.

Виж резултатите на анкетата: Одобрявате ли тезата в тази тема?

Гласували
18. Вие не можете да гласувате в тази анкета
  • Да

2 11,11%
  • Не защото, съм кон с капаци

4 22,22%
  • Не

12 66,67%
Отговор в тема
Страница 2 от 2 ПървиПърви 12
Резултати от 26 до 46 от общо 46
    Мега фен
    Хм ... до колко е било стратегическа грешка или неизбежно събитие може да се поспори. Има неколцина автори ,предлагащи тезата ,че немците просто изпреварват руснаците с нападението. Утре ще ти кажа автор ,че в момента не ми сгрява много мозъкът (пък Орелчо да помага ако се сеща ^^ ). Руснак беше и доста в детайли описваше какво и защо.

Цитирай Първоначално написано от Хаус
    Ваньо, Великобритания и останалите велики сили включително и Русия са ПРОТИВ създаването на силна Българска държава. Това съм 100% убеден че го пише в учебниците до 9-10 клас, може и преди това.
    Пише го. Но с една поправка - тогавашна Русия Е имала интерес от създаването на голяма славянска държава на Балканите. Всъщност - идеята за славянска федерация (по-късно реализирана в Югославия ,част от която е трябвало да бъде И Бъглария) тръгва горе-долу по това време ^^.
    Целта на имперска Русия е била контрол над проливите - дали пряко или чрез някоя съюзна държава - какво значение.
    Реално погледнато интересът на великите сили е бил да се запази статуквото - смешна и немощна Османска империя ,която да служи като пионка в ръцете им и да не представлява заплаха.
    И впрочем - явно години по-късно си проличава ,че са имали основание.
    Ламтежът на Германия и А-У за колонии и излаз на море ,както и убийството на А-У-ския престолонаследник докарват доста проблеми на човечеството за следващите ~ 80г.

PS:
    Цитирай Първоначално написано от BERCUT
    На доклад за Наполеон дадох на госпожата пълен отчет за количество оръжие и хора.
    Олигофрен

Относно Русия - на тях им е трябвала пионка. Дали са искали силна или слаба - не знам. Но слабите се контролират далеч по-лесно.

Auriss известна ли ти е идеята за Балканска федерация, която е експеримент за ЕС всъщност. Инициатор е Жан Моне, спонсор един много виден пич занимавал се с железници в Америка И не само България, но и Румъния и Гърция. Както и безизвестните може би за много Балкански конференции. Още от тогава датира опита за създаване на балканска федерация.

Lupus in fabula

http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php - Онлайн кирилизатор!

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Прочетох първите няколко мнения от темата - потресох се.

Първо авторът, който изобщо не може да мисли и попива де що лети в пространството без изобщо да съобразява кое е достоверно и кое не.

Второ иван_гр, който още с първото си включване в темата ме отказа да прочета какъвто и да е било послдвал негов пост. Доста интересна персона - псевдо-загрижена за България, която си мисли, че вижда проблемите и, а не вижда, че самият той е тяхно олицетворение, като коментира тема по история с пълна некомпетентност. А с тия апели "Българино, ..." ми става още по-жал, като гледам парадокса персона-изказ.

Оставям ви темата да си коментирате - виждам, че все пак има някакъв интерес, а и колкото и да не ни се иска, такива идиотщини явно, че се разпространяват, а и има кой да им вярва...

Мега фен
    ^ +1

@GregoryHouse - не ,за личността на име Жан Моне май нищо не бях чувал досега. Метнах един бърз сърч и ми излезе доста информация ,но основното ,което ми направи впечатление беше годината му на раждане - 1888г.
    Руските амбции за Южнославянска федерация датират още от преди Освобождениеото - даже личности като Каравелов и Раковски са били провърженици на този модел. Антимонархизъм + това ,което виждат в САЩ = познай какво ^^ ? Всъщност истината е (тук ще трябва да помоля и Беркут да потвърди, защото може и да послъжа ,а вероятно е по в час с руската история от мен) ,че идеята за федерация е 'заета' от руските демократи - на практика това е била представата им за собствена демократична държава. Е, виждаме я век по-късно.
    Пък и уж 'добрата' идея се превръща просто в поредното сръбско извращение - видя се ,че за войници не стават. Очевидно и в политиката ги няма. Добре че си имат едничкия Н. Тесла ,че иначе не виждам и 1 причина да ги знам к'ви са тия - сърби ли ,сарми ли.

Edit: уф ,много съм прост. Забравих това - интересът на Русия от създаването на Южнославянска федерация е да има силна славянска държава до проливите ,която да доминира Балканския п-в. Османската империя ,макар и изнемощяла ,пред фалит и гражданска война , все пак си остава сила ,с която Русия е трявало да се съобразява. Сам знаеш - руснаците губят една война срещу тях ... за малко да изгубят и тази от 76г.
    Действително слабата пионка е по-лесна за контролиране ,но ти с кои фигури предпочиташ да си играеш ходовете - пешките или конете ? ^^

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    Идеята на Моне се реализира после, всички знаем къде. Много прозорлив политик.

Поне доколкото съм чел, позицията на Русия е двуостра. От една страна панславизмът и противопоставянето на Османската империя играят активно ЗА силна балканска държава (която ест. да е под контрола на Русия), от друга трябва да се поддържа така известния баланс на силите, наложен като система на международни отношения още с Виенския конгрес (1815 г.), който пък е против подобно развитие. Именно заради въпросния баланс, Русия губи Кримската война, където на практика в решителните битки се сражава срещу.. Англия и Франция. После този модел на политика налага и Берлинския конгрес, където съвсем сме отрязани. Не оправдавам, нито обвинявам Русия, но съчетаването на имперски амбиции и балансиране е доста трудно... Жалко, че точно България е била "необходимата жертва" в повечето случаи. По някое време политиците ни разбират, че Русия няма с какво повече да ни бъде полезна (а може би и ние на нея). Затова според мен и през ПСВ се ориентираме към Германия, а не към Entente cordiale. Сърбия пък заема мястото ни на новия балкански любимец на руснаците, а Югославия се превръща в така бленуваната балканска (и славянска) федерация.

Тесла е хърватин.
    Welcome to the Jungle...

Абе кфо да ви обяснявам ... мелези.. руснаци американци арменци германци емигранти имигранти и всеки разбира повече от другия
    яко сте смешни как разбирате от сичко

Пълни смешковци ... Толкова сте ограничени и некомпетентни , че направо ми идва да скоча от няъкде като ви чета..
    Толкова да нямате реален поглед в/у нещата.. да чета учебници хахх

Ето ви го в червено и може ми викате даскал Ванката
    Хайде другари вижте какво е времето навън...
    Слънце , въздух , комунизъм..Здрав и бодър организъм

Мега фен
    Тесла хърватин ? Аз защо навсякъде съм чел ,че бил сърбин (тук мога да си отговоря и сам ,ама както и да е ).
    Уики
    Тесла е етнически сърбин по произход, който впоследствие приема американско гражданство.
    Да не би заради това ?
    Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия),
    От http://pcworld.bg/14150_nikola_tesla...tveniyat_genij
    Никола Тесла е роден в село Смилян на 10 юли 1856 г. в семейството на сръбския православен свещеник Милутин Тесла.
    Както и да е ,де. Просто може и аз да съм в грешка ,затова давам така инфото. Знам ли.

Цитирай Първоначално написано от Даскал Ванката
    Пълни смешковци ... Толкова сте ограничени и некомпетентни , че направо ми идва да скоча от няъкде като ви чета..

Цитирай Първоначално написано от Даскал Ванката
    Хайде другари вижте какво е времето навън...
    Слънце , въздух , комунизъм..Здрав и бодър организъм
    Комунизъм - безкласов обществен строй с обща собственост върху средствата за производство, с пълно социално равенство между всички членове на обществото и с разпределение на доходите в зависимост от потреблението, като държавата ще отмре и няма да има разделение на труда.

Добре ,съгласяваме се всички

Ае пичове искате ли да си направиме царство ? Ще ми бъдете поданици и всички ще живеем мирно и щастливо ?

????

Мега фен
    Ако си с IQ над 180 и изглеждаш като излязал от някое холивудско списание ,че да те имам за нещо повече - става ,да.
    Ама така като гледам освен крал на Филиповци - повече не ти давам

Питай си уя нали съм те ебал

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от ivan_gr
    Толкова сте ограничени и некомпетентни , че направо ми идва да скоча от няъкде като ви чета..

Действай - ще направиш едно голямо добро като отървеш света от мозъчно-ограниченото си присъствие. И без т'ва имаш акъл колкото на едноклетъчно.

Ае паце аз поне може да имам на едноклетъчно , ти и толко нямаш : ) мелези кфо очаквам..

Мега фен
    Леле...видя ,че не може да оспори доказани факти със смешните си братвежи и следващата стъпка беше просто да обижда ,за да отмести фокуса от некомпетентността си. Уау. Непредвидим си колкото к*рва на конгрес на милиардерите.

де бе паце , голямото количество факти които предоставихте не ми остави избор "Вееликобритания ни е преебала , щото така гим е било кеф , а чърчилевия ни е мразил"

Ех с тези факти кфо искаш ти кажа

Хора МОЛЯ ВИ СЕ .. не бъдете такива пеераси : )

бдв единствено русофилчето представи некфи факти и източник , а вие само дудняте - ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИИИ хахахах

:@ Аурис - горния ми пост е ЕДИН ФАКТ !!! За справка 1 , 2 и 3 страница от същата тема.

УАА ИСКАМ ФАКТИИИ

хаххахах

Мега фен
    Русофилчето е русначе всъщност ,но ти явно трябва да се научиш да четеш.
    Това ,че съм ти смлял информацията ,вместо да ти пльосна 5 линка е в твой плюс ,ама айде.

Град
    Екатеринбург, Русия
    ivan_gr АЗ И РУСОФИЛ?! Та аз съм си руснак от мозъка до костите и последния косъм на тялото ми.

И за да прекратя спора ви ще кажа, че единствения виновник за конфликта на Балканите след Освобождението ви е Русия, и само ние, никой друг. Ако императора си беше направил труда до уведоми на граф Игнатиев, че какъвто и мир да сключва с Осм. империя, то последната дума е на Великите сили, на така наречения, поне в Русия така го наричаме, Европейски концерт, при вас не знам дали така му казвате. И ако го нямаше този предварителен договор (става дума за Сан-Стефанския), то Великите сили навярно биха допуснали по-големи територии за България. Освен това, на Берлинския конгрес се намъкват неканени представители на Сърбия и Гърция, които започват да бълват глупости за това колко нечестно постъпва Русия като дава такива големи територии на България, а те остават толкова малки и немощни, то великите сили точно поради това ви орязват. А ако си бяхме предупредили Игнатиев да не бърза и директно бе свикан Берлинския конгрес, то положението би било по-благосклонно за вас.

Мега фен
    И при нас се изпозлва "европейски концерт" ,когато става дума за великите сили.
    И впрочем спор не е имало - аз си говорех ,той си продължаваше със своето. Монолозите понякога са приятно нещо ,особено когато си опресняваш някои знания.

А то момчето иначе просто не знае какво значи 'русофил' и най-вероятно затова така некадърно борави с тази думичка.

Колкото до едноличната вина на Русия - не мога да се съглася с теб.
    то Великите сили навярно биха допуснали по-големи територии за България.
    Достатъчно красноречиво

Град
    Екатеринбург, Русия
    Цитирай Първоначално написано от Auriss
    И при нас се изпозлва "европейски концерт" ,когато става дума за великите сили.
    И впрочем спор не е имало - аз си говорех ,той си продължаваше със своето. Монолозите понякога са приятно нещо ,особено когато си опресняваш някои знания.

А то момчето иначе просто не знае какво значи 'русофил' и най-вероятно затова така некадърно борави с тази думичка.

Колкото до едноличната вина на Русия - не мога да се съглася с теб.
    то Великите сили навярно биха допуснали по-големи територии за България.
    Достатъчно красноречиво
    Вината е в това, че Игнатиев не е бил предупреден за предварителните спогодби с Англия, Германия и Франция.

извинявам се за грешката.
    Е виж прави си Берлинския договр... Ами след това

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си