^ Mмм, не знам от къде точно си извадил информацията, но аз също бях в ЕГ и ми искаха оценките 9-12 клас без разказвателните от девети клас. 8 клас се води основно образование (+ разказвателните от 9ти), което на тях не им трябва, те ти искат оценките от средното.

роме0, оценките ти 9-11 клас се пишат в сайта на UCAS ако кандидатстваш сам, ако е през агенция - те ти искат академична справка, но цените за нея варират много - някои казват, че са заплатили около 10 лева, но в моето училище е около 50-60 лв. Още едно доказателство, че е по-изгодно сам да си попълниш документите. Отделно искат predicted grades за 12 клас, но тях ги пише учителя в препоръката ти.

silver_moon, таксата за кандидатстване през UCAS е 21 паунда. Като добавим и няколко левчета за сканиране и от тоя сорт + вече като ме приеха превод на дипломата - 30 лева, всичко ми излезе под 100 лева. И пак да кажа - не си заслужава да давате 500/600/~ лева на фирма, за да ви попълни 5 неща
Справка ще ти трябва, ако кандидатстваш през фирма, ако не - намираш си старите бележници и си попълваш оценките от там
Оценките и резултата ти мисля, че е супер! Постарай се на ЗИПовете и на матурите за по-сигурно, за да ти се задържи резултата 5,90. Според мен ще те приемат тези специалности, но все пак драсни по един мейл да питаш какви изисквания имат за тези специалности за българи - някои университети изискват да кажем матура по биология. Естествено, това не е задължително да е така и ако не ти искат, можеш да си отидеш на английски.
Специалностите, които си си избрала са страхотни и имаш огромен шанс за кариера в тази сфера. Също така и биотехнологии. Преди да кандидатствам това, което сега ще уча, исках молекулярна биология, но по една или друга причина нашите не я харесваха тази специалност и ме накараха да запиша друго..
От изброените унита най-добре е St Andrews за тези науки, но разбирам опасенията ти - това е малко градче със страшно много студенти и най-отдачният вариант е Единбург наистина.
Успех с мотивационното, има хора, които го пишат за 2 дена, други за 5, на мен ми отне 2 седмици, но си го харесвам и ме приеха навсякъде. Може и да знаеш този сайт, но там има много материали и примерни писма за всякакви специалности : http://www.thestudentroom.co.uk/