Познавате ли хора с дислексия или вие сами сте във това състояние?Какви са вашите наблюдение на симптомите, поведението, живота им/ви.
Дори и да има никой пе би споделил защото ще му се изсмеят и ще го помислят за налоумен
В днешно време хората са гадни и гледат само как да ти се подитрават
Така е . Но на теб защо ти е да знаеш ?Първоначално написано от xxxbrokenhearthxxx
![]()
![]()
може би познавам, ала никой не си е признал досега
По-добре да си обичал и загубил, отколкото никога да не си обичал...
В класа на приятеля ми е имало 5 човека о.О май набора им е бил прецакан.
Единият вид на едно момче е бил, че е пишел много ситно и са му четяли нещата с лупа. Другият е пишел огледално, а останалите съм ги забравила. Знам, че са имали извинения от доктор, да не пишат и всички изпити са им били устни. И нямат право да става шофьори на високите категории нито летци и тем подобни. Иначе за друго не се сещам, ама си живеят нормално.
Дислексията има различна степен на проявление. При някои хора признаците може да са доста силно изразени, докато при други - почти да не се забелязват. Като цяло хората с дислексия имат затруднения с четенето, писането и смятането, но при тях въображението е много по-силно развито. Доколкото съм чела, такива деца си представят една буква, не като прост символ, а по-скоро като картинка.
Но концентрацията при тях е много по-малка и като цяло се изморяват по-лесно. На едно такова дете да остане съсредоточено за дълго време е много по-трудно.
Четенето може да е накъсано и не особено гладко. Липсва изразителност и е по-скоро монотонно. Като често децата може и да не разберат това, което четат, просто не го осмислят.
При писане се появяват повече правописни и пунктуационни грешки. Разместване на букви, изпускане на някоя буква, размяна на звучни с безвучни съгласни и обратното.
При смятането се наблюдават проблеми с запомнянето на танблица за умножение, в последствие някакви теореми, грешки при пренасяне. Един вид разсеяност.
И въпреки това, такива хора обикновено имат голяма обща култура, лесно запомнят интересни за тях неща и ги свързват по някакъв начин. Ако се подходи правилно към дете, което има дислексия, то може да развие забележителни творчески способности.
Ето и две теми, в които е по-добре обяснено за какво става на въпрос:
една по-обща и
една по-подробна.
Една моя приятелка има дислексия ама нейното е просто ужасно. Като си чете уроците срича и после нищо не запомня и трябва някой друг да и чете. Има много двойки пише много грозно, бавно и понякога допуска правописни грешки. Иначе аз си говоря спокойно с нея смисъл като изключиш училището всичко друго е окей.
Върви прочети коментарите в най-известният български торент тракер и ще видиш мноооого такива хора.......... Иначе "познавах" такъв човек........до 4 клас.