- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Трудни родители.
Здравейте, тийнове!
На 16 съм и както всеки човек на тази възраст имам проблеми с родителите ми. Баща ми е избухлив, дори прекалено избухлив. Майка ми има проблеми с нервите. Проблемът е , че при всяка нередност в семейството си патим ние с брат ми ( 11 годишен ). Стига се до бой много често, което наистина е неприятно (предполагам, че всеки, който е минал по този път знае какво е). Все още не могат да разберат, че в някои посоки се оправям сама и че трябва да ме оставят да се оправя сама. Откакто станах 2-ри клас винаги аз съм "черната овца" в семейството. Не одобряват всичко, което правя. Не искат да ме приемат такава, каквато съм. Не съм лошо дете, нито пуша, нито пия, нито излизам или ако изляза , то ще е за час/два, нито се държа непристойно или неприлично. Може цялото им това държание да е следствие от стреса в работата им.. Но .. редно ли е да изкарват целия си гняв върху мен или върху брат ми ? От няколко години вече търпя, но колкото повече пораствам , толкова повече нищо не ме задържа в нас. Когато ги помоля за нещо винаги бивам наругавана или изритвана. Почти всяка вечер плача, завита през глава заради цялото това ежедневие, защото наистина се уморявам от тях и от всичко свързано с тях. Не зная към кого да се обърна, тъй като и двамата имат връзки в целия град. Страх ме е. Не зная какво да правя и как да реагирам вече. Дори не искам да се прибирам след училище.
Ако някой е минал през същото нещо, нека сподели как преминал през целият този стрес или поне да ми даде съвет.
P.S. Знам, че проблемът ми не е от най - важните, знам, че има хора с много по - страшни проблеми, но за момента просто се чувствам толкова безсилна и изпълнена с омраза към родителите си, че .. не зная какво да правя...
Благодаря ви, предварително!
здр, съжалявам за развоя на събитията.Мога да ти помогна единствено като си излееш душата кажи какво ти е говори с приятели,кажи на родителите си за това как се чувстваш.Родителите са си такива повечето (благодарен съм на господ ,че моите не са чак толкова избухливи в повечето случаи.)Кажи им как се чувстваш.Сподели с приятелки.Повечето хора в деца в такива положения започват да пушат,пият НЕ ГО ПРАВИ.Но ако ти е писнало
(Психическо насилие
Психическо насилие са всички постъпки, които могат да попречат на развитието ти, на възможността да реализираш способностите си и да се справяш с трудните ситуации.
Когато някой те подценява, подиграва се с теб, заплашва те, държи се несправедливо с теб, отхвърля те или проявява друг вид лошо отношение той накърнява достойнството ти и нарушава спокойствието ти.)
Tова в от закона за закрила на детето
Гореща линия за помощ и подкрепа на деца
Тел. + 359 2 958 50 00
И ако все пак искаш да говориш с някои пиши ми съобщение да ти дам скайпа си излееш душата
ДАНО ДА СЪМ ПОМОГНАЛ АКО НЕ ИЗВИНЯВАМ СЕ!!!
stefko1996, благодаря ти! Пробвала съм да говоря с приятелки и т.н. , но те самите си признават, че не могат да разберат какво ми е изцяло. Техните родители са коренно по - различни хора. С тях може да се разговаря , докато с нашите .. разговорите протичат единствено с караници. Да кажа на нашите как се чувствам ? Пробвала съм.. Няколко пъти. Но тяхното мнение е , че съм прекалено глупава, за да ги разбера. Признавам, че и на тях не им е лесно , но не мисля, че собствените ти деца трябва да са отдушници на агресията ти. Говорих и с класната ми , преди време, но тя искаше да говори с нашите, което в нито едно отношение не би ми помогнало...Нашите не биха приели факта, че аз говоря пред хората за отношението им към мен ...
Благодаря и за номера , който ми остави. Мисля, че в скоро време ще го използвам. За пиенето, пушенето и т.н. съм твърдо против. Не мисля , че те ще ми помогнат с нещо, така че
Наистина , много ти благодаря!
ако мога да помогна с нещо ми пиши съобщение винаги съм на среща .Ако ти се говори в някои пак ли пиши.Успех чао
Не им обръщай внимание, не им говори(е като те попитат нещо отговаряй с мили отговори;д], гледай да не седиш при тях за дълго[в една стая].
Опитай примерно за 1 седмица да се държиш с тях максимално любезно и добре, ако продължават да ти се карат, спокойно можеш да използваш телефона написан по-горе. С други думи. За 1 седмица се дръж почти като роб и им помагай, помагай им да "премахнат" стреса от себе си по всевъзможни начини. След това им сподели за това и ги помоли да не правят повече така, кажи им, че не се чувстваш добре и ако продължават - казах го.
"Не е важно другите да те мислят за идиот, важното е ти да се мислиш за идиот."
Виж,съжалявам искрено ,надявам се не си подложена на голям тормоз,но ако наистина са много гадни,гледай максимум да избягваш срещите вкъщи с тях.Стой си в стаята,излизай и така..Сега кой клас си?9?10? .. ако можеш да потърпиш примерно до 12 клас,после ще отидеш някъде в университет и ще си по самостоятелна и няма да ти мрънкат на главата..Не те съветвам много да говориш за социални и такива неща,защото не виждам какво могат да направят,най-много да вбесиш повече баща си и майка си..И още нещо,това постоянен тормоз ли е или на моменти?И имаш ли роднина с който да поговориш..Стринка,чичо,лел я,вуйчо и нещо такова?..
Randy: Oh yeah? We'll lets re-direct the moment Mr. I'm So Original. Where's your motivation? Huh? Why copy yourself off of two high school loser ass dickheads? Stu was a pussy ass wet rag. And Billy Loomis? Billy Loomis, what the fuck? Jesus! Talk about a rat looking homo repressed momma's boy! Why not set your goals higher huh? You wanna be one of the big boys! Huh? Manson, Bundie, O.J, Son of...
10 клас свърших. Това правя , почти не се засичаме, аз седя в стаята си и не излизам много, мноого от нея.Ами .. надявам се да мога... Макар че имам и други планове.. ноГоворила съм с роднини, но никой по никакъв начин не пожела да ми помогне. На ден по 2-3 (4 макс) пъти... Не всеки път се стига до бой, но фактът, че ме обиждат и накърняват достойнството ми се отразява и на психиката ми , а не искам след известно време да стана изнервен или по - лошо - луд човек...
По принцип децата на такива родители са с някакви изкривени представи за живота и го приемат това за нормално и се примиряват, но виждам, че при теб не е така и че си съвсем нормална. 1. според мен, не ползвай номера, защото в България тази помощ е само официална и както казаха най-много да ги вбесиш повече..
другото, което мога да ти кажа е да се опиташ да погледнеш на нещата по друг начин да го приемеш това като предизвикателство.. и ако искаш да им кажеш как се чувстваш го кажи на техен език.. защото е ясно, че не говорите един език.. навлез в тяхната логика и така им наложи мнението си без да стигате до излишни конфликти.. Поне след определена възраст няма да се нуждаеш от тях и ще си самостоятелна, а свикнеш ли да се оправяш с такива хора, после ще ти е по-лесно и в живота, защото другата крайност още по-лоша т.е да те галят родителите ти 20 години и цял живот да се нуждаеш от тях
(знам, че е лесно да се каже, а трудно да се направи, но само толкова мога да ти помогна)
Успех!!
Хм, и аз не мисля, че ще има полза от социалните. Както казаха и преди мен - погледни на нещата от друг ъгъл, като предизвикателство. Това, което изтърпяваш в момента, ще те направи по-силна, ще си изградиш броня и ще станеш по-устойчива. След две години ще завършиш средно образование и ще можеш да се отделиш, ще имаш самостоятелност. Това е свързано с много трудности, но и ще бъдеш по-свободна. Може би ще ти се наложи едновременно да работиш и да учиш, което си е доста изтощително, но ако имаш нужната воля ще издържиш. С цялото си сърце ти пожелавам да постигнеш това, което искаш и въобще животът ти да тръгне в една по-добра посока.![]()
![]()
Ако искаш да си щастлив - бъди.
Избягвай ги максимално,следвай мечтите си и знай,че след време ще водиш самостоятелен живот.Сега е лятна ваканция,излизай по често,стой в стаята си и ги избягвай колкото се може повече.Няма смисъл да ставаш "изнервен човек" и да си тровиш здравето,защото те си изкарват нервите върху теб.Спокойно и помни,че някой ден ще си повече от тях.. Успех!
Иди за лятото при баба и дядо,поне малко да се отчуждиш и оттървеш от това ежедневие и този тормоз.
Много благодаря на всички за съветитеРадвам се, че все пак някой откликна на проблема ми
Да, наистина това за мен е едно огромно предизвикателство , защото по този начин се уча сама как да се справям с проблемите сега , а и занапред в живота. Пак ви благодаря, наистина! Много ми помогнахте.
bblue:
Здравейте, тийнове!
На 16 съм и както всеки човек на тази възраст имам проблеми с родителите ми. Баща ми е избухлив, дори прекалено избухлив. Майка ми има проблеми с нервите. Проблемът е , че при всяка нередност в семейството си патим ние с брат ми ( 11 годишен ). Стига се до бой много често, което наистина е неприятно (предполагам, че всеки, който е минал по този път знае какво е).
аз имам същия пробелм (с баща ми),майка ми е добре но винаги баща ми когато се ядоса си го изкарва на брат ми и мен (на 12 съм).Знам какво ти е.....и аз се 4удя как да се справя с него.и се стига до бой,което е най-тежкото нещо
![]()
И аз имам същия проблем , мама обаче е добра, тати е ужасен, на 14 съм и аз имам брат , на 10 е , но не винаги си го изкарва баща ми на него ,а по-скоро на мен...Обижда ме , че съм тъпа, влязох в най-елитното училище в града, а той не спира да ми го натяква...обижда ме и лошото е , че аз не мога да си трая и много се вбесявам.... мама току що ми каза,че ще се махнем от къщата след като ТОЙ ме наби за първи път. Беше ужасно ;( ама ми е по-гадно като ми крещи без причина и ме обижда или като не ми дава дори да говоря с момчета![]()
... лошото е, че няма къде да отидем, понеже мама е от друг град, живеем в къщата на баща ми и не знам какво ще измисляме, но не издържам повече... към него изпитвам само омраза и искам да се махна, не искам да го виждам изобщо... лошо ми е, всеки ден е това...ужасно е и нямам с кого да говоря освен с мама.... и все си мисля колко готино ще ми е ако го няма!!!
Просто бъди силна и не му позволявай да те пречупи. Както казаха другите "приеми го като предизвикателство". Знам, че точно в този период от живота ти ще е най - трудно , защото навлизаш в пубертета , но стискай зъби и си мисли ,че 'скоро всичко ще свърши'.
aleks4600, подкрепяйте се с майка ти в такива моменти. Понякога това може да ти помогне.![]()
Успех на всички , които имат този проблем. Наистина животът не е най - розов , но пък рано или късно всеки си получава това, което е заслужилЖивотът на никой не прощава.
![]()
Игнорирай ги. Живей си живота както на теб ти е кеф. Слушай родителите си,ама не ги взимай толкова присърце.