- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Коя партия трябва да управлява България
Нали се досещаш, че това че някой друг преди тях е крал безобразно, не значи че сега трябва да им целуваме краката, защото не го правят. Да вярно е за разлика от предишни правителства, настоящото не краде или поне не в толкова големи размери.Първоначално написано от Lucho
Ама веднага ще те питам кое е това многото, най-мразя общи приказки от рода "все пак правят нещо". Говори в конкретика. ГЕРБ не са направили магистралите, те са почнати от 20 години. Вярно е ускориха ги, но това не им дава параван за да се оправдават за всичките други глупости които извършиха.
И освен това, не са пипнали обикновените пътища. Моето село се намира в Югоизточна България, след Стара Загора и просто не искам да ти описвам на какво прилича - все едно съм в Бейрут.
И предполагам си даваш сметка че в момента говорим за основния им турбоприоритет, който според Бойко Борисов оправдава всички други ресори, тъй винаги като го попитат защо примерно не вдига пенсиите той казва почва да изброява магистрали.
Да не говорим, че външната политика е под всякаква критика. В това отношение те продължават 20 годишната линия на лизане на задници - не знам дали си се интересувал как са третирани българите в Сърбия и Македония, ако не поинтересувай се за да разбереш, че те буквално са подложени на геноцид, а Бойко Борисов се прегръща със сръбския премиер все едно му е брат.
Турция пък продължава империалистичната си политика по отношение на Родопите и срещу това нищо не се прави. Няма да минат и 10 години и ще стане второ Косово. Освен това ни дължат и 10 милиарда за тракийските бежанци, а откакто ГЕРБ е на власт имаше 3 срещи с министър-претседателя и 2 с президента на Турция, но българската страна дори и не намекна за нещо в това отношение. Правителството продължава да се държи и като марионетно на щатите.
Освен това продължава неолибералната, дивашка икономическа политика, включително и с тоя пакт за финансова стабилност който ще се приеме.
"Националист - това е естественото ми агрегатно състояние" (Н.Хайтов)
Аз пък ще се съглася с Lucho, най-малко, че в момента алтернатива на ГЕРБ реално нямаме. То е ясно, че крадат и с гъза си, но в сравнение с предишните правителства са в пъти по-добре. То няма как от предишните олигофрени, изведнъж да ни управляват истински политици, прехода става постепенно.
На Бойко глупостите не ме интересуват много, но за Дянков мога да кажа, че си върши работата повече от добре. Дефицита ни е 3.0%, като средния за ЕС е 6.0%, кредитния рейтинг ни беше upgrade-нат(се се сещам на български, съжалявам) два пъти, докато на САЩ го свалиха, което е нещо огромно.
Пък за магистралите - това, че не стават за ядене, нищо не значи. България е едно много добро място за чуждестранни инвеститори и точно в тази посока работи Дянков и го прави както трябва. Това което ни трябва са - изгодна данъчна система, ниска цена на труда, добра инфраструктура, високвалифицирана работна ръка. Първите две ги имаме, остават другите две. Ако си мислите, че тея магистрали се строят, за да нямате дупки като отивате до морето -. Жалко, че 90% от населението разбират от икономика, колкото и от квантова физика, и не щом не виждат директната полза от тея действия на правилтелството, значи правителството не струва.
![]()
А аз най-мразя някой да се прави на неразбрал, нечул и невидял какво се е случило през изминалите 20 години. Много добре знаеш за "добрините", които сториха на страната ни правителството на Костов, на НДСВ, после тройната коалиция... да изброявам ли и преди тях ? Основно тези правителства съсипаха България.Първоначално написано от Patriot
В моят район пък има множество села без ток, път, комуникации и т.н. Така че има и по-зле.И освен това, не са пипнали обикновените пътища. Моето село се намира в Югоизточна България, след Стара Загора и просто не искам да ти описвам на какво прилича - все едно съм в Бейрут
Аз пък питам ако днес ГЕРБ сдаде властта, за кого ще отидеш да гласуваш. Кой ще се справи по-добре от ГЕРБ в момента и защо? Не ми поставяй въпроса чисто теоретично, дай конкретен отговор. Отнася се и за patriot, и за останалите. Казвате, че ГЕРБ не си върши работата. Добре, ако не са те, то кой друг може да я свърши?Първоначално написано от Auriss
Още като прочетох "Нинова" при отварянето на линка директно затворих страницата. Не смятам да си губя времето с популисти и техните глупави популистки изказвания. Наслушахме се и се нагледахме на БСП за един мандат до преди няколко години. Те, понеже бяха пълен провал и не постигнаха нищо, сега без никакво основание критикуват. А да се дават примери с подобни партии е глупаво. Най-добре не да се търси вината в настоящото правителство, а да се потърси отговорност за престъпното отношение през изминалите 20 години от предишните управляващи и съответно - да бъдат осъдени, а не да се правят на безгрешни и да търсят грешките там, където те изобщо не са работили.Първоначално написано от Auriss
@ само още нещо - наясно съм, че всички крадат. Навсякъде се краде. Наясно съм и че не навсякъде ГЕРБ са поставили правилните хора, но разликата ГЕРБ - БСП спрямо предишните избори на повечето места е голяма.
И какво като ни е 3% дефицита, защо това да е успех. Аз не мога да разбера как можеш да се радваш, че се правим на по-католици от папата, вместо да се вдигнат пенсиите например защото е издевателство хора да живеят с по 135 лева на месец, той се хвали с нисък дефицит. И какво печелят обикновените хора от това че имаме нисък дефицит. А кредитния рейтинг ни го вдигна една изключително компрометирана агенция - Мудис. Тази агенция по никакъв начин не предвиди кризата броени мигове преди да дойде и с погрешните си оценки доведе банкрут множество предприятия, сред които и мощната инвестиционна банка Лемън Брадърс. Не случайно един виден американски политик призова шефовете на тези агенции - Мудис, Стандарт ен Пуърс и други подобни да бъдат арестувани. Нали ако един лекар изпише лекарство, от което човека по-късно умре, други хора няма да се доверяват на този лекар, защо тогава трябва да слушаме тази силно компрометирана агенция.Първоначално написано от ZipFail
Разбирам тезата за магистралите - строят се, за да може да се втурнат инвеститорите да инвестират, за да се предвижват по - лесно, да се облекчи бизнес климата. Това е вярно, но това би могло да стане в перспектива. Тези неща се правят когато всичко е спокойно, а в България нещата са такива, че хората буквално няма какво да ядът.
Нали ако примерно твой близък роднина е смъртноболен ще дадеш парите за лечение, а няма да инвестираш в нещо което евентуално може да ти донесе пари след време.
Вместо да ми отговаряш, ми задаваш контравъпроси, питам те "Какво толкова направи ГЕРБ", ти ми казваш "Ама не помниш ли другите". Добре си усвоил маниера на Бойко Борисов. Но пак ще ти кажа това не е оправдание - ако някой ме върже и иска да ми отреже краката, но пък се появи друг и той вземе че ми отреже само единия, еми няма да съм му благодарен.Първоначално написано от Lucho
И когато ти говоря за селото ми, аз не се оплаквам, добре съзнавам, че има много хора които много повече от какво да са недоволни в сравнение с мен, просто ти давам пример, че пътищата уж са им голям приоритет а нищо не правят.
Аз не исках това да изглежда като някаква агитация която правя, но след като за втори път ме питаш директно ще ти кажа - мисля че Атака може да се справи по-добре с управлението на страната. Само искам да те призова ако искаш да ме опровергаеш да го правиш с разумни аргументи, а не да се държиш като третокласник. Въпреки, че сме на различни мнения, вярвам че интелектуалното ти ниво е достатъчно високо за да не падаш дотам.
И сега ще ти кажа защо - защото е единствената партия която не е управлявала и не е свързана с ограбването на България, защото тя ще защити националното ни достойнство във външната ти политика (в предния пост ти говорих за Сърбия, Турция и САЩ).
Ще прекъсне порочния модел на неолиберализъм (тоест тотална приватизация и дерегулация) в икономиката. Сега се нуждаем от повече държава в икономиката и ключовите сектори като електоразпределение, телекомукации и други да минат в български ръце - независимо дали в частни или държавни. Именно по такъв начин е преодоляна предишната такава световна криза през 1929.
Ще секне парите на най-различни правозащитни, цигански и педерастки фондации и ще ги подложи на тотален контрол.
И още ред други неща, нека все пак не се впускам в подробности.
"Националист - това е естественото ми агрегатно състояние" (Н.Хайтов)
Нямаме алтернатива на герб.![]()
Радвайте се, управлява ни пожарникар, с осанка на мутра и акъл на едноклетъчно.
Важното е, че се строят магистрали!
Ашкулсун!
По-добре на кафево отколкото социално слаб!
Този път ще се съглася с теб, Patriot, понеже си прав донякъде. Дано това, което описваш за Атака, е вярно, и дано наистина успеят.
Ами в случая не е изгодно да останеш само с един крак, но все пак е по-добре, отколкото да си без крака, нали така ? Защото каквото и да се прави в България - било то хубаво, или лошо, винаги се мрънка и винаги има недоволни. Това е нормално до някакъв определен процент, не може всички да са доволни, но когато процентът е наистина висок... при всяко едно управление...Но пак ще ти кажа това не е оправдание - ако някой ме върже и иска да ми отреже краката, но пък се появи друг и той вземе че ми отреже само единия, еми няма да съм му благодарен
Питаш какво направи ГЕРБ, мога да обобщя какво направи ГЕРБ в даден регион в даден сектор и мога да ти кажа какво направи БСП в същия регион за същия период от време. Аз също не агитирам за ГЕРБ, просто държа да се казват фактите такива, каквито реално са. Също така можем да кажем, че ГЕРБ има изключително кадърни министри, за разлика от предишния кабинет например, или пък правителството на НДСВ (където сменяха министри от едно министерство в друго)
Не слушайте я тая Нинова, ще ви промие мозъците преди да сте се усетили. Барабар с Мая Манолова трябва да ги категоризират като вредни за психичното здраве. По противни личности не съм виждал.
Само ще изцитирам нещо от клипа: "безкомпромисна борба с корупцията - също неизпълнено". А не беше ли Гоце, съпартиеца й, който наложи вето, за да си спаси задника и задниците на дружките си от ДС?
Също така предвиждала, че ще плащаме по-големи данъци през 2013, но още откакто ГЕРБ са на власт открито заявяват, че данъците няма да мърдат и за момента си държат на думата.
Споделям мнението на ZipFail, аз също съм доволен от мерките на Дянков. Инфраструктурните проекти, които се развиват тук е най-адекватната антикризисна мярка, която е прилагана още от времето на Голямата депресия във възродените държави и се прилага и във момента в членките на ЕС, които са си взели пример от време оно. Но са малко по-дългосрочни проекти, което е по-добре от това да кърпят дупки, които ще зеинат след година-две.
Само за справка, около 30-те при въвеждане на антикризисната политика в Германия, заплатите на немци са паднали с 25%, въпреки че данъците са се запазили. Е, тук живота поскъпна, но общо взето ситуацията е същата. И са имали 6 милиона безработни. И са строили магистрали. И са водеща сила в момента.
Също така, замислете се, че ние сме изключително слаба държава и такива удари се очаква да ги понасяме много по-тежко, отколкото е в момента. А българите сме въоръжени с такъв мързел, че масата чака наготово. Мога да давам куп примери от моя край, как всеки чака наготово и как символи на промишлеността в града ми са се превръщали в далечно минало точно поради тази причина. Все пак ще дам един, за да не излезе, че говоря празни приказки - проверете историята на бубарството във Враца. В началото-средата на 90те се прави опит да се възроди, при което безработните, на които са им уредени условия за работа, се отказват от чисто лентяйство.
Обратно към ГЕРБ, икономическите ни показатели като цяло се движат нагоре със много слаби колебания, които понякога дори не са следствие от държавната политика. Работиме по-качествено по въпроса с инфраструктурата ни, защото ми писна да слушам за перфектното географско разположение на страната на, от което да не можем да се възползваме. Утвърждаваме си връзките с ЕС и водиме проевропейска политика, а не проруска или протурска.
В културно отношение също набрахме известна сила - задвижи се българското кино: Стъклен дом, Забранена любов, Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, ТИЛТ, Стъпки в пясъка, т.н. , които са първите ни големи заглавия, които масово се гледат от народа от години насам. Строи се българският лувър. Както и българският бродуей.
Голям проблем на образованието е, че нямаме условия да задържим интелигенцията си в държавата. Кадърните учени живеят без всякакъв престиж и жизнен стандарт, едва крета българската научна дейност. По последни планове се коментира да се създаде тясна връзка между научните проекти и развитието на промишлеността - да се работи в продуктивна насока, и чрез научните оптимизации и иновации да се увеличат доходите, които да имат възвращаемост и за образованието, и да се направи система win-win.
Може много критики да се чуят тук, но и от работата на МВР съм доволен, защото почнаха да настъпват всеки по мазолите (друг е въпросът с корупцията в правосъдието и информацията от медиите). И БДС-тата, които въведоха, отнесоха много критики, но поне за мен са сравнително по-чисти продукти от смляните нокти, които ни се пробутваха преди време.
Министерството на Тотьо Младенов също ми прави добро цялостно впечатление, защото гребе от кофичката, в която е сипано повече и прелива в по-празните. То е ясно, че не могат всички да се напълнят.
Не на последно място и изключително важно според мен: нормално е да не се вярва на политиците, много пъти сме ощетявани. Но не вярвате на медиите и най-вече на анонимните потребители в интернет! Не знам какъв досег сте имали с политиката, в моето семейство сме имали известен и просто ще се изумите от информацията, която се поднася в авторитетни вестници. Дядо ми беше кмет и писаха абсолютни глупости:
-Има бензиностаниця и се интересува само от частния си бизнес. (Щях да уча сигурно в чужбина сега, ако беше истина)
-Пренасяли са го през центъра пиян. (човека не пие и не пуши, спортува редовно от 20-на години, при условие че е на 85 и е в идеално здраве)
-Крие си тракторите на село в двора на свата си (интересно как са минали през 1м широка врата и сигурно са върху лука и доматите)
Няма да продължавам, правете си изводите. Във време, в което се смениха крадливите и правят сечено на икономическите босове, срещу кого очаквате медийна манипулация?
Като добавим и това, че предните се осираха стократно повече и по-тежко и в продължение на повече години, за момента ще си държа на ГЕРБ.
Хайде със здраве, че стана 100км мнение.
ПС: Всеки, които има поне малко понятие от лидерство, ще оцени на Бойко акъла. Захванете се с бизнес и чешайте долупоставените с алабализми и волева мекота, и ми се обадете за прогреса си!
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Да, ве, Герб са платили за стъклен дом. Само няколко думи за пътищата:
Докато се построй се плащат от нашие джобове.
После АКО от ЕС им се сторят добре изградени - плащат, а те уверявам, че не са от тия раздават пари.
Тези пътища ни излизат през носа.
Образованието е най-добрата анти-кризисна мярка. Никой политик няма да вложи в образование, защото умните се манипулират по-трудно.
От работата на МВР и на прокуратурата не съм доволен. Заловят някой, направят пируети по телевизията, после "нямало доказателства" и айде чААвекът е свободен. Много шум за нищо.
Последните 20 години осъдени "мафиоти" в България (почти) няма - изпозастрелват се едни други. 70 000 полиция, а не могат да се справят с
неправилното шофиране и не могат едно убийство да разкрият.
ОК, първо, инфраструктурата ще си каже дума след време. Не мисля, че е грешна крачка, но само можем да гадаем.
Споменах за образованието. Очаквам да се налее и там в евентуален втори мандат. Също така, дори и да сме на лошо ниво, ние и от него не можем да се възползваме. Висшистите ни са по-тъпи от неделя и за това са си виновни самите те.
МВР, макар и да имат вина отвреме навреме в събирането на доказателства (което не е праволинейна работа), съдът трябва да поеме поне на 90% вината. С това "почти няма" може да изкоментираме адекватните присъди. И в доклада от ЕС го спрегнаха за най-голямата спънка. Коментара на Борисов още важи: "Ние ги ловим, те ги пускат." И все пак ги ловят повече. Лично бях свидетел на успешна акция до нас, разхождаха се 3 дена маскираните с автомати до нас и изловиха един мафиот. Имам приятел, които работи в затвора (затвора тук е за едни от най-тежките престъпления в страната) и си подмята отвреме навреме, че тоя и оня пак са влезли на топло.
А кога за последно чухме за отвличане? Споменах и за наркотиците. Имаше и доста сериозни акции с интересни имена, от които също се пожъна успех.
В случаят с Яна имаше куп критики, че ще отшуми и нищо няма да се направи, на протести излизаха, писаха комплексарски писма, но никой от тия хора не написа нищо, за изловения обвиняем.
Понеже връщаш нещата с 20 години назад, когато процъфтява борческата мафия, да върнем лентата още малко назад? През комунизма са ловели толкова повече, че колкото сега има престъпници на свобода, толкова тогава са държали зад решетки невинни хора. Така че и другата крайност не е цветуща. За мен прогрес има, не чакам да станат нещата отведнъж.
ПС: Не казвам, че ГЕРБ са платили за стъклен дом. Всъщност, не съм сигурен, дали нещо в културната политика е изиграло роля за възхода на киното. Наблюдението ми е, че се случва точно сега, наред с други неща.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Ще си каже, ама ако е качествена, а тя не е. Тоест сега даваме пари за строежа и, а после и за ремонта.
Не са ни висшистите винови. Преди време ме заговори някаква преподавателка на спирката - по математика, в университет, но не помня кой точно. Разказа ми, че приема им бил мъка. Просто нямало хора.
Откъде да дойдат тия висшисти, като ние имаме сериозен демографски проблем? Повечето от хората от малцинствата не стигат дори средно завършено, а в тях се наливат милиони.
Българите част от тях дори не кандидатстват, а другите отиват "мениджъри" и подобни професии, които макар и полезни в България са без смисъл.
Нямаме и не изграждаме "интелигенция", която да движи държавата, нито имаме математици, физици, биолози, нито нищо. Пък и то каква е перспективата за такива хора - БАН и мизерна заплата.
За сметка на това имаме 70 000 полицай, които реално не работят. Дрогата е май по-достъпна от всякога.![]()
ГЕРБ да е поправила нещо от тези неща?
Ето ти поредният пример за глупост от страна на ГЕРБ - консултант по договора за Белене - шефа на *Руска петролна компания* в България.![]()
Друга глупост - да осъдиш някой ти трябват СРС + анонимен свидетел. Доста удобно.
Като ще се връщаме назад - последните 20 години политиците правят така, че основният приход да е от подобаващо разпродаване на изграденото от хората преди 1989. Не съм фен на социалистите и тия неща не са строени от тях - строени са от Българина. Би трябвало той да взима решението какво да се прави с тях.
За последните 20 години колко фабрики с размера на Кремиковци са изградени? Или да е построен град? Само се разпродава, а политиците намазват дебело.
То и какво да очакваш - министър на културата ни е главен Мултак: http://vbox7.com/play:60a03627![]()
Много пишеш, нищо не казваш. Тея празки ги слушам от всички песионери по 15 пъти на ден. Освен оплаквания какво не ни е наред, нищо друго видях да пише.
А ти какво искаш да пиша? Да хваля ГЕРБ? То няма за какво... С министър главен Мултак и премиер мафиот, хубаво са се спретнали.
Кажи какво искаш да пиша и ще ти угодя...
Когато нямаш адекватно решние да предложиш - недей да се оплакваш, поне това е мойта логика.
Защо не строим фабрики, градове и т.н. ?
Аз със същата тежест мога да попитам защо не строим атомни подводници ? А ? Народа иска атомни подводници(оня ден си говорих със един съсед на пейката), ама тея мафиоти само крадат и ни подводници ни нищо. ГЕРБ направила ли е нещо за това ?![]()
Отдавна не сме в комунизма за да искаш правителството да строи градове и фабрики, а никой няма да тръгне да инвестира в България, докато е с такава икономческа атмосфера(това се опитвах да обясня на миналата страница).
Относно образованието ще се съглася,но главния проблем определено не е в демографската криза. Мисля, че ако бъдат преизбрани, верятно точно към образованието ще се насочат парите. То ако очакваш всичко да се оправи наведнъж и с магическа пръчка,ще останеш доста разочарован![]()
Всъщност ,Зип ,да ,може да се оправи 'с магическа пръчица' ,но се изискват мислене ,планиране и усилия.
Помниш предполагам наскоро по някоя от масовите медии се водеше масова агитация за почистване на Б-я. В крайна сметка нищо не стана. Истината е ,че не знам правителството какво участие взе в цялата работа ,но не помня да съм видял ББ или някой от приближените му да излезе да вдигне някоя наилонка и да я изхвърли в кошчето пред камерите. Да режат ленти обаче могат.
Това ,което се опитвам да ти кажа е ,че не дърпат народа на своя страна ,а даже напротив - вървят срещу течението. Много по-лесно се управлява ,когато хората са осведомени и са съгласни с взетите мерки. Не виждам как лаконичните подмятания ще направят добро впечатление някому.
Ако се бяха хванали ,разбира се с охрана около себе си ,да излязат за 1 ден поне част от управляващите и да почистят някой район ,за да видят хората ,че не е всичко само на думи ,сега можеше и София да е най-чистият град.
//
в случай че ще питаш - около блокът ми е чисто ,и кварталът като цяло - хората тук си почистват. В центъра е съвсем различно положението.
Колкото до образованието - по лично мои наблюдения всеки втори идиот взима стипендии ,което са си доста пари ,отиващи на вятъра. Отличен в италианския лицей и отличен в кварталното СОУ са съвсем различни неща.
Нямам представа колко ще струват единни изпити след всяка завършена учебна година и за всеки клас ,но си мисля ,че вариантът 'матури' всяка година и в пъти по-високи стипендии за отличните оценки е по-добър.
Проблемът в Б-я е ,че всеки тъпак взима висше и всеки очаква да работи на 5хминимална заплата. В САЩ обаче далеч не е така. Като те пускат с 3ки и 4ки ,равносилни на чисто 2 ,така става. НБУ пък е за капак.
Липсва и всякаква инициативност - знаеш ли колко лесно могат да стимулират хората да пазаруват български стоки ? Вместо това правят глупави реклами 'подкрепете българското' и въвеждат разни стандарти - лошо няма ,но 90% от хората като не знаят ще си кажат "А ,това е 2 лева ,а това 1 и 50" - сещаш се кое ще си купят ,нали ? Излез и обясни ,не е сложно.
Отделно че по затворите е пълно с безделници - да ги изкарват да оправят пътища ,да строят блокове или каквото и да е ; да им плаща и на минимална заплата ,като сборът от всички изработени дни да им се дава в деня на излизане от затвора - току-виж използват парите за нещо полезно и смислено ,не вярвам всичките да са такава сган.
Отделно администрацията и въобще начинът ,по който системата работи - за да свършиш едно нещо трябва да минеш през 30 човека. Онзи ден трябваше да ходя до митницата при ЦГ - за да взема един колет трябваше да мина през 3 различниите места ,като на 2 от тях се връщах по 2 пъти. Е ,ок ,това ми отне близо 30м за да платя пощенска такса и да се разпиша ... браво. Същото е и в НАП.
Това все са неща ,които няма да ти направят заплатата 1000 лева ,но поне ще покажат ,че се върши нещо. И не отнемат 2 мандата за да се свършат. Всъщност даже 2 месеца са им много.
Но ГЕРБ са страхотни и невероятни ,само дето аз ще им свърша работата по-добре ако има кой да ми налива акъл кое може ,кое не и как. То това и прави ББ ,но е твърде кух
За безучастието в чистенето не съм съгласен:
http://www.btv.bg/da-izchistim/kampa..._Bulgaria.html
Матурите едва прохождат и от външно оценяване в 12 клас, сега има и в по-долните класове, така че да им дадем малко време. Още не е стабилна практиката, обсъжда се и броя на задължителни матури.
БДС-то е говорено хиляди пъти какво предимство има пред обикновените стоки. Последният репортаж, който гледах, мисля че беше края на Юли, когато съобщиха статистиката, че българския купувач предпочита обикновените продукти пред БДС-тата, макар и да са по-лоши като качество. Тогава потвърдиха, че редовните инспекции за качеството на производството на продуктите по БДС сочат, че продуктите наистина са чисти.
Затворниците работят навсякъде. Преди 2-3 години дори работих с един в един цех, беше там от 10 месеца и имаше още 8 да работи. До нас пък 1-2 ремонта правиха и всичките работници бяха затворници. Виждал съм и затворнически бригади за разкопаване на пътища.
За бюрокрацията обаче съм напълно съгласен с теб и очаквах да е сред първите проблеми, които ще решат. Това ми е една от най-големите критики към правителството.
Странно ми е, че преди плюваха Станишев, че само си сучел езика и нищо не казвал, а сега Бойко се изразява просто и кратко и плюят и по него.
Стабилизиране на мизерията, прогресивно обедняване, непрекъснато свиване на доходите и намаляване на покупателната способност. Това показват данни на Националния статистически институт за издръжката на живот, доходите, заплатите и потреблението на домакинствата.
В момента средномесечният доход на човек (289 лв.) е едва 54,8% от необходимите средства за издръжка на живота. За да живее нормално, на човек му трябват 528,14 лв. на месец. За сравнение в началото на миналата година са му стигали 489 лева. Под границата на бедност вече са 28% от домакинствата. Официалната линия на мизерия е 198,48 лв. Изчисленията са направени на база на рязко свитата потребителска кошница, в която са останали само 77 жизненоважни стоки и услуги. Според Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ обаче реалната граница на бедност е много по-висока - 514 лв. Това, забележете, е само с 14 лв. по-малко от парите, необходими за приличен живот. Което потвърждава стабилизирането на мизерията. Едва 8,1% от хората имат доход над издръжката на живот от 528,14 лв. Повече от 42 на сто преживяват с доход на човек до 240 лева. В момента толкова е минималната работна заплата, след удръжките сумата пада с петнайсетина лева и стига реалната граница на мизерията. Средната работна заплата от януари миналата година (619 лв.) до юни 2011 г. е нараснала с 12,9% или с 80 лева. Инфлацията обаче я е подяла с 5,7 на сто и издръжката на живот е скочила с около 80 процента. Това е истината за доходите на българите. Така изглежда стандартът на живот в България, която е на първо място по бедност в Европейския съюз.
Обедняването у нас е прогресивно. Свиват се доходите, свива се покупателната способност на хората, прословутата българска спестовност вече я няма. Няма спестявания за черни дни. Няма спестявания, когато парите едва стигат за храна, лекарства, плащане на ток и вода и понякога на парно. Броят на длъжниците на "Топлофикация" расте. Притиснати от дълговете си все повече хора ипотекират или продават жилищата си. Други продават наследствени земи. В земеделските райони тази година се разгоря незапомнена търговия с ниви, коментира столичен всекидневник. Данните на Агенцията по вписванията, според него, показват, че по динамика пазарът достига върховите предкризисни години - 2007-а и 2008-а. Ниски доходи, бедност и дългове са причините за продажбите на земи. Нещо, което българинът не прави, освен ако не е пристиснат от немотията. За много поколения земята е била символ на изхранване на фамилията. Днес се превръща във временно оцеляване, в разплащане на дългове към банки, към "Топлофикация" или в студентски такси. Защото българинът от край време дава всичко, за да изучи децата си.
Това е само едно от лицата на обедняването. Другото е безработицата. По официални данни на Агенцията по заетостта към Министерство на труда и социалната политика тя е 10,2%, според синдикатите обаче вече минава 12 процента. И това през лятото, когато сезонната работа се увеличава. Най-сериозна е кризата в преработващата промишленост и в строителството. Борсите на труда изпълняват програми на Министерство на труда и социалната политика, които не са координирани в търсенето на работодателите. Така в бюрата върви обучение, предимно на цигани по компютърна грамотност и чуждоезични познания, а на реалния пазар на труда се търсят техници, инженери, заварчици. Но това борсата не предлага. И не от днес, а вече години няма съгласуваност между изискванията на пазара и програмите за заетост. Разминаването тръгва още от висшите училища. На пазара се търсят инженери, във ВУЗ-овете се обучават прависти и икономисти. Те не могат да се реализират на българския пазар и естествено увеличават безработицата, освен ако не се преквалифицират или не напуснат страната в търсене на по-добра перспектива.
Според социалния министър Тотю Младенов безработицата у нас вече се решава с програми за заетост, финансирани от ЕС. Къде обаче отиват тези "специалисти" не е ясно, защо поръчките на работодателите не съвпадат с програмите за обучение и това също не се обяснява. Вече повече от 5 години проектите за преодоляване на безработицата не отчитат реалните искания на трудовия пазар.
Обедняването на българите е последица от липсата на антикризисна визия на правителството. Няма икономическа програма с конкретни приоритети кой сектор ще се развива - химията, селското стопанство, преработващата промишленост, туризмът. Не е ясно как ще бъде стимулиран нашият производител при това огромно отрицателно салдо - голям внос и малък износ , а трябва да бъде обратното. Въпросът е с какво ще бъдем конкурентно способни на европейския пазар. Политиката ден за ден не може да доведе доникъде. Тя ни обрича на задълбочаване на кризата. В същото време вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков твърди, че България е по-добре от САЩ въпреки нарастващата инфлация и безработица. Въпреки че средният ни доход е едва 54,8% от парите нужни за живот. Въпреки че хората масово разпродават имоти, за да покрият дълговете си към "Топлофикация" или да спестят някой лев в банка за издръжката на децата си. В България отдавна не се пестят бели пари за черни дни. Обедняването слиза на все по-ниско ниво, а програма за измъкване от дъното правителството няма.
От наличните БНС.
Всички партии са боклуци!
Аз съм за Атака,не виждам друго решение
-Пишката ми е огромна и внимавай да не ти я плесна на лицето, че да не се обезобразиш.To...Накъде повече.
Можеби Атака. Симпатизирам на тази партия почти от началото на създаването й.
+..Първоначално написано от GregoryHouse
![]()
Атака, може би...
awerw♥
Първоначално написано от sapphire5
Болен Циганинов ли? Които реши да експлоатира по-най долен начин събитията в Катуница? Които реши да манипулира хорските страсти за да набере гласове точно преди изборите? Ако зависеше от мен и него щях да сложа на бялата стена редом до Кирил Рашков.
И Ахмед Доган.Първоначално написано от GregoryHouse
И тримата са един дол дренки.
Според мен точно Герб и Бойко са големите манипулатори в цялата тая история, но както и да е. Точно те имат най- големи девиденти от цялото това положение. Те си падат по манипулацията.Болен Циганинов ли? Които реши да експлоатира по-най долен начин събитията в Катуница? Които реши да манипулира хорските страсти за да набере гласове точно преди изборите? Ако зависеше от мен и него щях да сложа на бялата стена редом до Кирил Рашков.
Иначе такива Догановци, Рашковци и подобни- на масов разстрел.
А, да не забравя. Не ви ли писна с това "Болен Лидеров" медиите много ви
промиха мозъците. Човека си е съвсем в ред, и е доста умен. То и аз за теб мога да кажа, че си болен ама не го правя. Поне нямам доказателства.