Хубаво се обсъжда тук, много яко. Мен ме нямаше известно време, бях зает да лежа.

Относно идеята на Deadlock за Свят и личност, аз подкрепям. Съвсем не е въпросът в това даден проблем да се обсъжда на нивото на експертите от дадена област, а да се предизвиква интересът на учениците в повече и по-различни сфери, да се мотивира мисленето им относно по-широк кръг от проблеми. Защото в противен случай можем да кажем, че учениците не бива и по литература да анализират нищо, понеже не са на нивото на някой българист с 31290 свои издания.
Но така или иначе евентуалната полемика върху такова предложение за Свят и личност е далеч не толкова необходима, колкото други неща.

Относно олекотяването на учебната програма, за което започна да говори Лъчо - напълно необходимо е. Не толкова махане на предмети, но действително много от предметите са неадекватни откъм обем на учебното съдържание и неговата пригодност спрямо възрастовите особености и потребности в различните класове. Учебник по история за пети и шести клас, ениуан?
Обаче това за насочването на учебното съдържание в по-практически план е хлъзгава дискусия. Не става дума за това някой да се учи по математика как се работи с калкулатор, а за това получените знания да отговарят на потребностите на възрастта и непосредствените личностни и/или професионални задачи, които стоят пред ученика в следващия етап; знанията да са полезни, без да натоварват.

И разни други нешча... Малко не съм съсредоточен, за да пиша повече.