.
Отговор в тема
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 70
    Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София

Как да и помогна?

Здравейте хора.

Никога досега не съм писал тук, но имам проблем...по-точно не аз, а най-добрата ми фр, с която сме заедно от детството (кажи речи 15 години).

Та...
    Въпросното момиче (ще я нарека Йоана) си има гадже от 1 година. Всичко в началото си беше ок. Имаха нормална връзка. С времето обаче тази връзка взе да става все по-обсебваща. Гаджето и е пълен лиглъо, който отказа да следва след като завърши. Не работи. Съответно има един тон свободно време, което очаква тя да концентрира върху него. Не и дава да има фейсбук, защото всичките и съученици и приятели от мъжки пол щели да я свалят и да лъскат на нейни снимки. Да, това е доводът, колкото и да е абсурден. (Да, супер красива е, но това е друга тема). Не може да ходи на басейн или дискотека без него по същата причина. Не може да ходи на кафе с приятелки без него, защото вече я ревнува и от тях. Вдига луди скандали, блъскал я е (не я е удрял директно с ръка). Обвинява я за всичко, включително и неговите грешки (които са безброй). Не я пуска никъде сама. Задушава я...всеки момент, в който са заедно, той не я пуска просто. Като му каже, че иска да се разделят, той я заплашва, че щял да се самоубие и всякакви такива тъпотии, а на нея толкова и трябва и пак са заедно.

Лошото в цялата работа е, че Йоана започна да се променя. С мен се държи супер, приятели сме и ще сме си. Но стана една супер тъжна. Няма я оная усмивка на лицето и, няма ги дори онези весели изблици да направи някоя глупост. Няма го този позитивизъм, който излъчваше. От нерви след скандали с тоя лъохман съм я виждал и как повръща. Не спи, мъчи се. После той и драсне два реда с мелодраматични извинения, дойде под балкона и познайте к'во - старата песен на нов глас...

Искам да и помогна. Ние сме една компания от приятели (аз съм и най-близък). Всички и говорим да го зареже, но не и не. Уж се навие, после този тъпън пак и завърти главата и айде...вече си нямам идея какво да и кажа/направя.

На всички прочели темата - мерси.
    На помогналите - двойно благодаря.

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    Такива са жените пич. Когато си кажат, че обичат някой и държат на него, могат да изтърпят буквално всичко. Супер мазохистични създания са. Колкото и да се опитвате да й отворите очите, това няма да стане докато тя по някакъв начин истински не се разочарова от него и не осъзнае същността му. Как ще стане това обаче... никаква идея.
    Welcome to the Jungle...

Ами тя сама си го прави.
    Дори не мисля, че да говорите с нея нещо ще помогне, но опитайте, като изтъкнете не като довод "Той е много тъп", ами по-скоро обърнете внимание на нейната личност, на влошаването на настроението/продуктивността й и т.н.. Нещо, което да я стресне. Напр.: "Не забелязваш ли колко тъжна взе да ставаш", "Не ти влияе добре", "От мъка погрозняваш" и някви такива. Да, последното е малко прекалено, но.. нали трябва да въздейства.

Не че ще помогне, ако си е навила на пръстта да е с лигльото, ама опитайте.

Но за всеки случай по какъвто и начин да се месите, ако двамата са си решили да го карат така, няма какво да направиш. Смисъл и да говорите и с двамата поотделно , ако те вътрешно в главите си не проектират едно ново поведение и не се решат на промяна, сещаш се какви резултати ще имат интервенциите ви - нулеви.
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    Много тежка ситуация. От доста време не бях чувала нещо толкова ужасно. Според мен на този етап разговори няма да помогнат, а и съм убедена, че си опитал безброй пъти. Тя сигурно осъзнава, че само си трови нервите, но явно има чувства към него (чудно откъде и защо) и затова се връща. Състоятнието и обаче е много нездравословно. Щом е стигнала до безсъние, повръщане от нерви и тн., според мен би следвало да е осъзнала колко ужасно и влияе този човек. Защо не отреагирва при това положение не ми е ясно. Може би е нещо подобно на Стокхолмски синдром.

Къде са родителите и в цялата картинка? Те не забелязват ли какво става с дъщеря им? Не правят ли нещо? Ей там е разковничето, според мен. Ако те съумеят да вземат някакви мерки, може и да се оправят нещата преди да е изпаднала в нервна криза или нещо по-лошо да и се е случило.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Принципно боят не е решение, но тоя сякаш си плаче за един як пердах. Не казвам, че е правилно решение, но това е първоначалната ми реакция.

Град
    София
    Казвали сме и, че се променя супер много. И аз, и най-добрата и приятелка, която мисли точно като мен относно въпросния тъпън. И двамата и говорим супер много, че не може така и, че той я манипулира по супер груб начин (това със самоубийството). Тя ни е казвала, че осъзнава колко и вреди и пак...той и каже колко му е лошо и мъчно. Драсне един смс, че много съжалява и, че много я обича...дойде да я види и отново са заедно.

Аз съм и говорил не само, че се променя и, че си вреди, ами и, че той я ползва като вещ. Всъщност тая мания по нея страшно много прилича точно на това - той знае, че тя го обича и я манипулира само и само да е с нея. Ползва я като кукла на конци - знае, че второ толкова хубаво момиче няма да си хване (защото той на всичкото отгоре не е и някой Ален Делон или милионер) и използва ситуацията...

Тя се крие от родителите си. Реве си в стаята посред нощ - те са в другия край на апартамента. Плюс това, то не е да реве един път или два пъти, то вече си стана нещо обичайно. Всеки ден е ново двайсе а.к.а. нов скандал заради тоя изрод.

А боят наистина не е решение и ми е ясно, че, ако го набием, той ще се изкара жертва и ще се впие в нея още повече, а ние ще станем лошите, което само ще влоши ситуацията...

Другото, което обмислям е да говоря с брат и, който ще се прибере в БГ октомври - той също и ненавижда притежателя - та да мислим нещо. Но хич не ми се иска да са заедно до октомври, защото всеки ден положението става все по-зле.

Град
    Мy own, Private Hell
    Колегите са прави - ти, директно, не можеш да направиш нищо по въпроса. Колкото и да й говориш, както и да й обясняваш той какъв е що е - любовта е сляпа or smtn... Тя няма да си отвори очите за него от чужди приказки, било то и на "най-добрия й приятел", нито пък ще се съгласи с мнението ти, че той й причинява само главоболия. Можеш само да я подкрепяш в тия ситуации, въпрос на време е чашата да прелее и да й светне, че това като цяло е сбъркано... Все пак това е в случай, че наистина е толкова хлътнала, колкото ти се струва. Пък ако е така само привидно все ще успееш да й набиеш в главата, че онзи не заслужава толерантността която получава, подчертавай последиците от отношенията им върху личността й, как се променя, каква е била, но не го давай директно, по-скоро се старай да не изглежда сякаш изобщо става дума за онзи тип, тя е важната в случая - говори за нея С нея, не просто да й обясняваш, трябва да има дискусия..

А по-горния коментар за родителите... не винаги има такива, които биха се занимавали с тоя тип проблеми, ако изобщо е на възрастта родилети да я подкрепят.

Е, написах го доста сбъркано като цяло, извинена съм, 2 през нощта е...

Edit: Упс, писала съм доста бавничко, чак сега виждам новия ти пост.

Ъм.. да, все пак повечето от нещата които казах си стоят - говори с нея и я накарай да съпостави как са стояли нещата преди и как стоят сега като цяло, не специално отношенията й с онзи. В крайна сметка не можеш да направиш нищо друго, освен да я подбутваш към трапа дето трябва да прескочи, на мен ми се струва, че това е най-удачния начин...

Bow
    Cause I'm your god
    Will you pray for me
    'Cause I'll pray for you
    Push your sins aside nobody cares your head's fucked inside
    Embrace
    Your apathy
    I don't care for you
    You don't care for me

Мега фен Аватара на NomNomNom
    Първият ми приятел, бяхме 2г. и 6 месеца заедно, заплашвал ме е много пъти , че ще се убие , не искаше да следва, само ревеше , че ще го оставя и с него е свъшено, простотии. Много изцепки ми правеше, до разправии с нашите се стигаше. Денонощно и аз рев , и крясъци .
    Много ми беше жал, но не го обичах .
    Накрая просто аз се закучих в моята си среда, уча в София, в хубаво училище с хубави хора, както е и при теб , и събрах кураж да го оставя , с риск да ми тежи цял живот на съвестта.
    Ама какво се случи, нашия още е жив, а минаха 2г. вече .
    Майка ми от жал има брак с баща ми, той искаше да се самоубие последно на нова година, но сега всичко е наред.
    А нейно бивше гадже се самоуби заради нея преди 3г. заради любовта им през ученическите години, тъй че, ако не друго , поне мога да потвърдя, че на приятелката наистина би й съсипало живота, ако този нещастник умре. Съвестта й няма да я остави .
    А ако го обича - още по-малко.

Идеята е тя сама да осъзнае, че той й пречи и че той заслужава тя да го остави . Трябва да й повдигнете самочувствието и да й покажете каква е . За да избегнете евентуалното й съжаление й покажете, че и той е могъл да бъде като нея, но е избрал да се жалва и да тормози някой , т.е. не заслужава нейното съжаление , а заслужава здрав пердах от родителите му .
    Предполагам, че сте се опитали да го правите, но в прав текст не става, заобиколно, да я насочвате - и така трудно, но има малко надежда.

Ако момчето е в училищна възраст , направо приказвайте с техните , има нужда от твърда ръка. Училищен психолох от неговото училище информирайте и помолете за съдействие .
    Ако имате възможност де .
    И заведете приятелката ви при психолога, убедете я, че има нужда от подкрепа.

Просто в случая има нужда от намеса "отгоре" , щом ти си в задънена улица ( просто съм сигурна , че си дал всичко от себе си + си умно момче) .
    Девет кули дзидини,
    девет враке железни.
    Никой немой да отоври
    да прерила, ей ей...

Зад високи дзидини
    девет темни одаи
    едно сърце те люби
    заплетено, ей, ей...

Град
    Sofia
    Много позната ситуация.Същото беше и с моя много добра приятелка,която ходеше с един такъв година.Всичко,което си описал,се случваше и при нея.Дори аз не можех да се виждам с нея,не се виждахме с месеци заради него..хем живеем в един и същи вход.Дори й беше забранил да си слага спирала примерно или да си облича къси панталонки и т.н.В крайна сметка на момичето й дотегна адски много,чувствата изчезнаха и се раздели с него.
    Едва ли ти можеш да й помогнеш.Само тя може да си помогне и дано го осъзнае колкото се може по-скоро,защото държанието му няма да се промени,а ще става и по-зле.

Град
    София
    А защо вие не говорите с родителите и? Според мен е крайно време да се намесят. Сигурно ще ви е бясна известно време, но като види колко добре и се отразява да го няма тоя, ще и мине. Аз това бих направила. С разговори няма да стане. Боя няма да помогне. Тя очевидно не се осъзнава достатъчно, че да се стегне и да тегли чертата... Вие все пак също сте деца и няма кой знае какво да направите. Аз мисля, че трябва вече да предадете на по-висша инстанция.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Град
    Мy own, Private Hell
    Всъщност Сис е права - ако все още тя е (или вие сте) в училищна възраст няма да е зле да обсъдите ситуацията с родителите й. Те биха могли да сторят много, стига да проумеят какво се случва. Все пак бъди наясно, че това ще създаде малко проблеми във вашите отношения (евентуално.. но е почти сигурно), които, макар и едва ли ще бъдат много сериозни, в крайна сметка ще отшумят и, надявам се, след като те вземат някакви мерки, тя ще се пооправи и ще се върне към нормалния си начин на живот без тоя проклетник в него.

Bow
    Cause I'm your god
    Will you pray for me
    'Cause I'll pray for you
    Embrace
    Your apathy
    I don't care for you
    You don't care for me

Не можеш да й помогнеш, ако тя сама не иска да си помогне. Ако тя сама виждаше проблем, предполагам щеше да го е решила до момента.

Докато тя не се реши, ти и компанията ви няма какво да направите. Явно й доставя перверзно удоволствие да е нечия подметка. Ако не реши да се промени, не можеш да й помогнеш.
    Просто бъди до нея, когато има нужда.

Град
    Мy own, Private Hell
    Цитирай Първоначално написано от Markuss
    Не можеш да й помогнеш, ако тя сама не иска да си помогне. Ако тя сама виждаше проблем, предполагам щеше да го е решила до момента.
    Не е вярно, че не може да й помогне. Макар че си прав за това, че ако човек не иска сам да си помогне другите не биха могли да му помогнат, НО аз бих го казала по-скоро като "не биха могли да му помогнат директно". Не винаги е нужна пряка намеса за да помогнеш/навредиш на някого.

Bow
    Cause I'm your god
    Will you pray for me
    'Cause I'll pray for you
    Embrace
    Your apathy
    I don't care for you
    You don't care for me

Вярно е, че не може да й помогне.
    Не го казвам за да дразня, но тя също се е вкопчила и вманиачила в това да е с него.

Аз мисля, че може би трябва да й покажете с психологически довод, че зависимостта на приятеля й към нея НЕ Е любов, а избиване на комплекси, несигурност в себе си и дори манипулация на живота й и чувство за собственост. Хорхе Букай е разсъждавал изключително добре на тая тема в "Трите въпроса".
    I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
    I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
    I look up to hear myself saying,
    Baby, too much I strive, I just ride

Град
    София
    BurningBronx,
    фокусът на разговорите винаги е била тя. В смисъл на мен за оня избощо не ми пука. Пука ми за нея. А иначе съм повече от убеден, че е хлътнала не, ами затънала до уши по тоя. Има чат-пат някакви бегли проблясъци, но точно в тоя момент тоя пак я зашематва някак си. А тя сама очите не виждам как ще си ги отвори. Имала е 4 връзки до този момент - аз по-облъчена не съм я виждал никога.

NomNomNom
    ,
    сигурен съм, че няма да се самоубие този. Защо? Преди време идиотът му с идиот беше тръгнал да се самоубива от една скала, и я беше закарал с неговата кола до мястото. На нея, обаче, и беше писнало (за 5 мин., не е нещо често това), беше запалила колата да си ходи обратно и тоя да видиш колко бързо я беше настигнал тичешком...drama queen с цел манипулация. Нищо няма да направи...така че този въпрос не стои. Говорили сме и тя каква е и той какъв е, но ефектът е нулев. Момчето е на 19, прави 20 скоро, а тя е на 17. Оня живее сам, така че родителите не са фактор.
    Идеята за психолога е много добра, бтв. Ще пробвам така...

LoveMnmL,
    Надявам се да се осъзнае по-скоро, но, имайки предвид, че я познавам идеално, не виждам такава надежда или поне не скоро...

SisiStrange,
    Изобщо няма да се разсърди, ако говорим с техните, защото и пука повече за приятелите отколкото за оня (мисля). Но не съм сигурен, че нейните могат да и помогнат повече от нас...тях по цял ден ги няма, т.е. не могат да контролират колко често тя се среща с него. А и той я тероризира и по телефона.

Град
    Мy own, Private Hell
    @jghgh Ох, сега пък ще се наложи да спорим... може да й помогне. Не като й повтаря "тоя е идиот", "той те използва", "тва е грешно" и т.н., но както стана дума по-нагоре - ако все още са ученици (или поне тя), родителите й биха могли да ограничат контактите й с него, което с времето би променило отношението й към ситуацията и евентуално би се осъзнала. Но тъй като тя не би им казала - приятелите й биха могли да говорят с тях, което си е един вид помощ...
    Ако вярваше, че той е неспособен да й помогне нямаше да споменаваш психологически доводи за фанатизма на въпросния й "приятел".

Bow
    Cause I'm your god
    Will you pray for me
    'Cause I'll pray for you
    Embrace
    Your apathy
    I don't care for you
    You don't care for me

Град
    София
    ^^ Преди време (8-9 клас) бях затънала до уши по едно момче, което определено ми влияеше зле. Отразяваше ми се и на държанието, и на ученето, и на външния вид даже. Не слушах никакви съвети от приятели, а те бая пъти опитваха да ми помогнат. Накрая се събрахме всички у най-добрия ми приятел и ми поставиха ултиматум: или той, или те. Да решавам. Просто и ясно. Бях ядосана и много обидена в началото, но определено ми помогнаха.
    Тази идея я давам, въпреки че е много крайна, защото ти казваш, че държи на вас повече, отколкото на него.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Град
    София
    jghgh,
    и с книгата на Хорхе Букай ще пробвам и с доводът, че връзката им не е любов а някаква безумна зависимост...

Иначе аз такава "любов" не съм виждал...ужас братче...супер мъчно ми е, че тя се мъчи и искам да направя нещо по въпроса...

SisiStrange,
    мисля си го и това...но не ми е ясно тоя колко точно ще и повлияее след това и колко дълго ще са "разделени" след един такъв ултиматум. Защото тя може да избере нас, но да започне да го раздава тайно с него и да си крие проблемите не само от родителите, ами и от нас, което ще я смачка съвсем.

Град
    Мy own, Private Hell
    Цитирай Първоначално написано от amk933
    BurningBronx,
    фокусът на разговорите винаги е била тя. В смисъл на мен за оня избощо не ми пука. Пука ми за нея. А иначе съм повече от убеден, че е хлътнала не, ами затънала до уши по тоя. Има чат-пат някакви бегли проблясъци, но точно в тоя момент тоя пак я зашематва някак си. А тя сама очите не виждам как ще си ги отвори. Имала е 4 връзки до този момент - аз по-облъчена не съм я виждал никога.
    Въпреки това идеята е да се централизират разговори около това как тя се променя заради него, това винаги е внушително когато бъде осъзнато.
    Но, все пак, според мен Сиси е на прав път. Въпреки, че родителите й често отсъстват и този бил досаждал по телефони и така нататък - контактите се ограничават/пренасочват/блокират, влиянието на родителите и възможностите им да карат децата им да осъзнават някои неща не са за подценяване... пък и опита си заслужава. Веднъж да й просветне, малък проблясък както казваш, стига да бъде изолирана до някаква степен от тоя (което не би му позволило отново да я завлече надолу) нещата ще потръгнат, малко по малко...

Bow
    Cause I'm your god
    Will you pray for me
    'Cause I'll pray for you
    Embrace
    Your apathy
    I don't care for you
    You don't care for me

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от amk933
    SisiStrange,
    мисля си го и това...но не ми е ясно тоя колко точно ще и повлияее след това и колко дълго ще са "разделени" след един такъв ултиматум. Защото тя може да избере нас, но да започне да го раздава тайно с него и да си крие проблемите не само от родителите, ами и от нас, което ще я смачка съвсем.
    Според мен по-скоро ще се стресне и панира, че може заради някакъв кретен да загуби вас. Ще осъзнае може би точно колко далече са стигнали нещата. Същото донякъде имах в предвид и с родителите. Обикновено самата им намеса, кара детето да приеме ситуацията в пъти по-сериозно от преди.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Цитирай Първоначално написано от BurningBronx
    Цитирай Първоначално написано от Markuss
    Не е вярно, че не може да й помогне. Макар че си прав за това, че ако човек не иска сам да си помогне другите не биха могли да му помогнат, НО аз бих го казала по-скоро като "не биха могли да му помогнат директно". Не винаги е нужна пряка намеса за да помогнеш/навредиш на някого.
    Не съм казал, че не може да й даде съвет или да изкаже мнение като страничен наблюдател. Просто не може да й помогне в тази ситуация. При такива обстоятелства тя е тази, която трябва да си помогне сама. Сама трябва да види, че това не е редно, че приятеля й е цървул.
    Сама по себе си темата е излишна. Смятам, че авторът е достатъчно интелигентен и сам да прецени как би бил от полза.

Град
    Мy own, Private Hell
    И в крайна сметка темата е пред изчерпване. Горе-долу започнахме да се повтаряме...

Bow
    Cause I'm your god
    Will you pray for me
    'Cause I'll pray for you
    Embrace
    Your apathy
    I don't care for you
    You don't care for me

Според мен единствения начин е момичето да отиде някъде далече от този "изрод" например на село някъде или се организирайте една компания без тоя да има хабер и да отидете някъде на почивка до като този я забрави или се откаже от нея незнам но аз мисля така..

Град
    ..in the middle of the party..
    Недей така прибързано да го съдиш него,не е самата дева мария сигурен съм..Плюс тва са си техни отношения,не знам какъв пръст имаш между тях..Бие ми ситуацията че нещо искаш от май.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си