Преди година бях пуснал подобна тема на твоята, касаеща FCE.

Отидох на мястото, където си бях избрал курсове и си мислех, че ще ми дадат някакъв тест да ми определят нивото. Оказа се, че тестове за определяне на ниво правят само на по-малките (аз бях 10-ти клас). Питаха ме къде мисля, че ще се справя. Нямах си и понятие на какво ниво съм, не съм в английска езикова, нито пък бях ходил на уроци/курсове преди, че да имам някаква база за сравнение с други хора ...
Единствено часовете по АЕ в училище на ниво elementary- pre-intermediate. Избрах групата за FCE. В крайна сметка ми казаха да дойда в еди-кой-си ден и да вляза с FCE групата, а ако не щели да ме преместят в по-долна.

Оказа се, че изпитвам затруднения само с граматиката и говоренето, като второто се поправи доста бързо, заради упражненията, които правехме. Слушането винаги ми беше над 80%, четенето над 90% ... Писането изкарвах прилични резултати като цяло , но не кой знае колко блестящи, макар и да ми се случваше да имам някой творения с много висока оценка. Мързелът си е мързел ...

На изпитът обаче writing-ът се оказа най-силният ми компонент, плътно следван от слушане и четене на едно ниво.

Тази година карах курс ниво CAE, реших да не се явявам на изпит, защото лятото ще ходя на TOEFL. Резултатите ми са горе-долу същите с малко повишение на слушане и четене и с по-голям прогрес при говорене, граматиката пак не никак цветуща.

*Честно да ти кажа няма особено фрапираща разлика за мен между двата изпита, но трябва да се отбележе, че по програмата на въпросната школа групите от FCE работят по учебници на ниво CAE, а тези от CAE на учебници на ниво профишънси ...

*Аз не съм от хората, които си пишат думите, аз ги запомням направо с текстовете, които учим или ги прочитам няколко пъти. Не ми се налага и да се напъвам много-много. Предполагам, че за 1 година би могла да се подготвиш и да изкараш A на CAE : ) !

Стана дългичко, за което се извинявам, но като почна да се обяснявам и се отплесвам ... Дано да съм помогнал. Успех и не се притеснявай ! : )