.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 16 от общо 16

Как да свържа 2 лаптопа с кабел за да направя мрежа?

Искам да свържа 2 лаптопа с кабел за да направя мрежа ! Интересува ме като отида в магазина какав кабел трябва да поискам и г/д на каква цена е ? Също така след,като взема кабела и свържа 2-та PC,какво трябва да направя,необходими ли са някакви настройки ?

Супер фен
    Отиваш в някоя компютърна фирма и искаш еди си колко метра кроснат UTP кабел. Може и без UTP, ще те разберат какво искаш. (дано)
    Пиши на ЛС ако си от Велико Търново област.

Здравей. За целта се нуждаеш от следните неща:

1. Кроснат кабел, като тук можеш да избереш да си направиш сам такъв по следния начин:

а) Трябва ти UTP кабел, като дължината си я определяш сам в зависимост какво ще е разстоянието между двата лаптопа (ограничението е да не е по дълъг от 100 метра). Цената е средно по 50 ст. метъра орентировъчно!

б) 2 букси RJ 45

в) Клещи за кримване, но може да минеш и без тях...

г) Макетен нож и клещи.

Свързването на буксите става по следната схема:

След подреждането на всички цветове трябва да се получи това:

Следващото нещо е да се натиснат конекторите на буксите, така че да притиснат цветните кабели. Повече информация, как се прави такъв кабел ще намериш след малко търсене в нета!

2. След свързването на лаптопите и при работещ Лан кабел би трябвало двете мониторчета да започнат да мигат! На първия компютър трябва да направиш следните настройки - влизаш в Control Panel - Network Connections - щракаш десен бутон върху иконата на Лан картата и избираш "Properties" - избираш "Internet Protocol" и щракаш бутона "Properties" - там въвеждаш следните настройки:

На втория компютър е:

Не забравяй, че и двата компютри трябва да са в една група (примерно WORKGROUP или HOME) за да няма проблеми при споделяне на файлове между тях.

3. Задължително след направените настройки рестартирай и двата компютъра!

Успех от мен!

Много ти Благодаря ! Доста добре си ми го обеснил !

Или вместо целия тоя шит с си правите една wireless мрежа между 2та лаптопа???

Lupus in fabula

http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php - Онлайн кирилизатор!

Супер фен
    doom, таблицата е грешна. Синия и Кафявия цвят и съответно бяло-синия и бяло-кафявия не си менят мястото, защото са захранващи.

Голям фен Аватара на asp1r1n94
    Град
    София
    Продават се crossover cable...

Голям фен Аватара на Utopia
    Град
    Варна
    до всички марсианци

кабела последно време няма значение дали ще е прав или кръстосан
    въпроса е да има кабел
    лан картите ще си рутират както искат

в момента имам такава мрежа.
    wireless лана не сработи както трябва, зада играем кънтър
    с един най път прав кабел всичко стана на 6точки.
    Пий Бира За Да Станеш Човек

Супер фен
    Цитирай Първоначално написано от Utopia
    до всички марсианци

кабела последно време няма значение дали ще е прав или кръстосан
    въпроса е да има кабел
    лан картите ще си рутират както искат

в момента имам такава мрежа.
    wireless лана не сработи както трябва, зада играем кънтър
    с един най път прав кабел всичко стана на 6точки.
    Специалиста, тихо... Ако е някой по-стар лаптоп на кукуво лято ще се рутира. Купи си хубав рутер и ще можеш да си играеш ЦС-а без кабелаци.

Имаш предвид от 99та лаптоп ли? Че аз не се сещам за някой лаптоп който не може да рутира с прав кабел минимум в последните 5 години.

Със wireless, сме цъкали всичко. ЦС, Warcraft, AoE II и какво ли още не.

Lupus in fabula

http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php - Онлайн кирилизатор!

Супер фен
    Цитирай Първоначално написано от GregoryHouse
    Имаш предвид от 99та лаптоп ли? Че аз не се сещам за някой лаптоп който не може да рутира с прав кабел минимум в последните 5 години.

Със wireless, сме цъкали всичко. ЦС, Warcraft, AoE II и какво ли още не.
    Последно си играхме с един ИБМ на 6-7 години беше може би и не можеше да рутира ! Всякакви лаптопи има... За това са и стандартите, че американеца го мързи да прави кроснат кабел си е негов проблем....

Цитирай Първоначално написано от Cybershot
    doom, таблицата е грешна. Синия и Кафявия цвят и съответно бяло-синия и бяло-кафявия не си менят мястото, защото са захранващи.
    Да малко е по-различна схемата от горната таблица, но нали знаеш, че при 10/100 Mbps мрежи се използват само 4-ри от 8-те пина, а за 1000 Mbps мрежи всичките 8!

Иначе ето правилната схема:

П.С. - Да някой от доставчиците използват свободните пинове, за захранване на рутерите, които са по стълбовете. Иначе свързването в мрежа на двата лаптопа е много по лесно, чрез Wi-Fi-а, но автора питаше за свързване с кабел все пак.

Фен Аватара на saskou
    Град
    Bourgas
    Като цяло много го объркахте човека. Купуваш си кроснат кабел (за всеки случаи), после оправяш адресите както е описано по-горе. За да хвърчи лан-а, трябва да са в една работна група -> My Computer -> Properties -> Computer Name
    да слуша

Голям фен Аватара на Utopia
    Град
    Варна
    Цитирай Първоначално написано от Cybershot
    Специалиста, тихо... Ако е някой по-стар лаптоп на кукуво лято ще се рутира. Купи си хубав рутер и ще можеш да си играеш ЦС-а без кабелаци.
    тука където съм проблема си е от рутера.
    доставчика е явно е сложил само рутер, без лан.
    4 компа сме в УайФай и не се виждаме.

иначе компа е Toshiba Sattelite PRo L100 PSLA1E
    мисля, че на повече от 5г. или е точно на толкова :?
    ъпгрейдвах му рама, от 512 на 2ГБ.
    Пий Бира За Да Станеш Човек

Само не мога да разбера как да извадя кабелчетата от буксите и после как да ги вкарам обратно.. ако може малко хелп, защото като им казах на тия тапаци от Мултирама д ами дадат кроснат лан кабел те ми дадоха прав и нз как да го направя кроснат

Цитирай Първоначално написано от Gloppp
    Само не мога да разбера как да извадя кабелчетата от буксите и после как да ги вкарам обратно.. ако може малко хелп, защото като им казах на тия тапаци от Мултирама д ами дадат кроснат лан кабел те ми дадоха прав и нз как да го направя кроснат
    Буксата (конектора RJ45) - не може да се махне току така от кабела! Правилния начин е кабела да се отреже точно след буксата - буксата се изхвърля и се купува нова на нейно място (струва 20-30 стотинки) след това изолацията на кабела се оголва малко, колкото да могат да се подредят правилно жичките по цветове - също така жичките трябва да са в една линия отрязани! Напъхват се в новата букса и със специални "клещи" се "кримпват"

Ето това представляват клещите:

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си