http://spidersport.com/weight-control.php
"Думата “диета” би следвало да се разбира като “начин на хранене”, а не като ограничаване на храната, но в тази точка ще я използваме в този смисъл.
Когато сте на диета, обикновено давате на тялото си по-малко храна от обичайното.
Скоростта на обменните процеси не може да остане същата, тъй като те разчитат на определено количество енергия, която вече не се доставя. Естествена реакция е тялото да подтисне обменните процеси като насочи максимална енергия към жизненоважните органи и намали енергоразхода за останалите процеси. В цифри това би изглеждало така: ако 50 кг жена изразходва дневно по 1900 ккал и намали приема си на храна от 1800-1900 ккал на 800 ккал, то след няколко дни тялото вече ще има намален енергоразход от порядъка на 1000 ккал, т.е. неконсумирайки онези 1100 ккал въпросната жена има отрицателен калориен баланс от само 200 ккал. Ето така се обяснява и факта, че често загубата на тегло е по-засилена в началото на една диета, а за да продължи прогреса се налага да се приемат още по-малко ккал. От тази гледна точка е по-добре да приемате 1900 ккал и да изгаряте 2500, отколкото да приемате 800 и да изгаряте 1000 (и прогресивно по-малко). "