- Форум
- По малко от всичко
- Спорт и здраве
- Хора помогнете да отслабна?
^Говоря за витамините от група Б.. Полезни за нервната система /мозъка/.. Тъй като ми омръзна да ми казвате колко малко знам и че говоря само грешни неща, ето:
Хлябът съдържа почти всички витамини от група В – витамини В1, В3, В6, В15. Всички те се борят с анемията, укрепват имунната система, подхранват мозъка, засилват рефлексите и имат отношение към обмяната на останалите хранителни вещества.
В хляба има и микроелементи: желязо (бори се с анемията, придава добър тонус на кожата, активно стимулира растежа и имунната система), манган (подобрява паметта, рефлексите, неутрализира стреса), кобалт (предпазва от анемия и участва в активния растеж), цинк (бори се с безплодието при мъжа и при жената, стимулира дейността на мозъка, намалява тежестта на инфекциите на горните дихателни пътища), флуор (предпазва зъбите от кариеси, укрепва костите и заздравява ноктите), йод (активно съдейства за растежа, подпомага мозъчната функция, поддържа здрави зъбите, косата, кожата и ноктите). Бременните и родилките имат повишена нужда от йод.
Пълнозърнестият хляб е с най-висока концентрация на изброените микроелементи, след него са ръженият и царевичният. Най-беден на микроелементи е белият хляб.
В хляба има и витамин F. Той е подпомага растежа и намалява теглото, освежава кожата и косата и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Съдържа се във всички видове зърна.
В хляба има въглехидрати (захари). Те са трън в очите само на некомпетентни лечители и съответно на зле информирани пациенти. Захарите са основен източник на енергия за цялото тяло. Под въздействие на ферментите те се разграждат в организма до глюкоза, известна като кръвна захар. Тя осигурява нужната енергия на мозъка, мускулите (сърце, матка, двигателен апарат), кръвоносните съдове. Един грам захари освобождава 4 калории енергия – точно толкова, колкото и един грам белтък.
Pain is inevitable. Suffering is optional.