- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Училища, Желания и Резултати - Прием след 7 клас (2011)
Аз съм от Сливен, мисля да кандидатствам в езиковата с немски. По едно време си мислех дали да не се запиша в друг град, защото сестра ми е в езиковата и изобщо не е доволна, а искам да уча немски. Проблемът е, че първо, ако се запиша в друг град, мама ще трябва да дойде с мен и татко ще остане тук, което... Освен това тук ходя на пиано, на китара и на рисуване. Ако се преместя ще трябва да забравя за пианото, а свиря вече 7 години и не знам дали ще успея да го понеса. От друга страна пък, след гимназията искам да отида в чужбина, а ако не съм с добро образование, колкото и да съм умна и колкото и да ми се отдават нещата... Не че няма начин, де, ама е много по-трудно. Сестра ми също ще заминава, ще видим тя как ще се справи. А другото е, че винаги ме е привличала промяната и възможността за ново начало. В по-голям град има по-голяма възможност да срещна хора с моите интереси... Но наистина, най-големият ми проблем е пианото, все пак искам да се занимавам с музика...
Бледа кукла си ти,
която студено ме гледа с очи.
Здравейте аз също ще кандидатствам тази година , но не съм се спряла на конкретни училища . Може ли някой да ми каже нещо повече за ПГИ "Д-р Иван Богоров " Варна .
Най-добрите български гимназии
Рейтингът на гимназиите бе възложен от Европейската комисия на фондация „БГ шанс", която оцени
320 български гимназии по 24 критерии.
Те са базирани на аналогични американски изследвания с дълги традиции. В тях се отчита качеството на обучение по обективни и съизмерими константи – признаване на дипломите в университетите в чужбина, стойност на минималния приемен бал за учениците, наличие и наситеност с преподаватели от чужбина, резултати на общите държавни матури, реализация на зрелостниците, подготвеност и квалификация на преподавателите, изключителност на самото училище, наплив на кандидати, ниво на езиково обучение, материална база, спортни съоръжения, традиции на обучение и възпитание, редовна практика в чужбина, компютъризация, достъп до интернет и др.
Проучването обхваща всички областни центрове. В него са включени и някои гимназии от по-малки градове и села, за които чрез анкета имаше предварителна информация. Като контролно изследване са анкетирани ученици и родители, които също оценяват нивото на преподаване. При установени разминавания между рейтинга и оценката на родителите и учениците анкетата е повторена заедно с допълнителни въпроси, за да се елиминира вероятна заблуда, каза доц. Валентин Веселинов от фондация „БГ шанс", която ръководеше изследването.
Публикуваното класиране е от крайната тестова обработка. Основният извод е, че рязко се е увеличила разликата между т.нар. елитни и останалите гимназии. Почти във всеки град има едно или две училища, които постигат 2 или 3 пъти по-висок резултат от останалите.
Двете водещи с огромна разлика училища - 91-ва Немска ЕГ „Проф. Константин Гълъбов" и НУКК с Италиански лицей в София надхвърлят 7-8 пъти стойностите, които се получават в обичайните градски училища.
Тъй като оценката се получава с натрупване и няма горна граница, за ориентир може да послужи фактът, че гимназия, която постига над 300 точки рейтинг, със сигурност се определя като отлична. Оптимистичната новина е, че в почти всеки областен град има поне по едно такова училище.
Над 450 точки имат т. нар. национални училища, както и някои математически и езикови гимназии в по-големите градове. Този резултат гарантира почти 100% добро университетско образование.
Причината е, че тези гимназии са си извоювали международен авторитет и техните възпитаници лесно биват приемани в най-престижните места у нас и по света.
Има критерии, по които изостават дори и най-добре оценените български училища - наличие на плувен басейн и наситеност с компютри.
По тези условия някои училища не дават достатъчно качествена услуга, както би трябвало да се очаква. Ако 91-ва Немска ЕГ „Проф. Константин Гълъбов" разполагаше с басейн и по-добри възможности за спортуване, щеше да получи още по-висок рейтинг, заяви доц. Валентин Веселинов. Тя е уникална спрямо всички други гимназии с наличието на голям брой преподаватели от чужбина. 91-ва НЕГ е с класа над всички останали национални гимназии – възможностите за реализация, които дава, са най-високи и признаването на дипломите й и изграденият й авторитет в чужбина са основно предимство при кандидатстване във ВУЗ на интернационално ниво. От друга страна, НУКК с Италиански лицей в Горна баня е с много висок рейтинг, защото притежава най-добрата материална и спортна база от всички тествани гимназии.
В изследването не са включени частни и чужди средни училища, защото достъпът до тях не е всеобщ и равнопоставен и оценяването им няма да бъде съизмеримо с останалите.
Национален рейтинг на средните училища в България
1. 91 гимназия с преподаване на немски език „Проф. Константин Гълъбов” – 708т. Езикова, София
2. НУКК с Италиански лицей – Горна баня – 691т. Езикова, София
3. НПМГ – 564т. Природоматематическа, София
4. Гимназия за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан” – 552т. Езикова, Стара Загора
5. СМГ „Паисий Хилендарски” – 545т. Математическа, София
6. Първа езикова гимназия – 500т. Езикова, Варна
7. Първа английска гимназия – 488т. Езикова, София
8. НГДЕК – 485т. Класическа, София
9. 164 ЕГ „Мигел де Сервантес” – 483т. Езикова, София
10. Образцова математическа гимназия – 456т. Математическа, Пловдив
11. 9 ЕГ „Алфонс дьо Ламартин” – 456т. Езикова, София
12. 4 ЕГ – 444т. Езикова, Варна
13. 18 СОУ „Уилям Гладстоун” – 438т. Езикова, София
14. 133 СОУ – 413т. СОУ, София
15. ГПЧЕ „Петър Берон” – 411т. Езикова, Монтана
16. Езикова гимназия – Пловдив – 408т. Езикова, Пловдив
17. 73 СОУ „Владислав Граматик” – 402т. Езикова, София
18. МГ „Баба Тонка” – 397т. Математическа, Русе
19. ГЧЕ „Екзарх Йосиф I” – 397т. Езикова, Ловеч
20. ПМГ „Добри Чинтулов” – 396т. Природоматематическа, Сливен
21. 33 ЕГ „Света София” – 393т. Езикова, София
22. 5 ЕГ – 378т. Езикова, Варна
23. ГЧЕ „Г. С. Раковски” – 375т. Езикова, Бургас
24. ГПЧЕ „Проф.д-р Асен Златаров” – 373т. Езикова, Хасково
25. ЕГ „Д-р Петър Берон” – 373т. Езикова, Кюстендил
26. ЕГ „Гео Милев” – 370т. Езикова, Добрич
27. ЕГ „Симеон Радев” – 367т. Езикова, Перник
28. Втора английска гимназия – 344т. Езикова, София
29. ГПЧЕ „ Захари Стоянов” – 344т. Езикова, Сливен
30. 8 СОУПЧЕ „А. Пушкин” – 341т. Езикова, Варна
Американският колеж, Немската гимназия и 73-то СОУ („Втора немска”) са с най - високи резултати в София
от първите матури
Най-висок среден успех от първите задължителни зрелостни изпити са постигнали Американският колеж, 91-ва Немска гимназия и 73-то СОУ.
На първата задължителна матура дванайсетокласниците в София са се представили по-добре в сравнение със своите връстници в страната.
В София с най-нисък резултат са две професионални гимназии – по строителна техника и по строителство и енергетика, съобщи Евелина Цанева, председател на Регионалната комисия за провеждане на матурите.
На матурата по български език и литература се явиха 12789 ученици в София. С най-висок резултат е Американският колеж- 5,80, 73-то СОУ "Вл. Граматик"- 5,78 и 91-ва Немска езикова гимназия - 5,66. Сред най-добре представилите се гимназии на матурата по български в София следва училището по изкуства в Горна баня, известно като НУКК с Италиански лицей – 5,65. Зрелостниците от Испанската гимназия са изкарали 5,62, от Френската - 5,61, от 7-мо СОУ – 5,60, НГДЕК - 5,59. Същият е резултатът и на Втора английска гимназия. В челната десетка се нарежда и 35-то СОУ "Добри Войников" - с 5,57. Най-слаб резулат по български език - 2,89 - са показали учениците от професионалната гимназия по строителна техника.
По математика 13 са столични училища със среден успех под 3. Софийската математическа гимназия е изкарала 5,79 на тази матура, на която са се явили 134 ученика от училището. Следващите най-добри математици са от Американския колеж – 5,65 и от 91-ва Немска езикова гимназия - 5,63. След тях е Първа английска – 5,59, 73-то СОУ - 5,58, а 9-а Френска гимназия със средна оценка 5,50 е изпреварила с една стотна Националната природо-математическа гимназия.
По история най-добре са се представили частните гимназии "Св. Кирил и Методий", "Ерих Кестнер" и "Ровел".
По философия най-високата оценка е 5,88 на абитуриент от 91-ва немска гимназия. Най-ниските оценки по философия са в професионална гимназия "Карл фон Линде" - 2,96 и в 5-то ВДОУ "Пеньо Пенев"- 2,66.
Три пълни шестици има по физика и асторонимия - изкарали са ги ученици от частната гимназия в Банкя, в 12-то СОУ и в Американския колеж. Най-добре по този предмет са се представили зрелостниците от Националната природо-математическа гимназия - средният успех е 5,90.
По биология най-висок среден успех са показали абитуриентите от 9-та френска гимназия – 5,93. Следват връстниците им от 7-мо СОУ с 5,91 и от 39-то СОУ "П. Динеков" с 5,88.
Любопитни са и резултатите по английски език - матурата по предмет по избор, най - много предпочетена от зрелостниците в София. Средният успех за града е 5,12. Най-висок резултат има Американският колеж – 5,85, плътно следван Софийската математическа гимназия - 5,81 и Испанската гимназия - 5,73. Италианският лицей и Първа английска имат еднакъв резултат - 5,70.
По руски език 133 СОУ "Пушкин" е с 5,73, а другото руско училище - 32-ро СОУ - е с 5,64.
Последно редактирано от irenhristo : 02-02-2012 на 03:32
Брей,моето е на 21 място,очаквах изобщо да го няма в списъка.
The pain you feel today is the strenght you feel tomorrow
И аз мисля да влизам в първа обаче с английски даскалото е много елитно, а и е близо до нас :P
Аз ще кандидатствам в 73 СОУ "Вл. Граматик" - Втора немска в гр. София, аз и сега уча там![]()
Тази класация на гимназиите е изготвена 1 година преди първите задължителни матури. В нея има две гимназии, които са подценени – Втора немска (73-то СОУ) и Втора английска в София. Освен това, Втора английска се премести на „по-хубаво място”.
90% от учениците на 73-то СОУ не са влезли в 91-ва НЕГ, защото не им е стигнал приемният бал за първо желание, но на матурите тези две гимназии се представят еднакво добре. Обаче 91-ва НЕГ разбива 73-то СОУ на олимпиадите по немски език. Един от 24-те критерии, по които е съставен националният рейтинг, оценява представянето на гимназиите на различните олимпиади.
Здравейте! тази година ще кандидатствам и мисля да пиша 133 а.с. пушкин. Какво смятате за него и мислите ли, че е добро училище?
В никакъв случай недей да пишеш само едно училище, ако не те приемат, какво правиш ?
Поне 5-6 пиши. Иначе съм чувала, че училището е доста добро, както и учителите.
Но под добър учител аз разбирам строг учител, който дава домашни, преподава си прекрасно уроците, етц.![]()
The pain you feel today is the strenght you feel tomorrow
Last.fm
~ Seek the roses along the way, just beware of the thorns
~ Si vis pacem, para bellum
dontcare ^^
Хора имам да пиша-Какви са изпитанията на духа в разказа "Една Българка"...Моля помогнете..
Здравейте и аз имам проблем ..чудя се къде да вляза чувала съм добри отзиви за 2аег и испанската моля мнения най-вече от хора учещи тамкакви са учителите базите , и всичко там мерси предварително
![]()
Аз имам един въпрос . Когато направим външното оценяване след това ще държим ли друг изпит в училището , което искаме или направо влизаме с оценката от външното ?
Ако има някой, който е от СГСАГ ( Софийска гимназия по строителство,архитектура и геодезия) ( Строителния техникум ) да ми пише, защото искам да разбера повече за училището. Благодаря Ви предварително!![]()
МОМЧЕ
Аз съм от Мездра и ще кандидатствам по първо желание в ПМГ Враца ( Мат-АЕ ), в града ми има едно единствено училище в което в много краен случай мога да остана, но предпочитам във Враца.
kade da kandidatstvam we hora az sam blizo do kozlodui.Mislq nqkade v Montana ili nzz.
Dobre sam s biologiqta i iskam da ucha medicina ma nzz kade da ucha heelp
Езиковите гимназии водят в класацията на най-добрите училища, поръчана от Европейската комисия. Този факт е свързан с приемането на техните зрелостници в университетите в чужбина.
В световната класация на градовете, предоставящи най-добри условия на живот през 2012 г., сред първите 10, по рейтинг, са 7 града, които се намират в немскоезични държави. Останалите са чак в Австралия, Нова Зеландия и Канада.
Обективен критерий за сравнение на качеството на обучение в отделните гимназии е резултатът им на държавния зрелостен изпит – матурата, включваща един задължителен изпит – по БЕЛ, другите предмети са избираеми. Доколкото знам, само в 91-ва Немска гимназия се държи и втора матура, на чужд език. Тя не е като получаването на IB диплома.
Ето линк - http://rezultati.zamaturite.bg/uspeh/index.php
В София, в класацията на резултатите на матурите по БЕЛ в първите 30 училища има само 8 частни училища, а по математика в първите 30 у-ща има само 5 частни! Тези 5 частни училища са се явили ОБЩО с 16 ученика, което е по-малко дори от „математиците” на 91-ва Немска гимназия! От „Златарски” са се явили на математика само 3 ученика!!! В този смисъл и Американският колеж не прави изключение - със седем явили се ученици на ДЗИ по математика срещу 132 явили се ученици от СМГ.
Класациите на училищата трябва да се правят и по броя явили се, защото това е най-интересно - колко зрелостници е мотивирало и подготвило съответното у-ще да посмеят да се явят на матурата по даден предмет и да дадат съответния среден успех.
Тази последна статистика на резултатите на матурите на отделните гимназии и СОУ-та е от 2010г. В София, в първите 40 по резултат на матурите, има само 2 частни СОУ (от 1-ви до 12-ти клас). Те са се явили на БЕЛ общо с 56 ученика, а едното у-ще - на математика – С НИТО ЕДИН УЧЕНИК!
Изкривявания в сравненията идват оттам, че всеки ученик се явява по този предмет, по който се чувства най-силен, с изключение на БЕЛ, който е задължителен. Затова сравненията между училищата може да се правят по резултата по БЕЛ. В частните гимназии, колкото и да са качествени учителите, изпитват неудобство да проявяват строгост заради платеното обучение, а тази строгост, понякога, се оказва най-важна. Затова, вече 4 години, частните гимназии „издишат” на матурите. Американският колеж, като изключение, потвърждава правилото. Но неговите зрелостници са значително по-малко от тези на Първа немска и Първа английска. Дори в Англия и САЩ вече се говори, че IB-дипломата „не си заслужава парите”.
лелее, колко ми липсва 7 клас :Х :Д Цялото т'ва напрежение ще ме приемат ли където искам, дали съм се справила на изпитите..алелей :Д
Искам да кандидатствам в Английската или Руската гимназия с английски понеже много ама мнооого ми върви, но се опасявам, че може да не ме приемат защото оценките ми за срока са масово 5-ци, а доколкото знам се иска 6А и родителите ми искат да отива в езикова. Явно трябва да се стягам и да уча, че този мързел дето съм го хванала не е на добре :д
Искам да кандидатствам в Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски "със специалност Счетоводна дейност.Според вас каква е оценката за влизане в тази гимназия?Който разбира нека ми пише.Благодаря!
ще ми помогнете ли ,че се колебая коя гимназия да избера испанска или търговска в град бургас
Последно редактирано от girl_98 : 03-11-2012 на 15:16