- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- ............
От спора, че в провинцията се преписва, не е съвсем вярно всичко това... И аз съм от сравнително малък град (като изключим предприятието със 10 000 души персонал), обаче при нас не се преписваше, въпреки че познавахме квесторите. Всеки си пишеше това, което знае.. подсказъл съм 2-3 въпроса на един мой съученик ама дотук...
Иначе успех на пича, който мисли че ще преписва и ще успее да направи нещоставай си икономистче в УНСС след 6 години ще ми зареждаш колата на Лукойл
![]()
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=718232
Бях убедена, че пред "и" няма запетая, но си казах, че другите и те са достатъчно грешни, затова посочих отговор Г.
Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..
Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
Изключения: недочувам, недовиждам..
Aми и аз бях писала Г и като видях отговорите бях много разочарована...въпростите са супер объркани,а грешките са супер незабележими....Първоначално написано от marin4itu
Както бяха казали по горе и аз мисля,че тази матура беше най-трудна от всики години.Правила съм всички други матури пробно и ми бяха много по лесни..В сегашната българския беше (поне за мен) меко казано отвратителен...![]()
Моля те шофирай внимателно.Пази живота на близките ни,любимите ни,нашия и своя !
Знаех си, че има нещо гнило в този въпрос!!! И аз по същия начин чета и гледам - всичко е грешно. Обаче нямаше какво друго да посоча, затова и аз сложих Г. Излагат се просто с тези матури... Мене ми е много интересно дали някой депутат или министър или всъщност който и да е от там важните клечки, ако я направи тази матура, колко би изкарал.![]()
О боже,те с българския няма да се справят,пък за литературата да не говорим.Иначе за нас най-трудното.Нали сме много учени и умниПървоначално написано от Lorein
. Ама квото и да говорим свърши вече,сега само трябва да разберем какви са резултатите.
![]()
Моля те шофирай внимателно.Пази живота на близките ни,любимите ни,нашия и своя !
Министъра да направи матурата и колкото точки изкара, толкова ще са за 6 (не му давам повече от 50-60 точки)
Нищо му няма на въпроса.Вярно си е г !Това,че някои варненски учителки не си знаят материала не значи,че са прави !Първоначално написано от marin4itu
![]()
1 въпрос ако не сме писали по 41 въпрос ще ни анулират ли работата , че дочух нещо такова
Еми откъде накъде пък пред "и" ще има запетая... Де да знам, не й е там мястото според менПървоначално написано от DarkWitch
![]()
Усмихвай се.. Това кара хората да се чудят какво мислиш..
Частицата "НЕ" се пише отделно от глаголите! Пример: не знам, не мога..
Изключения: недочувам, недовиждам..
Има запетая пред "и", в случая няма никаква грешка. Отговорът е Г, не виждам защо спорите. А това, че някои учители не знаят езика, е жалко.
Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]
айде докажи ми, че имаДа те видя колко по-знаещ/а си от учителите, които не знаят.. хахах, в изречението или има 2 запетаи, или няма никакви!
Бурлаци, я махнете часта след и-то и вижте дали не може да си съществува изречението...
Как м усе викаше? Обособена? Вметната част? Ебал съм го - нали свърши!
май 4 точки губим от тестО, без резюмето и 41рвия, ама не съм сигурен.
Тея 10то класниците и 11то класниците - и аз кат бех малък и си седех у нас и решавах разни задачи от изпитите на батковците и си викам "ИИИ КЪВ СЪМ УМЕН!"... ма ша дое време дето нема си в къщи и тогава... нещата мн се променят сеш се
Нищо и вас ще ви омаже живота...
А тоя далчев (малка буква) мое ми лапа дебелия... ше го знам в депресара.
Май само разни депресирани бурлаци и недоебани девойки го харества - сериозно, толкова е тъжен.
Подяволите, това не е литература за 18-19 годишни глупаци... Това и великите пребозали даскалици по бел не го разбират, ние ли ше го разбираме (моля не ми казвайте колко сте умни вие и учителите ви - не сте!)
Утре да мине и другата матура, да пуснат по рано резутлатите, че не ми се чакат 20 дена (вече 19 май?) да си отдъхна, че вече сум у студенствУтУ и аз.
В училище са ни учили, че пред "и" НИКОГА няма запетая, освен ако не се изброява! Освен това искам да обърна внимание и на този въпрос:
9. В кое от изреченията НЕ е допусната пунктуационна грешка?
А) Чистият въздух, зеленината в градината и споменът за щастливите мигове му помагаха да възвърне изгубеното спокойствие.
Б) Бягали, бягали най-сетне се уморили и спрели да си починат под сянката на едно кичесто дърво.
В) В този горещ и задушен летен ден Мария, новата учителка в малкото морско градче влезе в двора на училището.
Г) Според мене, климатичните промени няма да доведат до понижаването на добивите в селското стопанство.
Тука верният отговор според тези, които са я правили тази матура, е А). Защо? Нима след "споменът за щастливите мигове" няма запетая.? Според мене има! Не е ли по-правилно изречението да е така: "Чистият въздух, зеленината в градината и споменът за щастливите мигове, му помагаха да възвърне изгубеното спокойствие"?!?!?!?! Аз лично на този въпрос съм отговорил, че верният отговор е Г). Къде има пунктуационна грешка в последното изречение?!?!?!?!?!?!?! Поправете ме ако греша!
Това са те учили 7ми клас.
Земи си прочети материала от по-горните класове...
Грешката в Г) е, че след "според мене" няма запетая.
А по отношение на А) - все едно да кажеш: Конят, бабата и дядото, тръгнаха по пътя (примерно изречение). Как ще сложиш след дядото запетая?! Така разделяш изречението на 2 безсмислени.. части. "конят, бабата и дядото" - и кво за тях? и "тръгнаха по пътя" - кой аджеба е тръгнал по пътя?!
Не съм твърдяла, че съм "по-знаеща", чети внимателно. На никого нищо няма да доказвам. А това измислено "правило" дори няма да го коментирам. И ти мен ще ме "видиш", ама през крив макарон.Първоначално написано от Tempest
Съжалявам. Не преминавам през линия, която очертавам [!]
Първоначално написано от x7aZzy
![]()
Така ли? Бреййййй! Никога не се поставяло запатая пред и???Първоначално написано от whiteterror
Да кажем от статията взимам това изречение,за да обясня :
Върнах се в хотела, когато денят преваляше, и реших да гледам телевизия.
В този случай имаме запетая,защото изречението може да съществува без вмъкнатата част вътре т.е. Върнах се в хотела и реших да гледам телевизия. А когато денят преваляше е вметнат израз.
Относно изречението в матурата :
Върнах се в хотела едва когато денят преваляше, и реших да гледам телевизия.
Пред едва когато НЕ поставяме запетая,защото е уточняваща дума,но в случая отново средата на изречението се явява вметната част! Затова има запетая пред И.
Съветвам Ви да си научите граматиката и тогава да приказвате !
Успех и на теб![]()