ви? Изходете от личния си опит, ако трябва!
Ще е супер да обсъдим всичко това.
активизъм/превенция; писане; музика