- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- 6/2(1+2)=?
Както и няма правило, че е само 6 върху 2, а не върху цялото.
Аз предлагам друг начин да се реши задачата. Щом казвате, че е 9.. На мястото на 6 сложете например буквата А:
А/2(1+2)=9 ако разкрием скобите става А/6=9 от тук А=9*6=54, не получихме че А=6, значи 9 е грешен отговор. Но ако решим така: А върху 2 и това цялото умножено по (1+2)=9 (не знам дали ще ме разберете, но не знам как да го напиша като дроб, има предвид така както го е написал/а Rorschach), разкриваме скобите и получаваме А върху 2 + А = 9, след като приведем под общ знаменател става А+2А=18, от тук 3А=18, А=6, значи ако решим задачата по този начин, 9 наистина е верен отговор. Реших задачата пак по 2-та начина само, че да е равно на 1. По първия начин се оказа, че е вярно (а при отговор 9, се получи че е грешно), а по втория начин получих, че е грешно (а при отговор 9, се получи вярно). Стигнах до извода, че или аз греша някъде или математиката не е толкова точна наука.
От училище помня, че винаги първо се РАЗКРИВАТ скобите!!! а не, че първо се извършва действието вътре в скобите (а в случая 2*(1+2)=6) и след това се извършва умножение или деление (в случая е деление: 6/6=1)