Няма много смисъл от 2 уиндоуса. Аз съм го правил преди и мнооооооооооооого рядко съм влизал във втория, така че само губи място и нищо повече.

На един комп не му пука какво ще му инсталираш, без значение какво е инсталирано в момента на него и дали въобще нещо е инсталирано. Но не се прави през операционната система (дори случайно да има, не го препоръчвам). За целта трябва да имаш записан инсталационен (boot, самозареждащ се) диск, от който при стартирането на компа да зареди (BIOS настройки или ако имаш Boot Menu от някой F клавиш), и така всъщност започва инсталацията.
По-нататък винаги в процеса на инсталация се предлага възможността за форматиране на C:. Както казах - на инсталацията не й пука какво има на харда, така и така ще трябва да го форматира. Тук може да предложи разни ъпгрейд възможности в някои случаи, но това също не го препоръчвам. Винаги и само чиста инсталация на форматиран C:!

Възможно е обаче компа да не може да зареди инсталацията на XP. Например за моя лаптоп показва грешка, че липсват SATA драйвери и не може да получи достъп до харддиска. Просто XP е по-старо за тази платформа. Но ти така или иначе трябва да си запишеш диска и да пробваш дали ще тръгне инсталацията. Дерзай.