.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 33
    Мега фен Аватара на bloodyF
    Град
    Heaven

Има ли значение в кое ВУЗ учиш?

10ти клас съм, но отсега ми се иска да започна да се подготвям за нещото, което ще записвам след като завърша училище.
    уча в пмг, обучението е на ниво, стига да имаш желание
    проблемът е, че майка ми иска да оставам в благоевград (тук живеем) а аз искам да се махна
    тя ми дава доводи от рода на 'финансови проблеми-> няма да можеш да се справяш сама', но наистина не искам да си прекарам 25-6 години в едно и също шибано място. имам идея да отида в САЩ и да изкарам няколко хиляди за 1 лято, които ще ми стигнат за 1ви семестър и ще ми останат малко. после ще работя. знам че не е лесно, но резултатът ще си заслужава
    засега съм се насочила към право или журналистика,..журналистик има само в СУ, а право има и в СУ и в ЮЗУ (тук)

Според вас, след като завършиш ВУЗ, има ли значение къде си го завършил? И ако търсят двама души работа (на една възраст), единият е завършил примерно ЮЗУ, а другия СУ..кой ще предпочетат??
    Благодаря на отговорилите и се извинявам за запетаите и правописните грешки.
    Нека спрем войната по пътищата заедно. /В памет на Милена Б./

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    В САЩ под 35,000 долара на година в държавен университет не ти мърдат, а в частен - мин 50,000. Не знам как ще ги изкараш за едно лято. Другият вариант е стипендия, но трябва да блестиш с нещо. И ще ти трябват доста парички за САТ-ове, ТОЙФЕЛ-и и подавания на документи (САТ - 75 долара, ТОЙФЕЛ - не знам, подаване на документи - м/у 50 и 75 долара на университет). После самолетни билети и т.н. В зависимост от мястото отиване и връщане може да ти струват от 800-900 долара (ако си ги купиш много рано и е голям град) до >1400 - 1600 долара (ако е някакво малко градче, където се намират повечето университети).

СУ определено е по-добре от ЮЗУ.

Голям фен Аватара на BlueKnife
    ^Аз мисля, че тя има предвид да иде едно лято да работи там, за да изкара пари и после да се върне тук, а не да учи там висше.
    the sky is the limit.

Мега фен Аватара на Pliok0019
    В много от обявите за работа пише да не кандидатстват хора, завършили Югозападния.

Град
    там където трима пънкари, пият ракия от бутилка "Кампари"
    Специално за правото, като работех в предната кантора си говорят шефовете: "Как е новият колега? Зле или Югозападния?" така че за правото е най-добре е СУ, макар че досега вече 3 годин съм там, не съм много очарован, но поне научаваш много неща наизуст ?!?
    veni, vermini, vomini

Град
    Heaven
    Цитирай Първоначално написано от BlueKnife
    ^Аз мисля, че тя има предвид да иде едно лято да работи там, за да изкара пари и после да се върне тук, а не да учи там висше.

да, прав си

а амк, знам че нямам шанс в САЩ въпреки че мечта ми е да уча там..за съжаление, стипендията си е сложна работа и да не кажа невъзможно, но би било мноооооого трудно да взема такава..

не се ебавайте иначе,случаят е сериозен

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    Благоевградският е елитен. Винаги ще предпочетат него.
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

Ако можеш - чужбина и да те няма. Ако не можеш - СУ.

Как ще идеш в САЩ да изкараш парички без да си студентка?
    Като минеш 1ви курс, вече може. Ама за да идеш до там ще ти стъпи към 2,5-3 бона. Ще си ги избиеш, ама първо тряя да ги имаш

Lupus in fabula

http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php - Онлайн кирилизатор!

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    Няма как от бригада да се върнеш с няколко хиляди. Там имаш харч, пък и последната седмица като ви освободят ще го удариш на живот, защото си млада и ще се стопят.
    Ще се върнеш с 1к, което са ти има-няма 3 месеца оптимално.
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

Ако някой се осланя само на дипломата си от университета за работа, губи. И 5 висши образования да имаш, ако не си проактивен, ами седиш и чакаш да ти се обадят за работа у вас, много грешиш. Много по-важни са знанията и опита. Това и че си отличник в университета пак не те спасява.
    Голям праз като дипломата ти ще е отгоре до долу с 6ци, които не са покрити с ник'ви знания. Отделно пък ако разчиташ на знанията само от университета. Не четеш ли странично по специалността си или там по интереса си - загубена кауза. Теоретици - бол. Ако се интересуваш от финанси - чети и новините, и случващото се. Ако се интересуваш от маркетинг - също. Медицинаа, каквото и да е. Знанията не са само тези, които ти се преподават 4 години.

А и да са, ако междувременно си работил като продавач, а изведнъж като завършиш искаш да работиш по специалността си пък нямаш и месец стаж дори по стажантска програма - ставаш по-слабопредпочитан, ако нямаш съвсем никакъв практически опит.

Все повече вече работодателите гледат с какви "извънуниверситетски" дейности си се занимавал. Членуваш ли в организации, какви са ти интересите, как си се развивал паралелно на университета...

Така че не се тръшкай особено. Няма значение в кой български университет си. Познавам хора, които са от Варненски и Бургаски Свободен Университет, които са толкова напред с материала, че ти е трудно чак да повярваш, че са "учили" там.
    Разорена съм, но щастлива
    Бедна, но мила
    Висока, но здраво стъпила на земята
    Нормална, но обсебена
    Загубена съм, но пълна с надежда.

Град
    Heaven
    е добре де, значи ако си записал примерно да учиш в БГ университет и си подадеш документи за work&travel (да кажем че го владея английския) само тогава евентуално ще те вземат?
    смисъл трябва да си записал някъде или да си студент вече?

че това нещо не ми е на 100% ясно..

а sh3_1s_7h3_0n3, ясно ми е, че трябва да се чете и отделно и че трябва и да стажуваш , за да ти е по-лесно после откъм намиране на работа..
    но например БСУ съм чувала че е горе-долу на ниво като софийския , доколко е вярно това?

и например във варна и в бургас университетите идентични ли са горе-долу с благоевградския?

Право има и в УНСС, ако не знаеш.
    Audio ergo sum

Мега фен Аватара на Mi6inka
    Цитирай Първоначално написано от w0sh
    Няма как от бригада да се върнеш с няколко хиляди. Там имаш харч, пък и последната седмица като ви освободят ще го удариш на живот, защото си млада и ще се стопят.

Всъщност има как. Зависи си от теб как ще ги харчиш и от това по колко ще взимаш, разбира се..

Голям фен Аватара на alwaysnforever
    Град
    някъде там.
    Цитирай Първоначално написано от ArrowsOfDeath
    Право има и в УНСС, ако не знаеш.
    ДА, и аз това мислих да допълня.
    Иначе, според мен, за правото най-добрия вариант е СУ.
    Само дето трябва наистина много да учиш, защото има много теми по история (едната е към 17 листа). И там кандидатстването не е с тест, както в УНСС, а тема.
    Братовчедка ми учи право в СУ за 2ра година иии...абе здраво учене трябва.
    Hold me when I'm here
    Right me when I'm wrong
    Hold me when I'm scared
    And love me when I'm gone..

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от w0sh
    Има как. Обаче трябва да си скъсаш задника от бачкане и да не оставаш след като приключиш работа, че иначе...

Имам един познат - ходи 4 години подред на едно и също място, бачка едновременно на три места (2 през седмицата, и 1 през уикенда) и се връща с по 10,000-15,000 долара, но става въпрос за 3-4 месеца бачкане нон-стоп.

Познавам и такива, които отиват се цел да "печатат" пари. Хващат се на едно място, накрая остават 2 седмици, изпукват всичко и се връща с хиледарка назад за самолетни билети.

Кратко и ясно - зависи от човека.

Повече от фен Аватара на Shiz0
    Град
    Велико Търново
    като почнете с тва право всички...

Защо не се пробваш в Американския университет в Благоевград? Така хем ще си си вкъщи, хем после ще имаш възможността да реализираш знанията си в чужбина. Разбира се, таксите не са малки, но ако изпълниш плана си със студентската бригада и работиш успоредно със следването, би трябвало да можеш да се справиш, имайки предвид факта, че няма да плащаш за общежития и транспорт (освен градски, разбира се).

Иначе, СУ > ЮЗУ.

Град
    Heaven
    Shiz0, въпрос на личен избор. като не те влече не коментираш и толкова

ThroughStruggle, АУБГ са им твъърде високи таксите и ми е супер непосилно освен ако не взема стипендия..но за пълна стипендия шансовете са ми минимални сякаш..и така : )

ЮЗУ е веднъж, бе!

Цитирай Първоначално написано от bloodyF

ThroughStruggle, АУБГ са им твъърде високи таксите и ми е супер непосилно освен ако не взема стипендия..но за пълна стипендия шансовете са ми минимални сякаш..и така : )
    Защо не се пробваш? Не съм запозната с процедурите им за домогване до заветната стипендия, но предполагам, че няма да е проблем ако се опиташ, нали така?

Супер фен Аватара на ohluv
    Град
    Maina Town
    Иди в София иначе е доста трудно
    Creative Technologie

Повече от фен Аватара на s3nsual
    Град
    Монтана / Враца
    СУ се води за по-добър от ЮЗУ . Кандидатствай и на двете места и ако се наложи да избираш - СУ.

За да не пускам нова тема : Другата година ще кандидатствам в Унсс и в ИУ във Варна . Спред моите познати Унсс е по-добър , но във Варна е по-лесно .Каква е разликата в дипломите с които излизаш от двата ? Какви са предимствата на единия пред другия ?
    Memento mei, memini tui!

Мега фен Аватара на shadow4e
    Град
    София
    Ако дойдеш в София с диплома от ИУ, няма да е толкова добре, ама ако във Варна и региона си тамошна диплома, няма да имаш проблеми.

Предимството е, че от УНСС имам реални знания, а като си гледам колегите от ВИНС-а и ми се реве... пълни дупки.

Повече от фен Аватара на Shiz0
    Град
    Велико Търново
    Цитирай Първоначално написано от bloodyF
    heeere we go..
    Проблема не ми е в това, че не ме влече, проблема е че теб не те влече, а дори не го осъзнаваш. Язък за всеки помислил си, че ще прави големи пари, правист.. Тая енергия и отдаденост, може толкова по-добре да се оползотвори.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си