- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Руската империя срещу България
Значии...като почнете да се правите на разбирачи...Знаем колко е важен този кръстопът - Азия - Европа, най-малкото заради търговията.Руснаците просто са искали да има една България - и то слаба Smile За да може да си я контролират и това е.Ако има една нова държава по тези земи - България, която се подчинява на Русия, руснаците печелят много.Тази България има излаз на Черно Море,както и руснаците - няма да обеснявам какво следва от това надявам се да се сетите и сами.Тази България е в центъра на Балканите - и от това знаете какво следва.
Писал съм го вече - няма да се повтарям. Само ще те питам - чия е идеята за Югославия и какъв е смисълът от създаването на огрмона и невероятно силна славянска държава на Балканите? Ти знаеш ли какво би означавало същият този кръстопът да се контролира изцяло от една държава ? Санстефанска България например е можела да постигне това. Да не говорим за нещо като Югославия ,което би прегазило Османската и-я. Реално по времето на първата балканска война Б-я го постига сама ...
Сам си прецени какво му куца на поста ти. Проблемът не е ,че Русия НЕ Е искала голяма Б-я. Напротив - не са го искали останалите държави.
И впрочем ако въпросната Югославия не беше издънка ,опираща се на чист сръбски национализъм и ксенофобия и ако действително И Б-я беше част от тази федерация на братски славянски народи (т.е. ако балканският манталитет не беше толкова селски във всички народи ... ) , най-вероятно щяхме да сме на нивото на западноевропейската икономика.
Впрочем жалко - днес можеше да наричам Истанбул - Цариград. Интересно как турците са успели да превърнат един град - стълб на цивилизацията в пробито село ,смърдящо на канал (бил съм там - такова е ... моля без възражения)
Не знам защо ,но ми прави впечатление ,че абсолютно всяка славянска държава е издънка от гледна точка на финансова политика...
Или сме много добри обирджии ,или прекалено некадърни управници...
По-склонен съм да вярвам в първото.