- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Математика 9 клас..хелп
Здр на всички... Имам проблем с едни задачи....
госпожата ни даде да решим 25 задачи, обаче 4 от тях ми се опъват... когато започнахме да учим този раздел аз бях болна 2 седмици и малко не доразбирам нещата.. моля за помощ:
1.ABCD-ромб, вписаната окръжност в ромба се допира до АВ в т.М, АМ=4,ВМ=3. Намерете височината на ромба.
2. ABCD-равнобедрен трапец описан около окръжност; АВ=8, CD=2. Намерете височината на трапеца.
3.триъгълник ABC; АС=ВС=17; АВ=16;АН е препендикулярна на ВС; АН=?
4. триъгълник АВС; (ъгъл С=90 градуса); СН е перпендикулярна на АВ; СН=12; АС=?;ВС=?.
трябват ми до понеденик вечерта... мн ви се моля някой който ги разбира да ми ги обясни.... мс..
На мен ли ми се струва, или е дадена много малко информация? Особено 2рата задача. Откъде са задачите и в кой раздел на учебника са?
Не е нужно нищо повече за 2-рата задача.Сега е много късно,утре,ако някой не ги постне ще се опитам.Първоначално написано от pressiana
Реших само първите 3. Последната не съм я мислил :Д.
Сега има супер як мач и ще го гледам за тва. Ама иначе ще ви предоставя решенията на снимки. Ще ги пратя на лично съобщение на който иска, и на автора на темата.![]()
Благодаря ви наистина много за това че ми помагате...![]()
![]()
...
а иначе самите задачи не знам откъде ни ги дава госпожата.. от някакъв сборник...
мс. мн. още веднъж...
4-тата до утре ще съм я решил. Преди нищо не разбирах от тва, ама се стегнах и вече си решавам за кеф. Мога и цял да си решавам без да ми омръзне. От учебник, олимпиада, матура или някакви подбрани никога няма да се откажа. Абе направо си се боря със задачите
![]()
![]()
:P
Ами аз честно казано изобщо не се бях сетила да построя на 1 задача диагонали...![]()
ама като ги построим само да попитам...
нали се получава един триъгълник АВО... и височината си е спусната ... той е правоъгълен... не можем ли направо да използваме че... h(на квадрат)=а1.b1... тоест че... ОМ(на квадрат)= АМ.ВМ.... грешно ли ще е...
емии даа, тва съм написал :Д
Еми за 4 използвайте, че AH.BH=CH^2
и питаговори теореми за AHC и BHC между първото и второто една система и трябва да стане работата....
w0nd3rfuL верно че това си използвал/а .. аз недогледах нещо нещата като се сетих как да я решасори..
Напротив, точно така се решава..Първоначално написано от evilgirl95
.. Получава се, че разстоянието от т.О на окръжността до една от страните (т.е. отсечката ОМ) е равно на две корен от три.. => h=4к.3
Бъди дявол, за да не те пратят ПО ДЯВОЛИТЕ..
Ударете едно рамо за четъртата задача.. моля ви се само тя ми остана от всички и не знам от къде да я захвана...
На четвъртата сигурна ли си, че това е цялото условие? Смисъл някъде да е дадено, че триъгълникът е равнобедрен, или нещо подобно?![]()
Така е.. Не вярвам само с един-единствен елемент даден, някой да успее да я реши.. Просто- невъзможно е.. Я погледни да не си пропуснала нещоПървоначално написано от Fiction7577
![]()
Бъди дявол, за да не те пратят ПО ДЯВОЛИТЕ..
Нека построим правоъгълникът АВСD (нека да е по-големичък). През точка D построяваме окръжност с радиус 12cm, която пресича AD и CD в точки Х и У. Всяка допирателна, която построим към сегментът от окръжността, така че да се допира до нея в точка между Х и У (от малката дъга ХУ), ще пресича CD и AD в някакви две точки (да кажем Р и Т). И тогава всеки от триъгълниците DРТ е правоъгълен с височина 12см. Има безброй много различни такива триъгълници => по даден 90-градусов ъгъл и височина от върха му към хипотенузата не можем да пресметнем катетите.
Знам, че го увъртях, но пък е забавно ;]
http://prikachi.com/images/38/3396038C.jpg
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
ее бате страшен си !!!
как го измисли тва :Д
ама все пак си завършил вече, имаш повече идеи. Аз пробвах всичко възможно, даже и тригонометрия и не стана :Д:Д. Може и да не съм отделил достатъчно време.
Ами явно госпожата е забравила нещо..само това е дадено на четвъра задача... благодаря ви на всички много че ми помогнахте...![]()
![]()
![]()