^ Ами аз лично не съм посочвала университети там, защото когато държах тоефл-а не бях кандидатствала чрез UCAS още и не знаех къде и какво ще бъде. До колкото съм си говорила с други кандидатстващи, които са писали унивеститети, същите са им изисквали по-късно сканирано копие на сертификата, така че май не ги пращат въобще - безсмислена услуга! Защото дори да не посочиш, пак няма да ти вземат пари - само ще трябва да отидеш до някоя зала да го сканираш или ако имаш във вас принтер и готово.
Аз кандидатствах сама, без фирма, и цялата кореспонденция си я водих по мейл с унитата(включително и ми писаха да им пратя сканирано копие на сертификата). За Франция не знам как стоят нещата - не съм се интересувала за там, но аз бих избрала Интеграл - хем е безплатно. ;д За Англия обаче Интеграл ще те набутат с най-задръстените университети, а ако искаш да кандидатстваш в такива, които ти си си избрал - ще трябва да заплатиш скромната сума от ~800 лв. - кандидатствай сам!
Ако кандидатстваш чрез UCAS гледай да е по-рано, защото до колкото помня крайния срок беше 15 февруари? Не оставяй за последно
Водещите от тия сигурно можеш да се досетиш са Единбург и Глазгоу. За Единбург знай, че много режат, защото както знаеш вече няма такси и е топ унивеститет и всички се втурват натам. Доста българи скъсаха тая година, особено за компютри Бирмингам обаче не е в Шотландия? :д Както и да е - за него знам, че има добра база (имам познати там) и приемат лесно - по-малки изисквания, но не е и на дъното на класациите. Доста успешен университет мисля. Aberdeen мисля, че беше обявен в някаква класация за един от най-бързо развиващите се унита в UK и по-миналата година беше вложил няколко милиона паунда за обновяване на библеотеката. Доста силен в правото. Останалите два са по-слабички, но не са и за подценяване. Дънди мисля, че беше силен в медицината.
Aко си за Шотландия, така бих си степенувала лично аз тези универсиетети: Edinburgh, Aberdeen, Glasgow, Strathclyde, Dundee. Aко искаш и Бирмингам обаче - бих го сложила на трето място.
LNAT - да, предварително се държи и представлява въпроси, свързани с правото и от тоя род - по принцип не изисква специална подготовка, но и с такава не се изкарват особено много точки. По-назад в темата има линк и там има инфо за формата на изпита. Личното ми мнение е, който кандидатства право да не го държи, защото има по-добри университети, които не го изискват. Само 3 от списъка си заслужават и ако ще кандидатстваш в тях - тогава е оправдано. хаха
rome0, разбира се, че сам си пишеш мотивационното - това е идеята - да се мотивираш защо искаш да учиш точно тази специалност. Естествено можеш да го дадеш на някоя г-жа да го провери за дребни грешки - правопис, пунктуация. В нета има много материали как точно да се пише, какво можеш да включиш като инфо и т.н.
За архитектура естествено най-добре е AA School of Architecture , ако имаш няколко хиляди паунда излишни на година, хаха. В държавните университети по принцип изискванията за архитектура са високи. Повечето искат над 5,80 диплома (говорим си естествено за добри и 'над-добри' университети ;д). Трябва да пишеш на всеки един университет, който си набележиш за българи какви са изисванията, но примерно мога да ти нахвърля университети, на които можеш да пишеш: Bath, Cardiff, Sheffield, Liverpool, Manchester, Edinburgh School of Architecture, само Edinburgh, Nottingham, Newcastle, Plymouth, Glasgow school of art, Birmingham City, Westminster, Strathclyde, Kingston, Birmingham, Northumbria, Portsmouth, Newcastle, Arts University College Bournemouth, Brighton, Greenwich..