- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Чужбина-изисквания
Искам да попитам, какви са изискванията в европейските университети освен сертификат за език и оценките от дипломата за средно (с матурите),
там има ли практика всеки университет да си имам собствени приемни изпити, както в България. (Примерно, ако ще уча медицина ще трябва ли да държа изпити по химия и биология)
п.п - няма значение за коя държава става въпрос, предполагам, че практиката е еднаква ..
Практиката е супер различна.
Питай за държава и специалност конкретно.
Англия, Германия, Италия.. (за САЩ знам че трябва да се държи sat, но аз нямам време кога да се готвя за него, затова отпада)
.. а специалност не съм решил още, но примерно за нещо свързано с право или икономика има ли допълнителни изпити и къде?
Освен езиковите:
Германия - не
Италия - 90% съм сигурен, че не
Англия - зависи; за право - LNAT в добрите университети; за икономика – изпит има само в Оксбридж и LSE;
Супер! Сега разбирам, защо толкова хора искат да учат в Германия. А дали ще ме приемат в качествен университет с 5 г/д от дипломата + toefl/CAE?
А какво представлява това LNAT и много ли е труден, защото специалности като Международно право ми се струват привлекателни, а не може да се каже, че съм от най-блестящите ученици.
Извинявам се за правописните грешки, не винаги имам време да си проверявам! Момче съм!
В Германия ще ти трябва DaF или DSD, не английски...с 5 не мога да ти кажа къде ще влезнеш. Нямам си идея. Определено имаш по-големи шансове да влезнеш в хубаво място отколкото в Англия.
LNAT трябва да видиш дали ти го искат. Има 9 университета, които го изискват и това са по-читавите университети. Труден е, но пък и никой не очаква да имаш повече от 60-70%.
Ето ти списък:
http://www.lnat.ac.uk/lnat-exam/admissions-law.aspx
Въпросът е, че с 5ца в дипломата не съм сигурен дали ще стане в някой от тези университети така или иначе...защото напоследък кандидатстват супер много българи в Англия и повечето са с 6.00 (колко са реални тия оценки е друг въпрос). Виж, помисли...ако си от София, пробвай в някоя от тия фирми като Интеграл, Дарби, Едланта да видиш какво ще ти кажат на една консултация...![]()
Иначе в Англия без IELTS няма да минеш.
Доколкото помня модератора вземаше участие в една подобна тема, която бе разисквана надълго и нашироко.
За да не бъде мнението ми спам ще ти споделя какво направи една моя позната,която отиде да учичи Икономика в Англия. Доколкото помня искаха единствено да има добър TOEFL ( 76-85 точки, нещо такова зависи от университета) и добра диплома ( имаше 5.40-50 от ик. гимназия в България).
В Англия всеки университет си има своя политика на приемане, така че първо трябва да се фокусираш върху дадена група университети и да разгледаш всичко за тях.
Що се касае до САЩ, таксите са непосилни за голяма част от българите, но завършилите могат да се радват на по-високи заплати от европейските си колеги, или поне така е на хартия.
^И на практика.
Ще ме извиняваш, но хората не са тръгнали за Германия, защото няма приемни изпити.Първоначално написано от rome0
Няма ли университети, които да приемат с английски или не са добри просто? Също така, CAE върши ли работа изобщо, че като гледам всякъде искат други сертификати.Първоначално написано от amk933
Извинявам се за правописните грешки, не винаги имам време да си проверявам! Момче съм!
А знаете ли какво ще ми трябва за журналистика в Германия? Има ли някакви специални изпити?![]()
На малко места и то може да ти го изискват с оценка А например. Може да е доживотен, но точно поради това не е предпочитан документ. TOEFL/IELTS/SAT са много по-практични.Първоначално написано от rome0
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Има и е много добър - международния университет в Бремен (Jacob University Bremen), но искат SAT, което е трудно.Първоначално написано от rome0
С CAE става само някъде и трябва оценка "А". Както каза и Chacho IELTS е много по-предпочитан и практичен.
PinkPanther2,
има много хора, които го правят по тази причина. В Германия се влиза значително по-лесно отколкото в Америка и Англия. Следването после е по-трудно...
http://www.integraledu.com/integrale...du_kind_id=687
Според този списък в 99% приемат и със CAE, предполагам, че не са го обновявали скоро .. някой може ли да ми даде подобен линк с актуалните изисквания на университетите.
За да не правя нова тема пиша тук:
Някой може ли с какво ниво на сложност e IELTS, ако на CAE имам B означава ли, че ще се справя добре на IELTS...
IELTS не е ли само за UKНе съм чувала да го искат в Германия.
Иначе ако искаш право в Англия е безсмислено да държиш LNAT - както казаха по-рано го искат само десетина университета и то не най-добрите (поправка). В списъка единствено Durham, King's и UCL си заслужават, другите са по-назад в класациите, няма дори в топ 20 по право от останалите (освен Глазгоу, но той е в Шотландия), а университетите, които наистина си заслужават не го искат, защото осъзнават колко е скапан. Плюс това, ако имаш диплома 5 - няма да те приемат нито в Durham, нито в King's, нито в UCL - така, че ...
Ето таблица горе-долу да сравниш, ако искаш http://www.guardian.co.uk/education/...sity-guide-law
IELTS се води advanced, но зависи от собствените ти възможности и знание дали ще ти е труден или неСпоред мен може и 7.5 - 8 с B на CAE, но всичко е според зависи, както казах.
Специално за Англия, ако те интересува нещо, питай по-конкретно, защото аз ще уча там след 2 месеца и съм разучила всичко.![]()
Gwendoline, мерси много! Мен основно ме притеснява дипломната оценка. Защото както казаха горе има много пълни 6ци, а аз се се боря за 5 почтиа тъй като нямало други изпити това сигурно е основното по което сравняват кандидатите и не знам дали ще ме приемат някъде, където си заслужава. Ти колко имаше самата. И.. това 7.5-8 добър резултат ли е? Защото никога преди не съм се интересувал от IELTS и нямам никаква идея к'во 'що е.
Споко, не всички университети искат 6,00.Толкова висок резултат (точно 6,00 до стотните и три матури) искат много малко университети и то за отделни специалности - за които се водят в топ 3 или топ 5 в УК да кажем или топ -нещо си- в света.
![]()
За да кандидатстваш ти искат диплома, препоръка от учител, изпит по английски и мотивационно. Има много неща по които сравняват кандидатите, така че не си набивай разни мисли в главата.
По принцип 5,50-5,80 са нормалните оферти за хуманитарни науки, 5,00 до 5,50 за научни. За моя университет мога да ти кажа, че искат 5,50 за право (топ 5 е) и 5,00 за научни специалности.
За изпита по английски - аз съм ходила на тоефл и за него мога да ти кажа, но можеш да видиш и в сайтовете на университетите колко IELTS искат - да, 7,5-8 е супер и ще ти стигне, максимума е 9.0Повечето искат над 6,5. Иначе за хуманитарни специалности изискването е по-високо, както и за научни е по-ниско.
![]()
Аз бих ти казала да се притесняваш повече за ielts/toefl, защото разлика от 5 точки може да ти отвори много врати, но може и да ти ги затвори. Често правят компромиси, ако ти харесат мотивационното.
С диплома 5,00 можеш да бъдеш приет почти навсякъде, но пак зависи и какво кандидатстваш - ако искаш science - почти е сигурно, че ще те вземат на поне 4 от 5тте ти възможни избора.
А ти в кой университет учиш и сама ли си писа мотивационното писмо или някой ти помогна? И имаш ли представа колко искат за архитектура г/д. Още не съм решил с точност к'во искам да уча и затова разпитвам за всички специалности![]()
Gwendoline, имам няколко въпроса към теб (и към другите които са запознати). Краят на август, началото на септември ще държа ТОЙФЕЛ. Как стои въпросът с посочването на университети при регистрацията, нещо не мога да разбера цялата схема.
Доколкото разбрах, резултатът ми от ТОЙФЕЛ, ще се прати на няколко университета, които посоча, без такса, обаче после не ми е ясно как стои работата с ucas, защото уж първо ще се пратят предсрочно, а аз дори не съм наясно дали става така, защото ще държа изпита вероятно септември, а ще кандидатствам може би декември-януари-февруари през ucas.
Смятам да кандидатствам право в Шотландия, съответно сега съм си набелязал следните унита:
University of Glasgow
University of Birmingham
University of Aberdeen
University of Edinburgh
University of Strathclyde
University of Dundee
Та, какво можеш да ми кажеш за тях ? Освен това изпитът LNAT какво представлява, така де, мислех, че се държи след определен период, когато вече си бил в университета, а то се оказа, че се държи предварително ... Нещо идеята за самия изпит ме притеснява : ) !
Още един, последен за сега въпрос: Как стоят нещата, ако искам да кандидатствам и във Франция (Монпелие и Тулуза) ?!
И ти чрез фирма ли кандидатства ?!
^ Ами аз лично не съм посочвала университети там, защото когато държах тоефл-а не бях кандидатствала чрез UCAS още и не знаех къде и какво ще бъде. До колкото съм си говорила с други кандидатстващи, които са писали унивеститети, същите са им изисквали по-късно сканирано копие на сертификата, така че май не ги пращат въобще - безсмислена услуга! Защото дори да не посочиш, пак няма да ти вземат пари - само ще трябва да отидеш до някоя зала да го сканираш или ако имаш във вас принтер и готово.
Аз кандидатствах сама, без фирма, и цялата кореспонденция си я водих по мейл с унитата(включително и ми писаха да им пратя сканирано копие на сертификата). За Франция не знам как стоят нещата - не съм се интересувала за там, но аз бих избрала Интеграл - хем е безплатно. ;д За Англия обаче Интеграл ще те набутат с най-задръстените университети, а ако искаш да кандидатстваш в такива, които ти си си избрал - ще трябва да заплатиш скромната сума от ~800 лв. - кандидатствай сам!
Ако кандидатстваш чрез UCAS гледай да е по-рано, защото до колкото помня крайния срок беше 15 февруари? Не оставяй за последно
Водещите от тия сигурно можеш да се досетиш са Единбург и Глазгоу. За Единбург знай, че много режат, защото както знаеш вече няма такси и е топ унивеститет и всички се втурват натам. Доста българи скъсаха тая година, особено за компютриБирмингам обаче не е в Шотландия? :д Както и да е - за него знам, че има добра база (имам познати там) и приемат лесно - по-малки изисквания, но не е и на дъното на класациите. Доста успешен университет мисля. Aberdeen мисля, че беше обявен в някаква класация за един от най-бързо развиващите се унита в UK и по-миналата година беше вложил няколко милиона паунда за обновяване на библеотеката. Доста силен в правото. Останалите два са по-слабички, но не са и за подценяване. Дънди мисля, че беше силен в медицината.
Aко си за Шотландия, така бих си степенувала лично аз тези универсиетети: Edinburgh, Aberdeen, Glasgow, Strathclyde, Dundee. Aко искаш и Бирмингам обаче - бих го сложила на трето място.
LNAT - да, предварително се държи и представлява въпроси, свързани с правото и от тоя род - по принцип не изисква специална подготовка, но и с такава не се изкарват особено много точки.По-назад в темата има линк и там има инфо за формата на изпита.
Личното ми мнение е, който кандидатства право да не го държи, защото има по-добри университети, които не го изискват.
Само 3 от списъка си заслужават и ако ще кандидатстваш в тях - тогава е оправдано.
хаха
rome0, разбира се, че сам си пишеш мотивационното - това е идеята - да се мотивираш защо искаш да учиш точно тази специалност.Естествено можеш да го дадеш на някоя г-жа да го провери за дребни грешки - правопис, пунктуация. В нета има много материали как точно да се пише, какво можеш да включиш като инфо и т.н.
За архитектура естествено най-добре е AA School of Architecture , ако имаш няколко хиляди паунда излишни на година, хаха.В държавните университети по принцип изискванията за архитектура са високи. Повечето искат над 5,80 диплома (говорим си естествено за добри и 'над-добри' университети ;д). Трябва да пишеш на всеки един университет, който си набележиш за българи какви са изисванията, но примерно мога да ти нахвърля университети, на които можеш да пишеш: Bath, Cardiff, Sheffield, Liverpool, Manchester, Edinburgh School of Architecture, само Edinburgh, Nottingham, Newcastle, Plymouth, Glasgow school of art, Birmingham City, Westminster, Strathclyde, Kingston, Birmingham, Northumbria, Portsmouth, Newcastle, Arts University College Bournemouth, Brighton, Greenwich..
^ Благодаря ти за инфото : ) ! Като съм написал Бирмингам съм си мислел за Единбург, а после съм го добавил и него.
Та, ти къде (ще) учиш и каква специалност ? Към точно определен факултет ли се беше насочила ? Колко ти беше резултатът на ТОЙФЕЛ, дипломата от даскало и колко препоръки прати ?
Питам, защото вероятно ще имам ужасна диплома ~5,50+ (дано), а препоръки ще могат да ми напишат 1 преподавател, максимум 2-ма, от едно и също място (курса ми).
Май от всичко най-много ме притеснява дипломата и мотивационното ми писмо ... С матурите ще се справя, изпитът е доста по-различен от това, с което обикновенно съм свикнал, но няма граматически упражнения, така че има шанс да дръпна напред. Ще видим : ) !
Btw, ако имаш някакви други идеи за университети в Шотландия с право, бих се радвал да ги чуя, дори да не са точно топ 5, защото да се целиш най-високо без резервен план е лоша идея!
Още нещо се сетих: аз си мислех, че може да се кандидатства, че всичко минава през UCAS ?! Или ти в твоя пост имаше впредвид, ако кандидатствам аз през UCAS, вместо фирма да ми върши работата : ) ?
^ Ами в единия случай кандидатстваш ти през UCAS, в другия случай Интеграл кандидатства през UCAS вместо теб и им плащаш 800 лева.Мисля, че е ясно кое е по-изгодно
А и наистина не е чак такава философия, аз за половин час си попълних данните вътре и цъкнах Complete..
Право има още в Glasgow Caledonian, Robert Gordon, Stirling и Еdinburgh Napier. Robert Gordon между другото е доста напред по архитектура (за rome0)
5,50 не е ужасна дипломаДаже е добре и ти стига за доста от университетите. Препоръки.. трябва само една, защото в сайта можеш да изпратиш само една покана за препоръка.
За личната информация ще ти пиша на лично![]()
това е достатъчно за да го изтрия като опция.. ще помисля за нещо друго (за което да ми стигне успехът)повечето искат над 5,80
Мерси много!
В университета Единбург няма такси,сигурна ли си?Аз със сигурност искам да уча в чужбина,за сега се спирах само на Франция,защото другата държава,която ме влече е Англия,а там са много високи таксите...