В неделя, някъде около обяд, бях в непосредствена близост до Гарибалди и имах да убивам един час между два ангажимента и се засилих към KFC, тъй като последните месеци ако не натъпча по 5-6 крънча дневно, не съм човек.
Както и да е, паркирах лимузината, наметнах сакото за 10-те метра пешеходен пробег и седнах в кфс-то на Гарибалди на ония масички, които са точно до панорамните стъкло-стени. Нали знаете - сядаш да ядеш и всички на спирката срещу теб те гледат с висящи зелцета от устата и белосана в майонеза. Беше претъпкано. Ама казвам ви, по двама на стол седяха и опашката на касата стигаше до вратата.
Седя аз и докаот набивам и разглеждам дефилиращи дупета по спирката - какво забелязвам: много възрастна жена от 'бялата раса', в един кожух седнала на едно от бетонните колчета на тротоара и проси. Обаче не проси нахално. Тя седи с една тъжна гримаса на лицето, но не просеща или молеща, студено и е, стиска някаква торба с една ръка, а другата е леко протегната с шепа напред. Гледаше към заведението (към нас). Не се беше втренчила, не ни оглеждаше. Погледа и беше празен, просто посоката на очите сочеше към нас. Съвсем нормална, възрастна женичка българка, беше си протегнала ръката и гледаше тъжно към заведението. В тоя момент спрях да дъвча и се огледах - всички около мен тъпчеха, веселиха се, аз също се тъпчех, някаква приповдигната глъч цареше, царевици навсякъде, табли с наелонови боклуци се търкалят..идилия, а половината от тия хора гледаха и те към спирката, но никой не видя жената. Дори тези около нея на спирката, и те не я виждаха. Затичани хора се блъскаха в нея за да се качат на трамвая, влююбени двойки се прегръщаха и целуваха минавайки покрай нея, бусове зареждащи със стока околните магазини профучаваха зад нея по релсите, напомпани бюстиета разхождаха последната колекция в/у себе си покрай нея, но нкой не я виждаше.
А тя не беше нахална, не говореше. Не беше инвалид, не беше циганка. Просто се беше свила от студ, седяща на едно бетонно колче, беше си протегнала дясната шепа и гледаше със сведен поглед, изморен към ресторанта.
Гледаше ни всички тъпкачи с майонеза по устите.
http://www.youtube.com/watch?v=SD83L4kI3qY
Изводът е, че рядко слизаш от колата. За други тези "случки", за съжаление, са ежедневие. Последната половин година е пълно с просещи хора, но не от тези нахалните, а от тези, които живота ги е обрулил. Просят с тъга в очите, през дългите години, през които са работили, не са си и представяли, че ще стигнат до тук. Така е като социалните помощи отиват в здравите и прави цигани.
Става ми много тъжно е така... Виж сега ти си я забелязал нали, при положение, че всички останали са били заети с по принцип скучното си ежедневие и не са и обърнали внимание. Ти си я видял, което е хубаво, но ако бях на твое място, в такава ситуация, няма просто да седа и да се възмущавам от околните, а бих и купила нещо за хапване.. Не се натискам да давам на хората по улицата пари или стъф, но за такива хора, като тази жена която описа, определено бих направила поне нещо малко. Като знам, като виждам, като я преценя, че примерно няма да си купи наркотици с парите които и дам(а ако е нещо за ядене, още по-добре), бил и отделила колкото мога.
И аз имам една подобна случка. Бях в София на гарата, пиех кафе с майка ми, чаках да стане време да си хващам автобуса за Холандия. Дойде по едно време пак така една българка, каза че са я изгонили от квартирата й и искаше един два лева, в замяна на някоя книга, от тези които носеше в раницата си. Исках да и дадем, но майка ми се запъна. Аз обаче я видях, че е свястна жена и в последсвие ми стана гадно, че нищо не можах да и дам. Бях си вече сменила парите в евро и си сложих две евро в джоба, ако я видя пак наоколо да и ги дам, но така и не я видях. Тва ме държа после няколко часа в кофти настроение..
Logic is a systematic method of coming to the wrong conclusion with confidence.
Аз направих не едно, а няколко неща по така създалата се ситуация, но темата не е за това какво съм направил аз, а за това какво не правим всички ние.
Звучи ми грозно като заключение да сложиш, че случката ти е поразвалила настроението за 1-2 часа.
Неизменна и всекидневна част от уличния пейзаж, сраснала се в обстановката до толкова, че успяваме да я подминаваме по начин, който ни се вижда съвсем нормален. Нищо ново под слънцето - едни се възмущават, втори редят лицемерни сополи и сълзи, трети пък... трети просто подминават и т.н. и т.н. с още милион примери за това какво би могъл да стори човек, наблюдавайки подобна гледка.
To strive, to seek, to find, and not to yield...
Не бих й пуснал никога.Виж,ако видя някой слепец,или някой музикант дето да си изкарва парите с честен труд винаги им пускам стотинки,ако имам пари.Просто за мен тия просяци са пълни мързели,дето не стават за нищо!Най-малкото може да продава някви цветя или нещо друго!И не ми казвайте,че не могат да направят нищо,щото не е така.Дядо ми е останал сирак на 5 години и на 14 е мъкнал щайги и чували,за да си изкара някой лев човека.Човека е имал желание,учил е и е станало човек от него.Нищо не му е дошло на готово...Баба ми също-от 6 годишна е ставала в 3 през нощта,за да бере тютюн и тва за някви мизерни пари.Циганката обаче,ако я питаш що не бачка ще почне да ти обяснява как няма кво и ще обвини всички от съседите си,до депутатите.Ай сиктир вече,който има желание намира начини,който няма намира оправдания![]()
DaughterOftheDevil
CherryBell13 <3
icebullet14 <3
Грийннайт, ти правиш ли разлика между "много възрастна жена - българка", дядоти на 14 и циганката?!
Явно съм голям късметлия, че не ходя пеша, защото такива случки всеки ден не бих могъл да ги понеса разумно.Първоначално написано от shadow4e
В момента, в който спрях да дъвча и се огледах, и видях всичко наоколо с друг поглед, ситуацията придоби следната интонация и точно това ми изникна в съзнанието:
http://www.youtube.com/watch?v=SD83L4kI3qY
И аз имам случка от преди няколко години - не дадох пари.., и сънят ми не е спокоен. Не мога да разбера как е спокоен този на управляващите ни.
Общо взето повечето хора имат такава "случка" - първата проглеждаща и след нея има два варианта - продължаваш да ги виждаш и осъзнаваш колко са много или изграждаш защитен механизъм като този на хората, които не са я и видяли дори.
Да,разликата е че дядо ми е бачкал по цял ден,за да направи нещо,а другите 2 са мързелували цял живот,или най-много да са изкарвали някой лев на млади години по магистралите...Не можеш да ме убедиш,че тая жена е бачкала нещо,щото ако беше така щеше да има пенсия и нямаше да проси...Първоначално написано от shadow4e
DaughterOftheDevil
CherryBell13 <3
icebullet14 <3
мачо един от уроците които ми дадоха едни колеги когато ми се случи нещо подобно е че не бива да ми пука
човек трябва да се грижи само за тези които обича и да гледа те да не станат така защото в противен случай няма да можеш да заспиш спокойно
света е такъв и никой нищо не може да направи за жалост
ОДИН!!!
Гледай само да не разбереш някой ден какво е от другата страна, защото няма да ти хареса.![]()
в България колко са големи пенсиите?Първоначално написано от Greennight
ОДИН!!!
Ами доколкото знам около 250 лева-достатъчно за самотна възрастна жена,мисля![]()
DaughterOftheDevil
CherryBell13 <3
icebullet14 <3
А шадолче,трудно ще се окажа от другата страна повярвай.Имам умствените и други качества,за да не стане това.А дори те да не ми помогнат-готов съм и кенефи да чистя,ако това ще ме осигури,въпреки че едва ли това ще се наложи,в предвид способностите ми![]()
DaughterOftheDevil
CherryBell13 <3
icebullet14 <3
С милостини и състрадание нищо не става. Като на някого (не визирам конкретно някого) му е толкова жал, да раздава визитки с контакти на работодатели, да лобира за промяна в социалната политика и пр., а не да си мие съвестта с няколко стотинки, понеже другите не го правели.
активизъм/превенция; писане; музика
1. Mинималната пенсия е далеч по-ниска, а си представи и ако има задължения или е по-висока, но има болен на легло.
2. Какви работодатели за "много възрастна жена"? А това кой как ще помага и дали въобще ще, е негова работа. Който както го чувства, така да действа, няма нужда да се съдим.
В грешка си. Познавам възрастна жена с 45 години трудов стаж, взимаща мизерните 120лв. пенсия. Ако не бяха внуците й сигурно и тя щеше да е с протегната ръка на улицата. Дядо ми, лека му пръст, за 40+ години държавна служба взимаше 90лв.Първоначално написано от Greennight
Няма място за сравнение между млад здрав 14 годишен младеж и грохнала старица, на която пенсийката сигурно и за лекарства не стига. Не си мисли, че е толкова лесно на хора работили и борили се цял живот да застанат на улицата, молещи за стотинки. Изключвам ромите - те просто са научени държавата да ги храни. Но отрудените старци, които просто нямат друг избор, не заслужават подобно унижение. За жалост никой не прави нищо по въпроса.
I'll forget the love letters you never fuckin' wrote
вероятно си правПървоначално написано от Greennight
ОДИН!!!
1. Не говоря само за този случай, а по принцип.Първоначално написано от shadow4e
2. Разбира се, че който каквото иска ще си прави. Но самата теми и първият и пост съдят. Така че... Кой кого?
За това с болния наистина е възможно и е много гадно,ако наистина е така,но такива случаи са малко.Освен това,доколкото знам на старите хора,държавата им поема лекарствата.И все пак не бъдете толкова наивни!Почти никога не е тва причината да се проси.Аз лично съм виждал как няколко момичета-циганки(изобщо не им личи-млади,сравнително бяли(може да ги помислиш просто за мургави българки)се надхвалват коя е изпросила и откраднала повече неща...)Еми повечето просто са мързели и тва е!Има толкова лоши случаи,че ако трябва ще умрат от глад,но няма да работят...Ето една дето цял живот се храни от пенсията на майка си и предложиха 10 лева,за да почистят пред кооперацията за 30 минути(не че трябва да й дават пари,кооперацията е на всички),но тя отказа с оправданието,че тия боклуци не ги е направила тяЕми извинявайте много,как може едната бабичка да продава цветя,или да шие шапки и ръкавици и да ги продава,а другата да проси?
DaughterOftheDevil
CherryBell13 <3
icebullet14 <3
Ето например миналата година,докато ходех около даскало видях 1 жена с някъв лист напечатен от принтер пред нея.Попитах я кво е тва и тя ми каза,че тва й е от Кремиковци и е работила честно 20 години,но са я изритали.Еми веднага й извадих на жената 5 кинта и й ги дадох,нищо че имах общо 10 за още 3 дни напред.Беше си чиста българка жената,доколкото мога да познавам,но и да е била от друг етнос няма значение,щом се е трудила честно!В случая само мачока си знае кво точно е видял,дали българка или някоя по-беличка представилка на ромите,така че никой не може да е компетентен и да каже кво би направил на негово място!
DaughterOftheDevil
CherryBell13 <3
icebullet14 <3
Точно. Всеки си носи главата, а също и характера. У нас мързели - бол. Че има хора, които са зверски прецакани, има, но те изключения ли са или по-честия случай? Ако е второто, със стотинки ли ще им се помогне - на всеки поотделно?Първоначално написано от Greennight
Затова, ако някого му е крайно неприятно какви социални несправедливости съществуват, да предприема крути мерки, а не да си мие очите, главно чрез... съдене на другите, да.
Понякога е добре да си траеш, не защото си мишка, а защото не можеш да оправиш целия свят, особено щом не си направил възможното със себе си и поне с близката си среда. В противен случай просто плюеш по останалите.