Цитирай Първоначално написано от gandalfepi4
не се опитвам - на това ми замяза

а иначе аз ще те просветля нещо - ако имаше всеможещо същество и то беше добро, то ЩЕШЕ да се оттърве от зло и страдание по такъв начин че резултата да е свят по-добър от нашия във всяко отношение

ти го знаеш и аз го знам - това че вярваш че стар каанитски бог, части от чиито митове са вкарани в канон по политически причини, канон който е бил променян десетки пъти по много начини и който противоречи на логика, морал, на самият себе си и на науката е словото на велико космическо зомби, което е своят баща и обожава миризмата на изгоряла сланина около бъбреците на овце изобщо не ме бърка (нито те прави малоумен)
Бог е създал света и хората, оставил ни е ясни и точни напътствия за духовното ни развитие и еволюция чрез словото на Исус Христос в Новия Завет и другите произведения и тълкувания, вдъхновени от Светия Дух, но само и единствено от нас хората зависи дали ще следваме завета Му. Именно в това се проявява свободната воля, която Господ ни е дал.И да, Той е всеможещ и добър, може за един миг да премахне всичкото "зло" в света.Но нека те попитам нещо: Знаеш ли какво в крайна сметка е "зло", и дали в крайна сметка всички злини по света не служат на една по-висша цел в плана на Бог? Не е дадено на човек с нищожния си ум да проумее плана на Твореца, и от тази гледна точка някой да посмее да Го критикува е просто смешно Как би било възможно духовното усъвършенстване в един идеален свят без зло и страдание, как би било възможно да се познае кое е добро и свято, ако не можеш да го сравниш със злото и низшето? Според мен т.нар" зло" е просто изпитание за човека, така както в училище се държат тестове, така в живота трудностите и болестите са Божиите "тестове" за вярата ни в Него. Не можеш да кажеш че Бог е несправедлив или зъл, защото за разлика от нас хората неговото съзнание не е ограничено, и мисълта му тече във вселенски план, и понякога малки "злини" и жертви са необходими, за да се изпълни накрая плана на Бог за възвисяване на човешката душа. Бтв точно Гандалф (който наистина е пич ) е въплъщение на християнските добродетели в ЛОТР