- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- БЕЛ - МАТУРА 2011!
ПРОТИВ съм!Цяла година в 11-ти клас ни готвеха за интерпретативно съчинение,а сега искат да пишем есе например на тема "Как ми е повлияло творчеството на Ботев?".Ами повлия ми така,че реших да взема пушката и да се хвърля в битка за свобода![]()
.Субективизмът при едно такова оценяване е толкова голям...Освен това високопоставеният ни министър каза,че думите в "есето" щели да бъдат преброявани (от компютър) и излизането от тях щяло да води до отнемане на точки
![]()
Some people feel like they don't deserve love. They walk away quietly into empty spaces, trying to close the gaps of the past.
Абе още се обмисля, не е окончателно, но съм твърде против.. сумати съчинения написах, сумати време изгубих имено да уча за тоя 41 въпрос.. а сега есе ще ми пускат.
Вафла..
аз завърших тази година и се радвам на избора между есе и Лис, а сега като са го натрапили така се получава гадно... според мен всеки трябваше сам да си прави избора кое да пише![]()
Има доста време,докато ги направя аз тези матури,но все пак ще изкажа моето мнение..
И аз съм "ПРОТИВ" тази идея..Случилото се с ЛИСа,може да се случи и при есето..Отново може да има "изтичане" на информация и тем подобни..Такива случки ВИНАГИ е имало и ще продължава да има..Това е..
Времето избира кой да срещнеш в живота си, сърцето избира кой да обичаш,
но само ти избираш кой да остане ♥
аЗ Съм ЗА,поради причината,че е по-добро решения за хора които могат да разсъждават,а не да назубрят няколко теми готови от интернет и да се правят на велики после.
Против съм,че не казаха по-рано за тея планове и ся ква е файдата всичко отива на кино от тва дето сме го учили от 7 клас до сега.
все ми е тая, докато има тест, аз си взимам матурата с 3ЛИС не мога да пиша, а есето няма да се хареса на проверяващия... казвали са ми, че доста абстрактно творчество имам хахах пак казвам - има ли тест, аз съм спасен
Май не сте много наясно с въпросното есе. За да се напише все пак трябва да сте научили произведенията, така че не виждам защо тези, които се подготвят, мрънкат толкова. Така ще се провери дали ученикът може да мисли и няма да оценяват само назубрени неща![]()
есето е по - лесно как няма да искате есе![]()
[ мразим хора! ]
'И аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец.'
('Дяволско' - А. Далчев)
Най-сетне на тези слабоумници да им хрумне нещо идейно. Но все пак съм 50/50. Има си предимства, да подтиква към разсъждения и т.н.Обесмисля малко задълбочено изучаване на произведенията, но все пак - и без това се учат некви врели - некипели. Ама дали го правят за доброто на учениците или от съмненията за изтичане на тазгодишната тема. Все пак съм ЗА.
Тази година имахме право да си избираме есе или ЛИС.Есето е по-добрият вариант.
Organic Chemistry is my passion![]()
![]()
![]()
Правят го,за да имитират дейност,нищо повече.
и аз завърших тази година, мисля че така прецакаха нещата според мен така ще стане по-трудна матурата, дано поне ви дадат текст, а не да отговарят на ''някъв си въпрос''!Първоначално написано от mimsssssss
твърдо против .. няма по-шибано нещо от есето![]()
Ако си поне малко умен можеш да напишеш есе много по-добре от ЛИС и пак да ги съчетаеш. Според мен есето е по-добър избор
Има две неща, които са безгранични: женствеността и как да злоупотребяваш с нея.
абсолютно съм съгласна от 10 клас до сега учим само как се пише ЛИС и изведнъж ни казват есе ,ами че ние есе не сме писали о т 7 ми клас ,аз съм забравила как се пишеПървоначално написано от winterfresh4o
![]()
По принцип за мен есе-то е много по-лесно.Както споменаха по-горе, тука можеш много по-свободно да разсъждаваш.
Но лошото в случая е оценяването, което без точни правила, които са налични само в ЛИС-а става доста субективно и неточно .
Предпочитам есе .
Идеята за есе ми харесва само когато това есе не е върху литературен проблем. Не знам защо, но като трябва да пиша есе по произведение, не ми се получава особено, в такива случеи предпочитам ЛИС.
Всъщност аз така и не съм много осведомена. Сигурно ли е това с есето вече? Не знам за вас, но не ми се иска да пиша по тема от типа на “Какво ми даде Ботев?”![]()
![]()
Сега ще ви кажа нещо, за което сигурно няма да ми вярвате до деня на матурата. Министъра е представителна личност и от него не зависи формата на изпита, той може да изявява мнение, но решенията се вземат от екип експерти (от ПУ и СУ ако не се лъжа). Формата на изпита остава непроменен, тегли се автор и произведение и се пише есе или ЛИС![]()
Ако има само есе на изпита каня всеки зрелостник да ми среже по един крак![]()
![]()
Да направиш анализ на литературен проблем, повече ме кефи. А и все пак е срамно един дванадесето класник да не може да анализира литературен откъс, не знам за мен е малко неприемливо.
Вафла..
Аз пък мисля, че някои теми са по-подходящи за есе, отколкото за ЛИС. Всичко си зависи от темата.
Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..
Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
Изключения: недочувам, недовиждам..
Ами двата формата на критически текст са близки, обаче аз не съм свикнал да пиша есе и вероятно няма да го напиша.За това предпочитам ЛИС, просто само ЛИС-ове съм писал до сега![]()
Глупави тиййнове!
Да ви имам проблемите!
Да напишеш есе означава да напишеш личното си мнение по даден въпрос и да го подкрепиш с доказателства или теза.
Аре са само не казвайте че немате лично мнение !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Образователната система ни е шибана, да, но в момента хората се опитват да ви улеснят живота да си напишетe ШИБАНОТО ЛИЧНО МНЕНИЕ, което го правите по цял ден по twitter-и, форуми, блогове и къде ли не, вместо да зубрите километрични обяснения на изкуфели професори, наричащи се "Литературни анализи"!
Ебахти децата! Вие сте откачено племе ей! Чалга ли е, кво ли е това животно, дето ви е промило мозъчетата!!! Пораснете първо и тогава коментирайте коя реформа е зле и коя не!
Пиклъовци! Можете да си врете неадекватното лично мнение къде ли не, а не можете едно есе да напишете, в което това е основното!
Глууупави децаааааааааааааааааааааа аа!
Кой ви излъга, че не можете да пишете есета...