.
Отговор в тема
Страница 2 от 4 ПървиПърви 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 79
    ^ И не само в Единбург, а в цяла Шотландия. Значи да изясним въпроса с Шотландия - там има такси, но те се поемат от организация, наречена SAAS, която ги плаща, без да трябва вие да ги връщате или да плащате нещо. Тоест, безплатно е, няма такси, само трябва да кандидатствате в SAAS.

За таксите - В Англия до тази година таксите бяха около 3400 паунда на година, но от следващата ще стават около 6000 - такова се говори, по новините също го даваха. НО! имате право на опция - студентски заем (който го теглят да не кажа почти всички студенти, защото дори и за там не са чак толкова малко пари тия 3400 или 6000 паунда). Този заем не обвързва семейството ви по никакъв начин (в смисъл, че нашите се притесняваха да не да ми вземат апартамента и разни такива) не - единствено кандидатствате, те ви отпускат този заем (пращат парите направо към университета), трябва да кандидатствате всяка година междудругото, и след като завършите и почнете да работите и да изкарвате над 15 хиляди паунда на година (като станат 6к таксите ще е над 21 хиляди паунда) автоматично от банковата ви сметка държавата тегли по 9% на месец, т.е. започвате да изплащате заема. Ако спрете да работите - спират да ви теглят пари. Тоест всичко е направено като в "нормална" държава - имате пари - плащате, нямате - не ви карат на сила. Ако по някаква причина не ги изплатите за 25 (или 30 години мисля беше) - опрощава ви се.
    Също така, ако се върнете в България пак ще трябва да го изплащате, НО! при едно условие - ако получавате заплата от порядъка на 3000 лева - малко трудно, затова най-вероятно ще ви бъде опростен.

Да кажа и за Уелс две-три думи. Там също има такси, но са по-малки от колкото в Англия и отново имате право на заем. За там не съм се интересувала, но мисля, че са около 2000 паунда таксите. Единствения недостатък на Уелс мисля е, че градовете там са по-малки и ще бъде по-трудно намирането на работа. ;/

Във Франция в Монпелие имам бивша съученичка. Тя ми обяснява един ден за условията там, но ... До колкото си спомням приемат почти всички кандидати първоначално, но после започват яко да режат, за да останат само тия, които могат да завършат - т.е. тия които имат положителни оценки на изпитите. Мисля, че има такси, но от втората година нататък. Първата е един вид преценка кой става и кой не - който става - продължава обучението си, който не - скъсват го на изпитите и чао чао. Но тя мисля, че със заем си плащаше таксите.

rome0, отвори един сайт на уни и виж списъка със специалности - има ужасно много специалности. Според мен, за да влезеш в хубав университет с диплома 5,00 трябва да е science - примерно software engineering, electrical engineering, computer science, artificial intelligence, мисля, че и aerospace engineering може, биотехнологии, химия, физика, .. междудрогото не си мисли, че дипломата ти е ниска Освен това, ако се постараеш на матурите и на ЗИП може и доста да е над 5.00 И аз съм минала по тоя път и знам, споко, само се постарай малко.

Има и друг въпрос за изискванията - има някои университети, които имам чувството, че си нямат представа какво искат от нас - някакъв задръстен университет в топ 30, дето имаш 0,00 перспектива с него иска 6,00 диплома за научна специалност - фейл. Затова пък има и хубави университети, които не са чак толкова строги в подбора и дават шанс на всички - примерно Royal Holloway - дори в сайта са си написали, че ще дадат шанс на всеки, стига да кандидатства и да не са му чак толкова хубави оценките. Той е доста напред по класациите и то не само в една област. Най-силен е сигурно в computer science and it.

^ Да, но работа с компютър изобщо не ме привлича Не искам цял ден с години да вися пред това нещо.. Всъщност както каза ти ще се постарая да си дигна оценките малко.

btw.. От къде гледат оценките ти, като се има предвид, че по времето когато кандидатстваш още нямаш диплома...
    Извинявам се за правописните грешки, не винаги имам време да си проверявам! Момче съм!

Супер фен Аватара на scrooper
    Май се прави справка с годишните ти оценки от 8 до 12 клас и отделно на срочните от 11 и 12 клас... Това е просто слух
    always late but worth the wait!

е как 8 клас.. като 8 клас се води основно !! ??
    Извинявам се за правописните грешки, не винаги имам време да си проверявам! Момче съм!

Ухуу, тъкмо мислех да пускам тема, ама видях тази
    Първо значи, колко струва кандидатстването през UCAS, без друга фирма, и какви документи ми трябват при попълването на формуляра. Защото бях чувала сумата от 500лв ама нещо не ми се вярва много много. Също, трябва ли ми справка с оценките до този момент или няма такова животно?
    Аз изкарах IELTS с 7.00 през май и дипломата ми ще е 5.90 и нагоре. Е, сега завърших 11 клас, до сега имам само една 5 по Техническо чертане Уча в ПГ по екология и биотехнолия където учим много химия и биология и излизаме със средно специално по екология. Та, това би трябвало да ми стигне за молекулярна билогия/генетика за Единбург, Гласгоу и Сейнт Андрюс, нали? Естествено предпочитам Единбург, но и другите два са добри. Ще пробвам и Абърдийн, но той ми е най-последен варянт. Почнах наскоро да пиша и мотивационно, с цел да го допълвам коригирам от време на време, та да е готово до октомври.

Супер фен Аватара на scrooper
    Цитирай Първоначално написано от rome0
    е как 8 клас.. като 8 клас се води основно !! ??
    Ами да, справките са по- различни от дипломата. Всъщност аз ти говоря как стоят нещата в езикова гимназия- искат да видят оценките ти от началото до края на престоя ти в гимназията.
    always late but worth the wait!

^ Mмм, не знам от къде точно си извадил информацията, но аз също бях в ЕГ и ми искаха оценките 9-12 клас без разказвателните от девети клас. 8 клас се води основно образование (+ разказвателните от 9ти), което на тях не им трябва, те ти искат оценките от средното.

роме0, оценките ти 9-11 клас се пишат в сайта на UCAS ако кандидатстваш сам, ако е през агенция - те ти искат академична справка, но цените за нея варират много - някои казват, че са заплатили около 10 лева, но в моето училище е около 50-60 лв. Още едно доказателство, че е по-изгодно сам да си попълниш документите. Отделно искат predicted grades за 12 клас, но тях ги пише учителя в препоръката ти.

silver_moon, таксата за кандидатстване през UCAS е 21 паунда. Като добавим и няколко левчета за сканиране и от тоя сорт + вече като ме приеха превод на дипломата - 30 лева, всичко ми излезе под 100 лева. И пак да кажа - не си заслужава да давате 500/600/~ лева на фирма, за да ви попълни 5 неща
    Справка ще ти трябва, ако кандидатстваш през фирма, ако не - намираш си старите бележници и си попълваш оценките от там
    Оценките и резултата ти мисля, че е супер! Постарай се на ЗИПовете и на матурите за по-сигурно, за да ти се задържи резултата 5,90. Според мен ще те приемат тези специалности, но все пак драсни по един мейл да питаш какви изисквания имат за тези специалности за българи - някои университети изискват да кажем матура по биология. Естествено, това не е задължително да е така и ако не ти искат, можеш да си отидеш на английски.
    Специалностите, които си си избрала са страхотни и имаш огромен шанс за кариера в тази сфера. Също така и биотехнологии. Преди да кандидатствам това, което сега ще уча, исках молекулярна биология, но по една или друга причина нашите не я харесваха тази специалност и ме накараха да запиша друго..
    От изброените унита най-добре е St Andrews за тези науки, но разбирам опасенията ти - това е малко градче със страшно много студенти и най-отдачният вариант е Единбург наистина.
    Успех с мотивационното, има хора, които го пишат за 2 дена, други за 5, на мен ми отне 2 седмици, но си го харесвам и ме приеха навсякъде. Може и да знаеш този сайт, но там има много материали и примерни писма за всякакви специалности : http://www.thestudentroom.co.uk/

Супер фен Аватара на Thrombocyte
    Искам да попитам най-изявеният участник в дискусията Gwendoline. Надявам се да ми отговориш на не много удачният въпрос как мислиш да живееш там, т.е вашите със собствени средства ли ще те издържат, ще работиш ли, заем ли сте теглили и т.н.
    Въпросът може да ти се стори твърде личен, но нека си го кажем направо- най-голямата пречка за студентите са финансите, та затова ти като човек с опит би могъл да посъветваш останалите как е най-добре да постъпят.
    Благодаря предварително.

Eм аз нямам кой знае какъв опит , защото още не съм отишла, но за това как аз ще се издържам там - плана е първата година ще ме издържат нашите с това, което са събирали като пари за мен през годините (30-35 хиляди лева), а лятната ваканция да остана там, за да работя и да събера за втората учебна година, както и да работя през самата учебна година (студентите имат право на 20 часа седмично да работят само, иначе подлежат на глоби работодателите, нелегално е) и така за всяка следваща година. Надяваме се да останат поне малко пари за всеки случай, ако се наложи спешно нещо. Затова си мисля даже първите дни като отида да си подам документи за жълта карта и да си търся работа колкото се може по-рано (до 6 месеца след като отида, ако си намеря нещо ще е супер), 1-во, за да имам пари и нашите да ми пращат малко и така да има за черни дни както се казва , 2ро да свиквам да работя и да си разпределям времето да ми стига и 3то и контакти ще завържа хем. Тук не са теглили заем, единствения заем, който имам е студентския за таксата. Имайте предвид, че аз ще съм в Лондон и там всичко е тройно по-скъпо от колкото в другите градове. В Шотландия е още по-евтино.

Супер фен Аватара на Thrombocyte
    Благодаря за бързия отговор

Ух, това за матурата не го знаех, аз си мисля по английски да държа, струва ми се бебешка като я правих тазгодишната. Мерси, ще драсна имейли на тези юнита да попитам дали искат матура по биология. Но аз разчитам на това, че уча в училище с много химии (Аналитична, Органична, Неорганична и тн.), към вяка химия има и отделно практика, както и Микробиология и тн., с отново много практика. Отделно и екологията + практика, където има огромна доза биология . Още в седми клас си знаех, че искам да уча биология и затова се набутах в такава гимназия. Гадното при нас е, че нямаме ЗИП по БЕЛ и втория предмет за матурата. Тъй като ни свалиха много излишни предмети като гадното Техническо чертане дето ще ми разваля хармония в дипломата от 13 клас (нали го премахнаха) и няма къде да набутат и ЗИПовете, та май ще ходя на уроци по БЕЛ отделно.
    Иначе Сейнт Андрюс го харесвам много, но като чета в този сайт, "дъ стюдент роом" разбирам, че е много малък град, малко по скъп от Единбург, а и вероятно работа и квартира ще се намират много трудно. Но иначе университетът е добър.
    Ииии вече ме отказа да използвам посредническа фирма. Само пари да им давам - дада Все едно съм саката и немога сама да попълня формулярите.
    А и още едни въпрос: Тези препоръки, има ли значение от кои учители са, в смисъл по какво преподават и после как се прилагат към всичко останало, сканират ли се?

Искам да попитам (като прочетох за 13ти клас) със средно или средно специално ще излезеш??? Ако е второто трябва да попиташ изрично университетите дали приемат средно специално, защото някои се правят на ударени с мокър парцал и искат foundation year (подготвителна година), която е пълна загуба на време и пари...
    Естествено, не забравяйте да се пазарите с admissions office по всякакви въпроси! - ако ви искат прекалено много точки по английски пишете им дали не може да ви намалят изискването, ако ви искат прекалено висока диплома, описвате, че в БГ много малко хора могат да изкарат такава диплома и реално е непосилна, описвате ситуацията, че ви искат оценките от всички години и е много трудно да сте професори по всичко и т.н.!!! Ако ви искат трета матура - също! Опитвайте се (без да става нагло) да ви намалят изискванията до посилни за вас. Не винаги става, но има случаи на хора, които от 6,00 им намалят на 5,80 да кажем или им опрощават 3тата матура и така.

Обикновено, ако имат претенции каква да ви е втората матура ще ви кажат изрично - ако не пишете си каквато искате вие. Също така, ако кандидатствате право да кажем ви искат оценките по история от дипломата, ако е компютри - оценките по математика или физика, ако кандидатствате езици - оценките по езици, биотехнологии - оценките по биология и химия. В тази връзка го казах с матурата

Препоръката от учител принципно няма значение от кого е - ти си избираш, но според мен най-отдачният вариант е да е от учител по английски, защото ви я пише направо на английски. Ако си изберете някой друг, трябва да я дадете пак на учител по английски да ви я преведе и така.
    Препоръката се изпраща по следния начин - в сайта на UCAS има отделни секции за попълване - лични данни, образование и т.н. Едната секция е точно за препоръка. Там има поле да попълните името, адреса и телефона на учителя и мейла му (много е важно да не го объркате, защото само веднъж може да се попълва това поле). След като напишете мейла и дадете Complete на секцията, от сайта му пращат линк с парола и той влиза и copy-paste препоръката, запазва я и излиза. Това е общо взето. Предната година е било направо ти я копираш в сайта, но са се усетили, че можеш и сам да си я напишеш и го промениха.

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    ^Аз оферта с 3 матури освен от Warwick не съм виждал...

Мега фен Аватара на Chacho
    Аз имам няколко по-простовати въпроса:

1.Кои са graduate и undergraduate students?

2.Ако имам бакалавърска степен в дадена област, мога ли да кандидатствам за някой от MIT, Stanford, Harvard на база на университетските ми резултати, а не на училищните, за магистратура?

3.Четох, че не можеш да вземеш PhD, ако вече имаш таква в друга наука (поне за MIT). Дали важи единствено за ВУЗ-а или е без значение от къде си получил степента?
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Еми принципно, след 12 клас се държи държавен изпит за да си вземеш Средно специално, ако не искаш може и да не го взимаш. Но специалното е една идея по-високо от само средното, не виждам причина то да ме прецаква по някакъв начин. В дипломата на едно място се пишат само общообразователните предмети, които си се учат навсякъде и които се гледат от нашите юнита и с притурка се дават и специалните. Не е да кажеш да не съм учила тези, които се учат навсякъде. Гледам, че повечето великобритански университети за научните специалности искат да си учил преди това определени науки по-разширено в училище, това поне го имам, и имам 6.00 на всички
    Но ще проверя как стоят нещата с матурите, дано не ми искат биология, че аз две години съм си решила, че ще държа английски

^^ В момента се сещам за LSE и Oxford, но сигурно има и други (Durham, Bristol?)

^ Undergraduate са бакалаври, под graduate сигурно имаш предвид postgraduate , това са магистри; за магистратура естествено, че кандидатстваш с резултатите ти от бакалавърската степен, а не от основното :P
    За третия въпрос не съм сигурна, ще е най-сигурно да питаш университетите.. до колкото знам в UK нямаш право да караш няколко бакалавъра и няколко магистърски степени; един вид не искат да има хора, които само учат и теглят заеми и в крайна сметка не правят нищо, но може и да се бъркам тотално и да е някакъв слух. Може и това да се отнася за заема - не можеш да запишеш друга специалност, ако си завършил една и не си изплатиш заема за нея... не знам, не знам, не съм сигурна и не искам да говоря глупости и да те обърквам ^_^

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от Gwendoline
    ^^ В момента се сещам за LSE и Oxford, но сигурно има и други (Durham, Bristol?)
    Тц. В Оксфорд не искат 3 матури - с две минаваш. Имам сега 3ма познати, които заминават натам и всичките са с 2. В LSE приемат мноооого трудно българи (да не кажа хич), защото както в UCL българското образование се гледа с лошо око.

Chacho,
    Undergraduate - бакалавър
    Graduate - магистър
    Postgraduate - Ph.D. и разни специализации
    Така са.

За Америка съм изписал супер много, защото им познавам системата идеално. Има една тема 12-13 страници само за UK и USA. Ако искаш погледни и там.

По втория въпрос...никой няма да ти иска дипломата от училище за магистърска степен. Ще трябва да държиш обаче или GMAT или GRE или LSAT или друг изпит за прием в дадения университет.

Супер много професори имат по 2 Ph.D.-та, така че това "правило" важи само за дадения университет и много ме учудва...

Postgraduate не е ли магистър, а термина graduate се използва за всичко, което е "след undergraduate"? За първи път чувам postgraduate да е нещо, различно от магистър. В сайтовете има две секции - undergraduate и postgraduate. Изглежда ми по-логично

бтв не можеш да си сигурен кой ще ти иска и кой не 3 матури или нещо WOW , след като попаднах на случая нa университет, дето едвам влиза в класациите да искат за science subject диплома 6,00 *.*

Град
    София
    В Америка са така както ги написах. Единствено зависи от университета, Ph.D. може да спадне и в графа graduate, а postgraduate да бъдат отделни специализации...

Обучението, обаче, се дeли на undergraduate, graduate, postgraduate...

В Англия може и да са както си ги написала.

Можеш да си сигурен къде какво ще ти поискат. В Warwick не познавам и един човек в последните 2 години, на когото да не са му поискали 3 матури...логично е, че ще поискат 3 и следващата година.

Иначе на мен Великобритания ми е safety...

А те ли ти казват по кой предмет да е 3тата матура или просто искат да има такава, без значение по какво е. И винаги ли я искат с 5.50-6 ??

Ами ако кандидатстваш математика/компютри да кажем ще ти искат матура по математика и така нататък. Само, че те ако ти искат 3та матура ще ти искат 6,00 и минимум 5,80-5,90 диплома.

Голям фен Аватара на kamen971
    Град
    Varna
    Малко ми е рано за университет,но искам да ви попитам-относно университетите в Германия и в Англия.Ще уча в езикова гимназия с немски език.Исках с немски,защото всички така ме съветваха,защото е по-труден и прочие.След 12 клас,да кажем ако са ме взели в Лаистунг паралелка ще се явя на изпита за немска езикова диплома DSD на C1 и ако я получа къде мога да кандидатствам ?Аз като си науча немския и си взема сертификат-той ще ще ми е като вход за немските университети.А ако след като науча немски се разубедя да кандидатствам,примерно в Германия,а реша ,че искам в Англия как мога да си изкарам сертификата ТОЕФЛ с ,който да кандидатствам в Англия.И според вас къде са по-добри университетите в Англия или Германия.От няколко дена следя темата ви и ще съм много благодарен ако отговорите на посочените от мен въпроси.

Супер фен Аватара на cunt
    Град
    София
    я кажете как се оформя бала за кандидатстване в университети плс
    Better to be king for a night than schmuck for a lifetime.
    L'homme est n

^ Бала се оформя различно за различните видове училища. Мога да ти кажа за ЕГ как стоят нещата.

Цитирай Първоначално написано от kamen971
    Малко ми е рано за университет,но искам да ви попитам-относно университетите в Германия и в Англия.Ще уча в езикова гимназия с немски език.Исках с немски,защото всички така ме съветваха,защото е по-труден и прочие.След 12 клас,да кажем ако са ме взели в Лаистунг паралелка ще се явя на изпита за немска езикова диплома DSD на C1 и ако я получа къде мога да кандидатствам ?Аз като си науча немския и си взема сертификат-той ще ще ми е като вход за немските университети.А ако след като науча немски се разубедя да кандидатствам,примерно в Германия,а реша ,че искам в Англия как мога да си изкарам сертификата ТОЕФЛ с ,който да кандидатствам в Англия.И според вас къде са по-добри университетите в Англия или Германия.От няколко дена следя темата ви и ще съм много благодарен ако отговорите на посочените от мен въпроси.
    ТОЕФЛ се взема, като учиш английски В училище като 2ри чужд не мисля, че ще ти е достатъчна подготовката, но и зависи в каква гимназия си.

Това къде са по-добри университетите няма еднозначен отговор. Където ти самия смяташ, че са по-добри, значи те са по-добрите. Не може обаче да се отрече, че след САЩ, сигурно английските университети са следващите, спрямо световни класации, които съм виждала. За Германия нямам информация. :/ В Европа университети бол - Великобритания, Франция, Германия, Австрия, скандинавските държави - вярвам, че ще те подготвят достатъчно добре, зависи това коя страна и кой език повече ти допада (естествено не значи, че гледана отстрани нейния образ ще се запази в същата светлина като отидеш там ). Имам приятелка, която мечтаеше да отиде в Лондон и като отиде, се върна след 6 месеца, защото "това било най-ужасното място на света". Така, че не може да се каже къде е "най-доброто" образование - може пък да не ти провърви и дори да си в най-хубавия университет.

Мега фен Аватара на Chacho
    @cunt - всеки университет си има свое балообразуване, за което можеш да си направиш справка в сайта на конкретното висше учебно заведение. Когато се ориентираш къде искаш - проверяваш как стоят нещата, за да си правиш сметка, дали трябва да пренареждаш приоритетите си. Като станеш 12 клас (всъщност е хубаво всяка година и въобще, когато се сетиш) правиш повторна справка, защото внасят промени всяка година.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си