Аз имам хроничен гастрит. По принцип не усещам болка,а парене и тежест в стомаха, както и подуване дори и когато не съм яла нищо. Гастрит може да получиш в следствие на доста неща, но главната причина според мен е неправилното и нередовно хранене. За да се предпазиш трябва да водиш здравословен начин на живот, а ако вече имаш гастрит трябва да спазваш строга диета, за да не предизвикваш възпаления. Трябва да хапваш повече супички и лесносмилаеми храни като пюрета например. Не се препоръчват люти, пикантни, с подправки, мазни и твърди храни, както и газирани и натурални сокове. За предпочитане са варените, задушените или печените без мазнина продукти. Тютюнопушеното и алкохола също са забранени. Обикновено гастрита затихва след спазване на режим за 2-3 седмици - после може да си позволяваш отвреме-навреме да си хапваш от всичко стига да не прекаляваш. Трябва да се храниш често и по малко.
Може да отидеш да гастроентеролог и той да ти назначи изследвания, за да ти каже дали със сигурност е гастрит и да ти изготви подходяща диета за калцирането му.
Най-точния метод за диагностицирането му е гастроскопията, но е доста неприятна процедура. Аз лично я отказах и не отидох![]()
Поставянето на предпазен колан отнема 7 секунди от твоят живот - изживей го целия!
Шофирайте внимателно! Нека кажем НЕ НА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА!