CAE в British Councils ли?
Ако да, не съм ходила, но точно вчера една приятелка ми разправяше за изпита.
около 300 лв е, но можеш да си избираш дали да го правиш писмено или на компютър. Разликата в цените е минимална (компютърния вариант е по-евтин малко).
5 компонента са-reading,writing,use of english,speaking,listening и всеки от тях си има определено време (не съм сигурна колко е)
reading-няколко различни типа-с вмъкване на изречения,параграфи,избира не на отговор от 4 и др. има много в интернт
writing-май е един задължителен и един да си избираш. пиши винаги спрямо темата . примерно ако ти е формал летър използвай си само пълни форми и спазвай изискванията. хубаво е да използваш идиоми, фрейзъл върбс и т.н.
use of english-различни видове cloze test, парафрази и др. Общо взето времена, инверсии, emphasis,ellipsis,reference,punctuation etc. си ги виж
speaking-говориш с партньор като диалог, сам като представяне, сам по картинки, да сравняваш картинки и др. тук трябва да си много спокоен, за да може да не запецваш и да не забравяш думи и т.н.
listening-няколко различни типа, упражнявай се в къщи. има в интернет и такива упражнения, само трябва да правиш малък research и си чук .. : )
успех!
Нека спрем войната по пътищата заедно. /В памет на Милена Б./