В неделя, някъде около обяд, бях в непосредствена близост до Гарибалди и имах да убивам един час между два ангажимента и се засилих към KFC, тъй като последните месеци ако не натъпча по 5-6 крънча дневно, не съм човек.
Както и да е, паркирах лимузината, наметнах сакото за 10-те метра пешеходен пробег и седнах в кфс-то на Гарибалди на ония масички, които са точно до панорамните стъкло-стени. Нали знаете - сядаш да ядеш и всички на спирката срещу теб те гледат с висящи зелцета от устата и белосана в майонеза. Беше претъпкано. Ама казвам ви, по двама на стол седяха и опашката на касата стигаше до вратата.
Седя аз и докаот набивам и разглеждам дефилиращи дупета по спирката - какво забелязвам: много възрастна жена от 'бялата раса', в един кожух седнала на едно от бетонните колчета на тротоара и проси. Обаче не проси нахално. Тя седи с една тъжна гримаса на лицето, но не просеща или молеща, студено и е, стиска някаква торба с една ръка, а другата е леко протегната с шепа напред. Гледаше към заведението (към нас). Не се беше втренчила, не ни оглеждаше. Погледа и беше празен, просто посоката на очите сочеше към нас. Съвсем нормална, възрастна женичка българка, беше си протегнала ръката и гледаше тъжно към заведението. В тоя момент спрях да дъвча и се огледах - всички около мен тъпчеха, веселиха се, аз също се тъпчех, някаква приповдигната глъч цареше, царевици навсякъде, табли с наелонови боклуци се търкалят..идилия, а половината от тия хора гледаха и те към спирката, но никой не видя жената. Дори тези около нея на спирката, и те не я виждаха. Затичани хора се блъскаха в нея за да се качат на трамвая, влююбени двойки се прегръщаха и целуваха минавайки покрай нея, бусове зареждащи със стока околните магазини профучаваха зад нея по релсите, напомпани бюстиета разхождаха последната колекция в/у себе си покрай нея, но нкой не я виждаше.
А тя не беше нахална, не говореше. Не беше инвалид, не беше циганка. Просто се беше свила от студ, седяща на едно бетонно колче, беше си протегнала дясната шепа и гледаше със сведен поглед, изморен към ресторанта.