- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Почистихте ли днес?
И най-много се чистеше в Борисова и Южен, разбира се... Да може и по бира да се удари след това.
Не е лошо, че имаше такава инициатива, ако ще "рейзне ауерънеса" за това, че трябва да си чистим кочината. Любопитен съм дали бТВ ще изкарат някакви данни за успеваемостта на кампанията в количествени и качествени показатели - да видим тогава, какво от това, че празът станал 100 кинта килото.
Щото освен това "нелошо" нещо, останалото е епично лицемерие по стара традиция. Това, което кампанията май не каза достатъчно ясно е именно факта, че не е въпросът да чистим в изява на безкрайното си човеколюбие веднъж годишно, а да не замърсяваме всеки час.
активизъм/превенция; писане; музика
А когато съвпада?Първоначално написано от Rorschach
Гетата не са задължително рожба на имигранти от други населени места.
Нито един от изброените градове не е бил със сегашното си число жители. Просто е различна настройката за стандарт и качество на живот.
Просто може да съпоставиш да речем големи германски градове като Хамбург, Мюнхен, Кьолн и Дюселдорф и Дортмунд (нарочно избирам само от западна Германия) за да с види, че има големи различия в ценностите що се отнася до облика на града.
...
Защото за разлика от теб аз наблюдавам хората, които са около мен и са част от проблема.
Роден/а в София, ама всеки уикенд се прибират с мама и тати до Нова Загора, Павликени, Белене или където и да е.
Софиянец, но говори с нетипичен диалект (и не, не е книжовен български).
В София се идва в търсене на нещо (не съдя), но никога не се получава усещането за принадлежност на ниво, което да е по-дълбоко от етикера на "столичанин", който е изпразнен от съдържание. Не се пази общото и не се уважава, защото не е негово - защото не е като у дома. В един голям град има други социални правила, но те не биват разбирани и се отричат от хора, които са и от 20-30 години тук.
Примери могат да се дават много в защита и на двете тези, но... накрая всичко опира до това, че аз просто не цапам. Наскоро имаше такава тема тук и се оказа, че никой не хвърля боклуци по улиците, ама те са мръсни - значи се съзнава, че подобно действие е неприемливо, но пак го има. Защо?
Защото на някой просто не му пука...
Защото може и да живее тук, но данъци плаща в Разлог, а боклука си изхвърля в София (и по улицата, но дори и този, който е в кофите) и после говорим за софийския боклук и мръсния град. Този същия си кара колата с регистрация ЗЦ и плаща данък в общината, ама идва да задръства в София и... говорим за шокиращите задръствания тук и как няма места за паркиране.
Дам, проблема е в местожителството и то особено, когато то се разминава с произхода.
Има се предвид, че когато не си си вкъщи не ти дреме кой ще чисти и как ще изглежда. В Якоруда и в Разград може да е чисто, но Разградчани като дойдат в София цапат.
Watched it all fade away, I guess I'm happy it's gone this way. I could have struggled but what would have been the use? Now I'm back and I'm re-fused.
Имигрантите от села и паланки също са голям процент от населението на Варна и Пловдив например, но е по-поддържано.
Също така не смятам, че населението на Ню Йорк се е променило като процент кореняци/прошълци спрямо 70-те и 80-те, но града днес е много по-подържан, отколкото преди. Там не вярвам да го има този проблем с местожителството и "орките" от Ню Джързи да цапат.
А какъв ще е тогава коментара за графитите? Те са част от градската субкултура и също допринасят много за западналия облик на града.
Не може да се сведе целия проблем до принадлежността и иднтификацията с населеното място, особено в 21 век, когато хората са достатъчно мобилни и да приемеш работа в друг град и друга държава е ежедневие.
Има цели имигрантски градове и държави и там проблем в такива размери няма.
...
А софиянци като отидат в Разград цапат ли?Първоначално написано от catalogueofanger
А като отидете в планината цапате ли? Ако не - защо навсякъде има торбички? Природата и нея ли я делим на градове и паланки?
...
Първоначално написано от CanisDirus
Хмммммм, а кога за последно си бил в Ню Йорк?
Аз когато бях - си беше бая мръсничко, както и повечето големи градове в които съм бил. За Ню Йорк ти говоря дори за Манхатън, а за Берлин по-скоро визирам Кройцберг.
Всеки един голям град има проблем с чистотата и транспорта, но в София тези проблеми са адски засилени, защото простотията е перфектен катализатор.
В петъка клех и псувах тук как ми се удължи прибирането, защото разни елементи с МПС-та (доста голям процент от които с регистрации различни от СА и С) извършиха куп нарушения, като за техния дребен тарикатлък се забаваше придвижването на други 20-30 автомобила. Просто не може светейшият селски тарикат да чака в правилната лента, нееееееееее, той трябва да отиде в свободната лента за десен завой, защото е прекалено специален да чака, а после да запуши всички, които искат да завият надясно, защото режима на светофара е такъв, че зеленото за направо и наляво светва ЧАК, когато за дясно е червено. Е, те това е най-лекото, ама е непрекъснато...
Книжката му е взета в Вълчидол, където няма и един светофар, плаща данък за нея в Димитровград, ама седи и твори простотия в София.
Същия този си мята и боклуците, където му падне, изсипва си пепелника на колата през прозореца, а хартийката от мазната баница е директно на земята...
Същото е и в Пловдив, и във Варна.
Тоест проблема се свежда до идентификацията с населеното място и местните данъци и такси?
Ерго - крепостничеството е перфектния строй?
И кореняците естствено нямат никаква вина? Някакво ми е много едностранно и ситуацията ми се представя като константна, а не динамична.
...
И аз не мога да се съглася, че проблемът изцяло се дължи на произхода и местоживеенето. Това е само част от бедата, но панацеята не е в промяната и на местожителствата и разни регистрации и на баба ти хвърчилото.
Ако 8 от 10 човека замърсяват, за 7 от тези 8 не е въпрос на произход и местожителство, а на манталитет.
Когато си прост, си прост, без значение откъде си и къде живееш.
Това вече се е превърнало в някакъв стереотип.
Не можем да снемаме всякаква потенциална вина от висчки родени в София и сляпо да сочим извън столицата в търсене на причините. Фактите са,че и софиянци цапат. (Както и 3-то поколение варненци си цапат във Варна)
Друг е въпросът, че наистина предимно другоселците замърсяват, защото нямат културата все още,която им е нужна, за да нагодят поведението си спрямо изискванията на големия град.
Ma хубаво, и аз не говоря само за София.
Просто трябва да има санкции - драконовски мерки за всички! Да видиш тогава какво значение ще има кой откъде е.
но нека не прехвърляме простотията по ксенофобски само на другоселците.
иначе ставаме като националистите-ксенофоб, на които все имигрантите, евреите, глобализма и тн. им е виновен.
...
Колкото и да ги въртим нещата, то все някога е редно и проблема да бъде посочен, макар и да не е политически коректен. Проблемите произтичат от хора, които нямат манталитета да живеят в голям град и съответно възпитават и своите отрочета по същия начин. Затова има и "софиянци", които са родени и отраснали тук, но съзнанието им принадлежи на живота в други условия.
Ама точно това е - не е идеята да е политически коректен въпросът, защото основната характеристика и причина на/за това "порочно" съзнание не идва от произхода или поне произходът е само условие за съзнанието, но не е нещото за корекция, а самото съзнание. И тази корекция е необходима за всеки и няма отношение към произхода.
Това с произхода е хлъзгава и "непомагаща" плоскост за търсене на решения! Сам казваш, че дори и да си кореняк софиянец, пак може да си дебил. Тогава какво значение има какъв си?
И пак гледаме на системата като status quo, а не като жив организъм. Всеки проблем си има причина и следствие, та ако седнем и разгледаме проблема в дълбочина да се окаже, че селянията на селяните е следствие от отношението на софиянци примерно.
Просто софиянци разглеждат проблема едностранно, пришълците пък говорят за "надменните софиянци" и всеки отрича своята вина. е да, ама с едностранен поглед не става. Вижда прашинката в чуждото око, а не вижда гредата в своето.
Така че няма лошо да си кажете, какви са проблемите от вашата гледна точка, обаче не е коректно да отричате чуждата гледна точка, защото просто нямате цялостен поглед на системата, а говорите субективно.
нека направим нещо подобно за ситуацията в София:
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/...83_964x699.jpg
После ще видим кое колко причини и следствия има и къде трябва да се пипне.
...
Има значение средата в която си израснал.
Защото е възможно да си кореняк софианец и да си дебил, но тогава си дебил и биваш сочен с пръст, защото си девиантен от общоприетата норма. От по-малкото населено място може да си нормален, но идвайки на друго място, ти си в ролята на пришълец и имаш два варианта:
1. Приспособяване към новите условия
2. Караш както си знаеш
Проблема идва в съотношението на тези два варианта, като много избират по-лесният вариант (2) и се получават откровено конфликтни ситуации.
Конкретно:
Живея в блок, където през последните години се продадоха няколко апартамента и всичките новодомци са все от провинцията.
Само един читав - на 20-ина години, от Ямбол... интересното е, че се познаваме отпреди да ми стане съсед.
Останалите новодомци са... хванати от гората и се нагледах на най-тъпите и абсурдни номера, които не биха ми и хрумнали. Капака на всичко е факта, че този под нас вече 6 години не може да проумее концепцията на простичката идея, че ремонт с бормашина не се прави, когато на него му е удобно (предимно в събота около 8 сутринта, но и като цяло през уикенда целодневно, а между 2- 4 следобед е най-приятно и ползотворно за него). Деца - две малолетни чалгаджийки, по-голямата вече я взимат с Голф и обичаше да си надува чалгата към 12 часа вечерта през седмицата. Наистина им отне адски много време, докато осъзнаят, че не са сами на планетата и пречат на останалите, даже не съм убеден, че са го разбрали, а по-скоро ги е страх от заплахите за саморазправа от страна на мен и още няколко човека.
Един, който е едновременно от нещо с П (сърбят ме пръстите да напиша Павликени, но не съм сигурен дали е точно от там, а пък и всички знаят, че често го споменавам това място, та може да си помислят, че се ебавам) реши, че поддържаната затревена и засадена с цветя площ пред входа е недостатъчно хубава (???). Затова отнякъде докара някаква кал (тор? специална почва?) и я изсипа върху всичко засадено, вароса плочките около нея и...
сега има кал и избеляла вар. Все едно съм в някое поделение - ни трева, ни цветя... само кал. Евала. Деца няма - доволен съм.
Има и две семейства от Нова Загора...
Едните са със заврян зет, а дъртите които живеят там са били някакви комунистически дейци в провинцията, та много ги разбират нещата. Опитаха се да си запазят две места за паркиране пред блока, като даже по-дъртият очерта две паркоместа (точно пред входа) и написа номерата на двете им бараки. Много се смяхме всички... Синът им расте по същия начин - може да е тъп, ама за сметка на това е доволно прост. Роден е в София, ама говори на диалект...
Другите от Нова Загора - бащата е тираджия или поне беше, защото си би камшика неизвестно накъде още преди години. Майката е селски тарикат от най-чист вид - климатика им е вързан към стълбищното осветление. Деца - двама сина - големият е пълно свлачище, а малкият... е читав (девиация?) и възпитан, тук наистина ми е малко загадка, но предполагам, че момчето е взимало пример от семейството си и е осъзнало, че трябва да прави други неща.
Има едни, които не ги знам откъде са, но пак са "столичани не толкова от скоро" - безброй изцепки, но най-красивото е, че те сметки не плащат. Парното им гони 9 хиляди лева, хвърлят си боклуците, където им падне, но най-якото е, че явно кофа за боклук нямат - събират ги в найлонови торбички, които оставят пред вратата си. С дни.... докато протекат и засмърдят на масов гроб.
Имаше и една двойка възрастни хора, които бяха някакво село, които по незнайна причина са компенсирани с апартамент в София и принудени да живеят тук - починаха в кратък интервал от време, а в тях тръгна да се нанася друго семейство. Един приятел, който живее срещу тях ми описа какво са заварили вътре, но съкратената версия е бунище, където са били трупани боклуци в продължение на години. Новите собственици са изчистили, а от тогава и хлебарки няма (да чукнем на дърво), но там е било истинска колония.
Това са най-фрапантните случаи за един вход - 27 апартамента.
пак привеждаш единични случаи, които не са представителна извадка за 1,2 милиона град.
И като сме за чукчите: не отричам твоята гледна точка, но продължавам да твърдя, че гледаш на нещата субективно и не обхващаш цялата система.
Иначе колкото и примери да си даваме, възпитанието и манталитета няма да ги променим, но може да се помисли, как да се създадат подходящи рамки, които да улеснят съвместното съжителство.
...
именно затова трябва да се въведе гражданско образование в целия 12 годишен курс на обучение - за да се изкорени селският манталитет от ранна детска възраст и да се мотивира отговорното отношения спрямо средата, в която живеем /било то жилищното блоково пространство, градинката отвън, улиците, по които всекидневно минаваме/.
Хубава идея, но... навлизаме в друг проблем, а именно отношението на подрастващите към училището като институция и как това ще се превърне в поредния изпразнен от съдържание и смисъл учебен час.
Глоби, мачкане и финансови репресии за всички тарикати на едро и дребно, а не изнасилени кампаниики за почистване. Простака разбира единствено, когато го удариш, но понеже сме цивилизовано общество - удара да е по джоба.
бих могла да предложа алтернатива. наскоро бях в Инстанбул. огромен град, но манталитетът не е кой знае колко по-различен от масовия у нас /за жалост твърде допирни точки видях/. интересното беше, че независимо от постоянно хвърлящите се боклуци навсякъде, след 10 минути максимум нямаше и помен от тях. постоянно се метеше, миеше и т.н.
при нас данъците не стигат ли, за да се увеличи работната ръка в сектора 'чистота'?
п.с. в Турция се грижат и за местата, които заобикалят магистрали и пътища, което тук не се практикува и прави наистина грозно впечатление.
В последната една година и тук се мете много, ама... не виждам някакво особено подобрение. В един момент просто КПД-то на подобни изпълнение е незадоволително и необосновано спрямо разходите. Аз вече го казах - всеки голям град има проблеми с чистотата, при нас проблема е просто в манталитета, а това да си мяташ безразборно и някой да ти чисти веднага след г'ъза е още по-пагубно.![]()
Просто в някои градове хората метат тротоарите, че дори и улицата пред къщата си. Това в София дори от магазините по търговските улици рядко го правят.
Просто са си свикнали на мизерията...
...
^ не,
Пред търговски площи се чисти и то много надлежно, както и пред жилищни такива. Но това не е достатъчно решение, когато при едно леко духване на вятъра и дохвърчават всякакви боклуци от близката автобусна спирка. Или някой в движение си мята боклука през прозореца на колата, или... *вмъкни рандъм простотия*.
В подобен град е трудно да метеш пред блока всеки ден, а и коефициента на "замърсяемост" е по-различен заради доста по-натовареният трафик/човекопоток/боклукопоток.