- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Може ли бог да е атеист?
той е всеможещ и МОЖЕ да направи така че да не е логично да има добро и зло, а да е логично да има само добро (понеже е ВСЕМОЖЕЩ)Е какво да промени, има добро, съответно има и зло
това е като да кажеш "бог не може да скочи от три метра понеже е много високо". МОЖЕ! та той е ВСЕМОЖЕЩ
отново - ако той е ВСЕМОЖЕЩ (какъвто е) то той МОЖЕ да махне злото и страданието БЕЗ да влияе на доброто и свободната воляКод:значи ти искаш той да премахне и доброто?
щом не казваш "бог НЕ МОЖЕ да направи квадратен кръг" значи и не можеш да кажеш "бог НЕ МОЖЕ да махне злото и страданието БЕЗ да влияе на доброто и свободната воля"
бог МОЖЕ (понеже е ВСЕМОЖЕЩ) да направи така че хората да НЕ ИЗБИРАТ да правят зло БЕЗ да ограничава свободната воляПросто това е както ти го написах, злото го правят хората, защото така са избрали. Свободна воля.
той може това понеже е (изненада) ВСЕМОЖЕЩ
ако бях с неограничена сила и знания БИХ направил така че да няма зло и страдания и след като съм ВСЕМОЖЕЩ бих могъл да направя това по такъв начин че резултатите да са милиарди пъти по-добри и според божия нрав от сегашния планПък и не вярвам да може да се поставиш на мястото на Бог, че да го съдиш що такъв е света Very Happy
(ПОНЕЖЕ БИХ БИЛ ВСЕМОЖЕЩ)
единственото което пречи на бог да направи това (тъй като той е ВСЕМОЖЕЩ) е неговия нрав
ако той НЕ ЖЕЛАЕ (понеже може, нали е всеможещ) да махне злото и страданието (без да ограничава свободната воля или намалява доброто) като като резултат постигне по-задоволителен и добротелен резултат от сегашната ситуация то единственото нещо което го спира е неговото
ЖЕЛАНИЕ ХОРАТА И ЖИВОТНИТЕ ДА СТРАДАТ ИЗЛИШНО
логиката е необорима, ако мислиш че греша някъде, моля, бъди така галантен и учтив че да ми посочиш къде
(и не казвай "бог ме може да направи така", щом не казваш "бог не може да излекува този човек без да го удря с чук по главата" значи не можеш да кажеш и горното. толкова би било абсурдно)
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes