Те в последно време не са се гърмяли много или греша? Последно знам за Джем Мастър Джей през 2001 или 2002 (от по-известните искам да кажа).
I do Gangsta Rap
They want to blame the world problems on Gangsta Rap
It's our fault;
Coz motherfuckers are dieing in Iraq
It's our fault;
Coz motherfuckers is starving in Africa
It's Gangsta Raps fault;
That people are poor
Can't get enough to fucking eat or live their life
(That's bullshit)
That's rap musics fault.
It's rap musics fault;
we got all these god damn laws, and restrictions and shit we can't do
(That's bullshit)
They blame it all on us
I'm blamin' them motherfuckers for Gangsta Rap
Because if they didn't create these kind of conditions
I wouldn't have shit to rap about
You know what I mean!
Така започва Thank God на Ice Cube.
Вярвам, че това не се отнася само за него, а и за много други рапъри (част от които вече не са сред живите, за жалост). По онова време (когато не съм бил замислен, че и след това) се е рапирало, защото хората са имали причина да го правят, а сега - защото могат да се правят пари (което пак е причина). Приемам, че тогава рапът е бил един от малкото начини на ''черните'' да се изкажат (дали не е бил и единственият?). А на някои цветнокожи расизма им е бил най-малкия проблем, предполагам. Така де, те с тази дискриминация няма да се оправят никога.
Сега не виждам кого биха могли да очистят, наистина. За 10-15 години нещата са се променили... много. Инструменталите са различни, клипове за милиони, текстовете (ТЕКСТОВЕТЕ), смисълът като цяло. От начин на живот имам чувството, че рапа е станал начин да се правят пари( All I do is Green, Green, Green no matter what!), в което няма нищо лошо, а и не визирам всички. Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против Rick Ross, Lil' Wayne, Dj Khaled, Plies да речем. Дори ако съм в настроение си ги пускам, но понякога чувствам, че тези квартали, оръжия, куки и т.н. от пръстите си ги изстискват.
С други думи, който се гърмял - гърмял се.
Това е лично мнение, никого не ангажирам с него. Мои си наблюдения. Искам да подчертая, че не слагам нищо под общ знаменател. Не казвам кой става и кой не, не съм аз човека, който ще го прави, просто си споделям () и не искам да остана погрешно разбран.
P.S: Нормално ли е новия Wiz Khalifa толкова да ми харесва?
God must love the common man, he made so many of them. ~ Abraham Lincoln
http://www.last.fm/user/SolemnJudgment - чартовете ми -_-