- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Газирани напитки - вреда?
някой може ли да ми обясни по какъв начин и как газираните напитки вредят на здравето?(и по точно на дробовете)
Dream..
Think...
Do...
Live...
Be...
Съществуват достатъчно доказателства, че повишената употреба на сода и газирани напитки е свързана с намаляване на костната маса.
Точният механизъм за въздействие на газираните напитки върху костите е неизвестен, но учените считат, че съществуват няколко варианта за това влияние, посочва изданието Intv.ua, цитирайки Лорънс Райз, директор на университета по остеопороза в щата Кънектикът, САЩ.
Първата причина е свързана с това, че газираните напитки заменят употребата на мляко и на соковете, които съдържат калций. В резултат в организма не постъпва достатъчно калций и витамин Д. В кока-колата се съдържа кофеин, който способства за развитието на остеопорозата, се казва в изследването. Третият фактор е свързан с наличието на фосфорна киселина в кока-колата.
Организмът се опитва да неутрализира тази киселина с калция, който извлича от костите, ако количеството му в употребяваната храна е малко, това може да доведе до остеопороза. Ниското съдържание на калций в организма води до развитие на остеопороза, заболяване, което се характеризира с изтощаване на костната тъкан и увеличава риска от патологични счупвания.
Учените считат, че истинските любители на газирани напитки не е задължително да ги изключат напълно от храненето си, но трябва да ограничат употребата им до 1 чаша дневно. За да се защити костната система е необходимо да се употребява значително количество калций и витамин Д, и най-малко половин час дневно да се отделя за физически занимания.
Източник: http://www.investor.bg/news/article/99311/352.html
Най-добрите приятели се превръщат в най-добрите предатели. [от личен опит]
ПХАХАПХАПХПАПХАПГХПАГПХПА ГХПХПГАПгАПГПА
ДА ОГРАНИЧАВАМ СЕ 2 ЛИТРА ДНЕВНО![]()
![]()
![]()
ЗАЩО НАСЕЛЕНИЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ПАНИРА?!?!?!
не знам точно как вредят, но от 2 месеца (и малко повече дори) единственото газирано,което съм пила беше около 30мл спрайт (с вино) и се чувствам много по-добре..преди ми се подуваше стомаха и като изпиех 2 чаши и се чувствах като балон..ужас просто![]()
сега си се чувствам екстра....
2 литра вода на ден..
не знам дали самите балончета са вредни(сигурно де) но знам, че подсладителите вътре са адска отрова, от типа аспартам, захарин и т.н има много статии в нета по-лошото е, че почти всички храни се подслаждат с такива, дъвки, бонбони, диетични храни и много други, наскоро говорих с човек който е навътре и работи в склад за производство на газирани напитки, това което ми каза, направо ме шокира- че разлика между червената кола и кола лайт няма и двете са с аспартам защото им излиза в хиляди пъти по-евтино![]()
единствената сладка напитка със захар е Пепси
1.НЕ утолява жаждата.
2.Стомахът и коремът ти се подуват,a все още си жаден.
3.Заболява те стомахът.
За дробовете не знам ама за стомаха със сигурност са вредни. Аз имам гастрит (или поне така предполагам по симптомите) и от какво мислиш ми се получи? Е естествено не само от газираното, има и други фактори, но определено и то оказа огромно влияние - преди пиех по 2 литра кола през ден...ако не и всеки ден. Сега изобщо не близвам газирано и се чувствам много добре - не ми се подува корема и не се налага да посещавам тоалетната през 15 минути![]()
Поставянето на предпазен колан отнема 7 секунди от твоят живот - изживей го целия!
Шофирайте внимателно! Нека кажем НЕ НА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА!