- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Как се запомнят стихотворения?
Хора, трябва да запомням почти наизуст над 200 стихотворения, разкази и т.н. Как най-лесно да ги запомня и да ми седят в паметта по-дълго?
![]()
Сядаш и ги пишеш. И така докато не ги запомниш. :P
I'm still here bitches and i know everything !!!
Тери.. <33 ♥
Е по-голям зубар не бях виждал![]()
Стихотворенията като ми се наложи ги уча строфа по строфа, но разкази?!? WTF!
Как запомняш текстове на песни и телефонни номера/адреси? С повтаряне.
I'll forget the love letters you never fuckin' wrote
А защо трябва?Първоначално написано от vik0883
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
За какво са ти ?! Никой уважаващ себе си учител не би подложил децата на такова нещо.
Не ми пука за мнението на обществото, шото за мене едва ли му пука на някой от обществото ; ))
Hilary_![]()
КФ'О КЪТ ГЛААТА МИ Е ПРОСТЪ, НАЛИ УГЪВАМ ЛОСТЪ..!!
Измисли си нещо като песен и си ги пей постоянно като ги четеш, и така постепенно няма да има нужда от четене![]()
Повторение му е майката.
Впрочем, аз ползвам следната техника за стихотворения.
1.Чета го цялото, повтарям каквото мога, каквото не мога - поглеждам и чета.
2.Чета го пак, но без последната строфа, повтарям каквото мога, поглеждам...
3. Чета го без последните две строфи, три строфи и т.н. докато остане само първата, която вече 100% съм научила наизуст.
4. Чета и повтарям без първата и съкращавам по същия начин.
5. Чета и повтарям без първите две, първите три и т.н. докато остоне последната, която 100% съм наизустила.
6.Опитвам се да го кажа цялото без да гледам. Първите и последните строфи съм ги запомнила перфекткно, а средните също преждевременно.
Не знам дали успя да ми схванеш алгоритъма. Това е подходящо за по дългички нещица, но при мен винаги се получава.![]()
Чета го първо цялото стихотворение два или три пъти.
След това прочитам първата строфа два пъти и си я повтарям. И така до последната строфа. Накрая си го казвам цялото стихотворение един или два пъти.
А разкази се учат НЕ наизуст,а просто основните неща. Не знам как може да се запомни разказ наизуст,просто всеки уважаващ себе си не би го допуснал.
С писане НЕ СТАВА, защото ще го прави механично и нищо няма да запомни.. просто започни да ги четеш, но задълбочено и се опитай да вникнеш в смисъла, не се разсейвай с нищо друго и чети, примерно, всеки 5-6 реда по няколко пъти, докато не ги запомниш, и се опитвай да си ги казваш..
The pain you feel today is the strenght you feel tomorrow
^Зависи от човека.Аз като имам някакъв труден урок,който трябва да науча,просто си взимам учебника и започвам да го пиша.Изненадващо отначало за мен,но го запомнях почти моментално,след като го препишех.Това при мен много помага и често го ползвам.
Сядам,пиша и запомням!
Но със стихотворения не ми се е налагало,защото някак си успявам да ги запаметя лесно и бързо.Разбира се,ако са римувани.
Иначе по темата-абе,над 200 стихотворения меко казано не ми се вярва да имаш да учиш. И все пак-всичко идва от много четене и повтаряне на глас..Няма друг начин.
Този, който те кара да ги учиш на изуст му кажи да отиде някъде да се застреля !
Лично аз съм против тези неща !!! Само в основното са ме карали да уча някое друго произведение на изуст, което ТРЯБВА да се знае (според мен)
Моята даскалка по БЕЛ също беше твърдо против да ни кара да зубрим ! Тя ни научи да разсъждаваме, ЕВАЛАТА и правя ! Защото така го направи, че и ние не се усетихме
Важното е да говориш неща, които разбираш и ги виждаш от къде идват
Във вузовете масово НЕ ИМ трябват такива зубаритрябват им хора разсъждаващи, а не коне с капаци
![]()
Е да, не всеки път се получава, защото трябва да си концентриран.. Иначе, ако не ми се занимава да пиша стихотворението, уча стиховете два по два.Първоначално написано от BaffaLsc
![]()
I'm still here bitches and i know everything !!!
Тери.. <33 ♥