.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 19 от общо 19

Малка група хора.

Според вас може ли малка група да промени света? много ще е добре да се аргументирате.

п.с. пиша тук, защото във философия и религия ще получа около 5 поста на кръст
    REGGAE BOOM <3

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    one foot on the gas, one foot in the grave
    А тук ще получиш висококачествени отговори?

Теорията и практиката показват, че е възможно.
    Въпреки това е малко вероятно особено в днешно време, където всичко се поглъща от големите компании.

Зависи и какво имаш предвид под "да променят света".

Колко мащабна промяна търсиш?
    If it wasn't for date rape, i'd never get laid.

и last.fm-ец

световен мащаб, нещо като промяна на световния ред.

чудя се дали малката група хора не е просто преходен момент, а не двигател на действието. тъй като за да се стигне до голяма група хора, обединени от тази промяна, се минава и през малка.

това е една теза, която ме човърка
    REGGAE BOOM <3

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    ами такива събития в световен мащаб са изключителна рядкост.

Ако вземем за примери - френската революция, световните войни и т.н., то групите не генерират настроенията, които са в основата на промяната, а по-скоро ги направляват в определена посока.

и last.fm-ец

да кажем, че промяната се състои в това, че множество хора да живеят според и се идентифицират с философиите, ценностите, разбиранията на групата, етц

не е ли по-скоро един човекът, който предизвиква промянта? а другите просто да се обединяват около тези негови разбирания?
    REGGAE BOOM <3

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    Ами тя тази промяна в идеологиите е породена от моментното състояние на групата и може да се случи на няколко места едновременно.

и last.fm-ец

Повече от фен
    като по-голям мога да ти кажа, че света се променя доста по-лесно, отколкото си мислиш - и ДА, могат!
    Don't Take Life Too Seriously, You'll Never Get Out Alive!

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    Цитирай Първоначално написано от DiabolicalSoul
    като по-голям мога да ти кажа, че света се променя доста по-лесно, отколкото си мислиш - и ДА, могат!
    и основаваш твърдението си на това, че си "по-голям"

ок....

и last.fm-ец

подозирам, че желая да чувам повече мненията против.. защото всеки може да каже 'всичко е възможно'.

мненията против май ще изискват повече аргументация.
    REGGAE BOOM <3

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от w0sh
    Цитирай Първоначално написано от DiabolicalSoul
    и основаваш твърдението си на това, че си "по-голям"

ок....
    еми, не само на това, но когато си по-голям си пробвал да свършиш някой неща в тоя живот - къде успешно, кде неуспешно, попътувал си по света, променя ти се малко мисленето, виждаш доста работи, попрочиташ това-онова.... и ДА могат

мога да ти кажа, че едно от нещата, които трудно проумях (че и още ми е трудно понякога) е това, че света хич не е толкова перфектен, структуриран и сложно работещ, както изглежда като си малък. Като си на 18 и всичко ти изглежда много далеч и че много трудно се постига и че само някакви суперхора имат милиони или пък стават световни шампиони по нещо, после разбираш, че е въпрос главно на инат и постоянство и че даже и супер-хората всъщност са имали някакво "disfunctional family" или са наркомани, или изневеряват на жената си с асистента им, или си говорят сами (абе примерите ми са много тъпи, ама разбра идеята, че си имат точно толкова нормални проблеми и странности като всеки друг човек, това което ги отличава от другите хора е успеха, които са постигнали) в училище и като порастваме ни учат, че заобикалящия ни свят е някав супер идеализиран и има добро и зло, правилно и неправилно и т.н, и границите са ясни и едните хора отиват в затвора, а на другите им се случват хубави работи, ама след време виждаш, че всъщност не е така и разбираш. че с хъс и здрава работа можеш да постигнеш повече отколкото някога си си мечтал.

дано си разбрал кво исках да кажа, че аз като го прочетох не разбрах съвсем
    Don't Take Life Too Seriously, You'll Never Get Out Alive!

Мега фен Аватара на w0sh
    Град
    Единственото, което разбрах, че се опитваш да обясниш е, че ти си видял колко е пропукан света И, разбираш ли, защото не е такъв, какъвто си мисля аз, значи е възможно 5 човека да обърнат световния ред...

Или не си прочел темата и си метнал утопичното си мнение на сляпо, или продължаваш да си мислиш, че по-голям значи и по-рационален и аз ще приема позицията ти за чиста монета.

и last.fm-ец

Всеки може да промени света (:

Randy: Oh yeah? We'll lets re-direct the moment Mr. I'm So Original. Where's your motivation? Huh? Why copy yourself off of two high school loser ass dickheads? Stu was a pussy ass wet rag. And Billy Loomis? Billy Loomis, what the fuck? Jesus! Talk about a rat looking homo repressed momma's boy! Why not set your goals higher huh? You wanna be one of the big boys! Huh? Manson, Bundie, O.J, Son of...

^ Абсолютно грешно твърдение.

Но всеки може да промени себе си спрямо другите, след което да промени света, такъв е процеса.

На онтопик:
    може, даже това най-често се организира от много тесен кръг хора (в повечето случаи исторически - творчески/философски кръгове), за да се попие от масите.

СЕГАШНИЯТ проблем с промяната на света е прекаления информационен поток, който дава прекалено много и прекалено различна информация, която чисто времево не може да се осмисли напълно. и се сменя постоянно от нова, и нова, и нова, т.е. няма фокус върху значимата такава.

така мисля аз, инак хубава дискусия може да се спретне.

Авторе,учи се от хората във форума.Всичките са философи и са завършили всички възможни специалности.Знаят тайната на живота и света се върти около тях

Randy: Oh yeah? We'll lets re-direct the moment Mr. I'm So Original. Where's your motivation? Huh? Why copy yourself off of two high school loser ass dickheads? Stu was a pussy ass wet rag. And Billy Loomis? Billy Loomis, what the fuck? Jesus! Talk about a rat looking homo repressed momma's boy! Why not set your goals higher huh? You wanna be one of the big boys! Huh? Manson, Bundie, O.J, Son of...

ами ако се включиш реално и по-обстойно в дискусията, можеш и ти да му отговориш на човека, но не виждам да го правиш. (:

Мега фен Аватара на Blab
    ако живеехме в модернистично настроено общество, щях да отговоря положително.
    разпадането на индивида и фрагментарността на света/живота/знанието, обаче, водят до кризата(не ми харесва тази дума, но се намести без да пита), в която се намираме. в някакъв смисъл примирението и намирането утеха в нонсенса, освен да забавляват и запълват време-пространството, изхабяват до пълно изтощение.
    //спи ми се, личи си, зная;Д

Супер фен Аватара на badsector
    Разбира се, че може. Само ти трябва да премахнат около 200-300 човека...

Цитирай Първоначално написано от w0sh
    А тук ще получиш висококачествени отговори?

Теорията и практиката показват, че е възможно.
    Въпреки това е малко вероятно особено в днешно време, където всичко се поглъща от големите компании.

Зависи и какво имаш предвид под "да променят света".

Колко мащабна промяна търсиш?
    искам да развия този ред.
    сама по-себе си би ли успяла една малка група да формира и влияе така, както една голяма? не изяждат ли големите малките? дали малката група ще успее да 'вреди' влиянието си, когато наоколо има толкова големи риби?

не е ли процеса на промяна, предизвикан тази малка група просто развитието и в по-голяма, за да бъде и по влиятелна?
    REGGAE BOOM <3

Мега фен
    Съжалявам за оф-топика ,но донякъде ще е показателен за това ,което ми се иска да ти кажа.
    Те не ме разбират:
    аз не съм уста за тия уши.
    По принцип не харесвам въпросния автор ,но отчасти е прав в някои отношения.

Та по темата - не. w0sh и Blab ти казаха всичко ,така че освен да преразкажа лаконичните им постове ,май друго няма да свърша.

Хората си живеят що-годе доволно ,особено тези в развитите страни ,и опит да промениш статуквото ще ти докара не последователи ,а опоненти ,или поне така си мисля. Разбира се ,както и тук ,има такива ,живеещи на ръба ,но докато въпросните не са болшинство не мисля ,че каквато и да било група хора ще може да променя нещо. Поне не и с помощта на масите.

Аз впрочем затова ти пльоснах този цитат от Ницше - ако няма стимул да търсиш промяна ,тя така и няма да дойде. Виж България в какво положение е - политиците гафят ден след ден ,но докато не се осерат много здраво просто нищо няма да мръдне. И не само тук е така. Ако знаеш в Белгия ,Франция ,Германия и Великобритания какво е положението с религиозната 'търпимост' (като там под търпимост се разбира мюсюлманите да ти го навират в лицето) направо ще ти се сторят смешни нашите 'националисти' ,лаещи за нищо.

От друга гледна точка - можеш да промениш света към по-лошо ,което не изисква особена подкрепа от мнозинството. Виж Ал-Кайда какво постигнаха

дали малката група ще успее да 'вреди' влиянието си, когато наоколо има толкова големи риби?
    Имам и аз един въпрос. За какво влияние говорим в случая ? Социално , политическо , икономическо или комбинация от всичките ? Аз под 'промяна на света' разбирам съвкупността от тези. Ако ще говорим за това дадена група хора може ли да промени възгледите на една нация или въобще на целия свят - справка Холивуд.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си